Hlavní obsah

Pospěch: Určitě jsme v Barceloně neudělali ostudu

Za jeden z největších fotbalových zážitků kariéry a také za velkou zkušenost považuje český obránce Kodaně Zdeněk Pospěch středeční zápas Ligy mistrů na hřišti hvězdami nabité Barcelony. Reprezentační zadák si pochvaloval hlavně druhý poločas, ve kterém dánský mistr překvapil loňského vítěze soutěže aktivním napadáním a sahal po vyrovnání. I když hosté nakonec s favoritem prohráli 0:2, podle Pospěcha se za svůj výkon rozhodně stydět nemusejí.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeňka Pospěcha v dresu Kodaně (vlevo) brání Libor Hušek. Ilustrační foto.

Článek

"Myslím, že jsme to odehráli se vztyčenou hlavou. Ostudu jsme určitě neudělali, i když Barcelona byla celý zápas lepší a měla ho pod kontrolou," řekl Pospěch.

Na Nou Campu se hrál zápas dvou rozdílných poločasů. V tom prvním dánský šampion podle očekávání úporně bránil a pustil soupeře do několika šancí, po změně stran však překvapil útočnější hrou. "V prvním poločase jsme trošku nevěděli, jak je bránit. Možná na nás trochu dolehla atmosféra. Druhý poločas už byl lepší. Přesně takhle jsme měli hrát celý zápas. Začali jsme je napadat a bylo vidět, že i takový mančaft s tím má problémy," podotkl Pospěch.

Jeho celek se v druhé půli vymanil ze sevření a několikrát neměl daleko ke gólu. "Při troše štěstí jsme mohli vyrovnat, na druhou stran jsme měli velké štěstí, že jsme v prvním poločase nedostali více gólů. Druhý poločas byl ale z naší strany slušný a vytvořili jsme si i šance," řekl Pospěch.

Smolařem zápasu Santin

Nejblíže k vyrovnání byli Seveřané v 67. minutě, kdy N'Doye napálil břevno a dorážející Santin hlavičkou netrefil úplně prázdnou branku. Na středeční zápas nebude vzpomínat v dobrém, neboť velkou šanci prováhal i v první půli. Při úniku do otevřené obrany se mylně domníval, že pomezní sudí odmává ofsajd a celou akci zbytečně přerušil. "Říkal, že slyšel pískot. Někdo z tribuny musel mít píšťalku. Je to škoda, protože mohl jít v podstatě sám na branku," litoval Pospěch.

Santina však nikdo z porážky nevinil, ani si ho nedobíral. "On je vynikající hráč a to, že se mu nepovedla jedna akce, neznamená, že si z něj budeme dělat srandu," prohlásil český zadák.

Sergio Busquets (vpravo) gratuluje svému spoluhráči z Barcelony Lionelu Messimu k brance do kodaňské sítě.foto: ČTK/AP/Manu Fernandez

Barcelona se mu zdála z vývoje druhé půle překvapená. "Byli trošku zaskočení, že jsme na ně takhle vyrukovali. S tím asi nepočítali. I přesto to stejně měli celkově pod kontrolou," poznamenal český bek.

Na středeční zápas prý nikdy nezapomene, atmosféra na Nou Campu, kam přišlo přes 75 tisíc diváků, ho uchvátila. "Moc jsem si to užil. Nou Camp je velice krásný fotbalový svátek, ti lidé dokážou vytvořit fantastickou kulisu. Byl to jeden z mých největších fotbalových zážitků. Zahráli jsme si proti skvělému mužstvu s fantastickými útočníky a teď jsme o něco zkušenější. Doufám, že tyhle zkušenosti v budoucnu zúročíme," řekl Pospěch.

Na Nou Campu jako obránce čelil nájezdům obávané ofenzivní mašiny v čele s hvězdnými Lionelem Messim a Davidem Villou, v současnosti jedněmi z nejlepších útočníků světa. Hlavně argentinský reprezentant, který vstřelil oba góly, udělal na Pospěcha velký dojem. "I přes to, že obrana na něj byla hodně úporná, se stejně dokázal prosadit. To ukazuje na tu jeho velikost," uvedl Pospěch.

Styl španělské reprezentace a Barcelony se příliš neliší

Vedle Villy se na hřišti potkal i s dalšími španělskými reprezentanty, proti nimž by měl příští rok nastoupit za český celek v evropské kvalifikaci. Nad důležitým dvojzápasem národního týmu však zatím nepřemýšlí. "Na to jsem se opravdu nesoustředil, to je ještě daleko. I když ten styl Barcelony a španělské reprezentace je podobný, úplně stejný není," srovnal Pospěch.

Příliš vyvozovat se podle něj nedá ani z toho, že Villa tentokrát s výjimkou břevna v úvodu nezářil. "Je pravda, že se k mnoha šancím nedostal, ale nemůžeme to posuzovat z jednoho zápasu, který mu tolik nevyšel. Pořád je to vynikající hráč."

Navzdory středeční porážce má Kodaň dobře nakročeno k postupu. První dva duely skupiny totiž vyhrála a díky středeční remíze Panathinaikosu Atény s Kazaní má na druhé pozici náskok čtyř bodů. "Pro nás je samozřejmě dobře, že ani jeden z těch mančaftů včera nevyhrál. Naše šance na postup tím žije a vzrostla," pochvaloval si Pospěch.

S úvodní polovinou zápasů ve skupině jsou v Kodani nadmíru spokojeni. "Šest bodů nikdo nečekal. Vůbec jsme nepočítali, že vyhrajeme na Panathinaikosu," uvedl Pospěch. I tak ale předpokládá, že o postup se bude hrát do posledního kola. "Teď hrajeme doma s Barcelonou, takže myslím, že se bude rozhodovat v posledních dvou zápasech," dodal.

Reklama

Související témata: