Hlavní obsah

Rosický míří v Lize mistrů za postupem. Potupenou Žilinu čeká Chelsea

PRAHA

Česká nejvyšší fotbalová soutěž už pro tento rok sice skončila, ale v pohárové Evropě se bojuje dál. Hned kvarteto českých fotbalistů si může v úterý pojistit postup do osmifinále Ligy mistrů. Tomáše Rosického s Arsenalem a jeho jmenovce Hübschmana se Šachtarem Doněck dělí od účasti v jarní fázi soutěže jen krůček.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

John Terry z Chelsea padá po souboji s Tomášem Oravcem ze Žiliny

Článek

Marka Suchého čeká se Spartakem Moskva zřejmě klíčový duel o postup proti Olympique Marseille. AC Milán, kde momentálně nedostává šanci Marek Jankulovski, čeká podobný duel proti Auxerre. S velkými obavami budou po předchozích výprascích zřejmě sledovat fanoušci Žiliny duel svého týmů v Londýně proti Chelsea, která už má však postup jistý.

Fotbalisté Arsenalu si určitě budou chtít v Braze spravit chuť po sobotní porážce v severolondýnském derby s Tottenhamem. V posledním kole Champions League také prohráli na hřišti Šachtaru Doněck, takže mají co napravovat. Arsenalu ale stačí k jistotě postupu v Portugalsku remizovat a kouč Arséne Wenger se netajil tím, že bude šetřit ofenzivní oporu Andreje Aršavina.

„Aršavin není v týmu, protože jsem ho chtěl nechat odpočinout. Nastupoval v poslední době ve všech zápasech a hrál i za ruskou reprezentaci,“ vysvětlil kouč. Do Bragy necestují kromě dlouhodobých marodů ani Robin Van Persie, Gael Clichy a Kieran Gibbs. O šanci se bude prát i tahoun českého národního týmu Tomáš Rosický, který sice v Doněcku nastoupil jako kapitán Arsenalu, ale v důležitých ligových zápasech zatím spíše střídá. „Každý chce hrát co nejvíc, i já. Hlavně bych chtěl hrát velké zápasy,“ povzdechl si Rosický.

I Šachtaru může stačit bod

Podobnou pozici jako Arsenal má i Šachtar Doněck. Zatím nasbíral devět bodů a k jistotě postupu mu může stačit uhrát bod na hřišti beznadějně posledního Partizanu Bělehrad, pokud Arsenal zvítězí v Braze. „Výhrou nad Arsenalem jsme potěšili fanoušky a vytvořili si před zbývajícími zápasy velmi dobrou pozici pro postup. Jedeme ještě do Bělehradu, kde nám stačí získat bod,“ řekl fotbalista Doněcku Tomáš Hübschman, který však kvůli žlutým kartám v úterý nenastoupí.

Chelsea už má postup jistý. Bude Žilinu šetřit?foto: ČTK/AP/Ivan Sekretarjev

Velký boj o druhé postupové místo za suverénní Chelsea svedou už od 18:30 středoevropského času na umělém trávníku v Moskvě fotbalisté Spartaku s Marseille. Oba týmy mají shodně po šesti bodech, ale Spatakovci, kteří úvodní vzájemný duel na jihu Francie vyhráli, mají na závěr skupiny příznivější los.

„Rozhodne právě zápas doma s Marseille. To je náš první úkol, potom můžeme myslet reálně na postup," uvědomuje si obránce moskevského celku Marek Suchý, jehož kritizoval po utkání v Dánsku trenér národního týmu Michal Bílek.

Perné chvilky zřejmě čekají na hřišti lídra skupiny Chelsea slovenskou Žilinu. Ostudné výsledky v Lize mistrů znamenaly pro slovenského mistra pořádné vystřízlivění. Po debaklu 0:7 s Marseille budou chtít svěřenci trenéra Pavla Hapala především zabránit další ostudě.

„Byla to těžká porážka. Teď je složité mluvit o rehabilitaci, když jdeme na soupeře, jakým je Chelsea. Chceme podat takový výkon, se kterým bychom byli po zápase spokojení," řekl kouč Pavel Hapal před utkáním.

Chelsea, které chybí zranění Frank Lampard a John Terry, se však po dvou porážkách zaseklo tažení domácí Premier League. Kritika se snesla i na kouče Carla Ancelottiho a po odvolání jeho aistenta Raye Wilkinse zřejmě nepanuje v táboře „Blues“ idylická atmosféra.

Úterní program Ligy mistrů:
Skupina E:
20:45 AS Řím - Bayern Mnichov, Basilej - Kluž.
Skupina F:
18:30 Spartak Moskva - Olympique Marseille,
20:45 Chelsea - Žilina.
Skupina G:
20:45 Ajax Amsterodam - Real Madrid, Auxerre - AC Milán.
Skupina H:
20:45 Partizan Bělehrad - Šachtar Doněck, Braga - Arsenal.

Reklama

Související témata: