Hlavní obsah

Domácí výprask Žiliny, od Marseille inkasovala sedm branek

PRAHA

Bolestný debakl utrpěl ve středečních zápasech fotbalové Ligy mistrů slovenský zástupce v soutěži. Žilina na domácím hřišti prožila dokonalé zatmění, s Marseille prohrála 0:7. Londýnský Arsenal s Tomášem Rosickým jako kapitánem podlehl v Doněcku místnímu Šachtaru 1:2. Naopak Chelsea s Petrem Čechem v brance si doma hladce poradila se Spartakem Moskva 4:1 a zajistila si postup do osmifinále, stejně jako Bayern Mnichov.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Akce, po níž hráč Marseille André-Pierre Gignac (uprostřed) dal svůj třetí gól v zápase. Střele se snaží zabránit Mário Pečalka ze Žiliny (ve skluzu).

Článek

Pro Žilinu byl domácí výsledek těžkým direktem. Slovenský klub málem vyrovnal neslavný rekord Besiktase, který před třemi lety prohrál v Liverpoolu 0:8, což je dosud největší debakl prestižní soutěže. Ovšem zatímco hráči z Istanbulu dostali naloženo na hřišti soupeře, Žilina se musí vyrovnávat s trýznivou domácí porážkou...

Přemožitel pražské Sparty z předkola, Žilina, samozřejmě přišel i o teoretickou šanci na postup do Evropské ligy, kam se posouvá tým z třetího místa tabulky.

Další zápasy podobný debakl nenabídly, velmi vyrovnaný byl souboj gigantů na San Siru mezi AC Milán a Realem Madrid. Oba kluby se rozešly smírně 2:2. To lídru španělské ligy ještě nezaručuje postup, nicméně svěřenci José Mourinha jsou mu velmi blízko. Potvrdili ale, že na San Siru neumějí, nezvítězili tam ještě v žádném z předchozích 13 duelů. Ovšem jeden historický milník přece jen zdolali, překonali hranici 700 vstřelených branek v evropských pohárech.

Cristiano Ronaldo z Realu Madrid bere míč z branky AC Milán po vyrovnávací trefě spoluhráče Pedra Leóna.foto: Reuters/Alessandro Bianchi

V sestavě domácího AC chyběl Marek Jankulovski, nechyběl ale veterán Inzaghi, který dvěma trefami završil 70 vstřelených gólů v Lize mistrů. Inzaghiho branky znamenaly obrat v utkání, v němž Real vedl díky Higuaínovi. Real ale na druhou Inzaghiho trefu, která padla z jasného ofsajdu, dokázal zareagovat a ve čtvrté minutě nastavení mu dělbu bodů zajistil střídající Pedro León.

Do osmifinále mohl proklouznout Arsenal, jenže selhal v Doněcku. Bez zraněného Fabregase sice na Ukrajině vedl, ale Šachtar dokázal zápas otočit a bodově se na londýnský klub dotáhl. O tři body méně má Braga, která zvítězila na hřišti Partizanu Bělehrad, který má již "pojištěnu" poslední pozici.

Skupina E:
Basilej - AS Řím 2:3 (0:2)
Branky: 69. Frei, 83. Shaqiri - 16. Menez, 25. Totti z pen., 76. Greco. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). ČK: 90. Stocker (Basilej).
Kluž - Bayern Mnichov 0:4 (0:2)
Branky: 12., 24. a 71. Gomez, 90. Müller. Rozhodčí: Gumienny (Fr.).
Skupina F:
Chelsea - Spartak Moskva 4:1 (0:0)
Branky: 66. a 90.+2 Ivanovič, 49. Anelka, 62. Drogba z pen. - 86. Baženov. Rozhodčí: Cakir (Tur.).
Žilina - Olympique Marseille 0:7 (0:4)
Branky: 12. a 21. a 54. Gignac, 52. a 63. Lucho González, 24. Heinze, 36. Rémy. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.).
Skupina G:
Auxerre - Ajax Amsterodam 2:1 (1:0)
Branky: 9. Sammaritano, 84. Langil - 79. Alderweireld. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.).
AC Milán - Real Madrid 2:2 (0:1)
Branky: 67. a 78. Inzaghi - 45. Higuaín, 90.+4 Pedro León. Rozhodčí: Webb (Angl.).
Skupina H:
Šachtar Doněck - Arsenal 2:1 (2:1)
Branky: 29. Čigrinskij, 45. Eduardo - 10. Walcott. Rozhodčí: Busacca (Švýc.).
Partizan Bělehrad - Braga 0:1 (0:1).
Branky: 35. Moisés. Rozhodčí: Hansson (Švéd.).

Reklama