Hlavní obsah

Pozor na „Ibru“, hlásá Mourinho před bitvou gigantů v Lize mistrů

MADRID

Fotbalovou Ligu mistrů čeká v úterý večer duel gigantů. Domácí Real Madrid kraloval Evropě devětkrát, hostující AC Milán sedmkrát. Nejen tím je šlágr dne lákavý. Kouče Josého Mourinha čeká první velký test, jak dobře na tom jeho „Bílý balet“ opravdu je. Největším nebezpečím mu přitom hrozí kanonýr Zlatan Ibrahimovic, s nímž před časem spolupracoval v Interu Milán.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Zlatan Ibrahimovic pózuje s dresem AC Milán.

Článek

Táhli káru spolu a v roce 2009 se radovali z mistrovského titulu Interu Milán v Serii A. Portugalský kouč José Mourinho a švédský kanonýr Zlatan Ibrahimovic. Poté se však jejich cesty rozešly. Zatímco Mourinho v minulé sezóně dovedl Inter k zisku „treble“, Ibrahimovic už dával góly za Barcelonu. Letos v létě se pak stěhovali oba - Portugalec usedl na lavičku Realu a Ibrahimovic zamířil do AC Milán. V jeho dresu se postaral o všechny tři góly, jež „Rossoneri“ zatím v Lize mistrů vstřelili...

„Hrajeme proti velkému mužstvu, ne proti jedinému hráči. Na druhé straně je pravda, že ‚Ibra‘ dělá jakýkoliv tým úplně jiným. Znám ho samozřejmě dobře. Ve Španělsku nebyl šťastný, teď už má zase sebevědomí. A to je pak teprve ten nebezpečný Ibrahimovic!“ varuje své borce Mourinho.

Přestože je pro něho útočník hrozbou číslo jedna, má k němu nadále takřka otcovský vztah. „Chci Zlatana vidět šťastného, stejně jako celý Inter. Všichni hráči, kteří tam pode mnou působili, zůstanou navždy v mém srdci,“ ujišťuje Mourinho, který jako kouč Interu ze čtyř derby AC Milán třikrát porazil.

Trenér Realu Madrid José Mourinhofoto: Reuters/Sergio Perez

Real šlape a dává góly

Teď je však na začátku své nové mise a čeká ho první opravdu velký test, zda vede Real správným směrem. „Zatím nás ještě žádný soupeř v této sezóně nepřehrál a teď máme možnost převzít kontrolu nad vývojem v naší skupině. Narazí na sebe dva kluby s velkou historií a já spoléhám na skvělou atmosféru San Bernabeu. Neustále se zlepšujeme a věříme, že se tady vytváří pozitivní vibrace,“ ujišťuje Mourinho.

„Je to sice jen jeden zápas ve skupině, ale asi ten největší, jaký zatím letošní Liga mistrů nabídla. Je to opravdu test, jak silnou váhou jsme,“ přizvukuje mu brankář Iker Casillas.

V posledních dvou ligových zápasech nastřílel Real celkem deset gólů, při chuti jsou především Higuaín a Ronaldo. „Hrajeme opravdu krásně, přitom i vyhráváme. Věděl jsem, že góly dříve či později přijdou. Těší mě nárůst mé střelecké formy i projev celého mužstva. Pokud zvítězíme i nad AC Milán, budeme jednou nohou ve vyřazovací fázi Ligy mistrů. Doma chceme získat všechny tři body. Očekávám skvělý zápas,“ těší se Cristiano Ronaldo.

Úterní program Ligy mistrů
Skupina E: 20:45 AS Řím - Basilej, Bayern Mnichov - Kluž.
Skupina F: 18:30 Spartak Moskva (Suchý) - Chelsea (Čech), 20:45 Olympique Marseille - Žilina (Rilke, Šourek, Vyskočil, Christu, trenér Hapal).
Skupina G: 20:45 Ajax Amsterodam - Auxerre, Real Madrid - AC Milán (ČT4).
Skupina H: 20:45 Arsenal (Rosický) - Šachtar Doněck (Hübschman, Nova sport), Braga - Partizan Bělehrad.

Reklama