Hlavní obsah

Real Madrid si zastřílel v Amsterodamu, Arsenal nestačil na Bragu

PRAHA

Dalších pět klubů si mohlo po úterních zápasech základních skupin zajistit postup do osmifinále fotbalové Ligy mistrů. Nakonec předčasně postupují jen AC Milán a Olympique Marseille, díky porážce Arsenalu s Bragou se naopak hodně zamotala situace ve skupině H. Blízko senzaci byla slovenská Žilina, jenž vedla na hřišti londýnské Chelsea, ale nakonec prohrála 1:2.

Foto: Toussaint Kluiters, Reuters

Fotbalisté Realu Madrid Cristiano Ronaldo (vlevo) a Marcelo slaví v zápase s Ajaxem

Článek

Z postupu se mohl radovat český fotbalista Marek Jankulovski. Zápas sice tradičně strávil mezi náhradníky, ale mohl sledovat výhru 2:0 svého týmu na půdě Auxerre, která mu zajistila postup. Postupové naděje Milánských mohl ohrozit pouze Ajax Amsterodam, ale ten souboj gigantů nejslavnější klubové soutěže s Realem Madrid nezvládl a prohrál vysoko 0:4.

Ještě osm minut před koncem měla vyřešenu postupovou tajenku skupina H, jenže pak Braga zlomila utkání proti Arsenalu po dvou brankách Matheuse a po výhře 2:0 se vrátila do hry o postup, protože má devět bodů jako její dnešní soupeř. A jistotu nemůže mít přes výhru 3:0 na půdě Partizanu Bělehrad ani Šachtar Doněck, přestože má o tři body více; v posledním utkání se totiž střetne doma právě s Bragou a případná minitabulka tří týmů může situaci zamíchat.

Rosický již tradičně nechyběl v základní sestavě Arsenalu pro LM, ale o radost nakonec přišel. I proto, že jeho týmu maďarský sudí Kassai za stavu 0:0 upřel jasnou penaltu za faul na Velu. V sestavě Doněcku chyběl kvůli žlutým kartám Tomáš Hübschman.

Hráč Žiliny Bello střílí gól do sítě Chelsea foto: ČTK/AP

Chelsea sice měla postup zajištěn již dříve, ale dnes se postarala málem o senzaci, protože v rezervním složení prohrávala se Žilinou, nicméně nakonec díky zlepšenému druhému poločasu vyhrála 2:1. Chelsea po dvou selháních v domácí ligové soutěži nechala odpočívat všechny opory a do základní sestavy se tak dostala řada mladíků z rezervy ve věku od osmnácti do jednadvaceti let. Řada hráčů prvního týmu nebyla dokonce ani na lavičce náhradníků, volno dostal i brankář Petr Čech.

Jeho náhradník Turnbull inkasoval v 19. minutě po střele Bella, jenž zužitkoval přihrávku Ježe, domácí po pauze ale výsledek otočili góly Sturridge a Maloudy. V hostující sestavě dostal šanci i střídající Rilke.

Ve stejné skupině F si Olympique Marseille zajistil postup po výhře 3:0 na hřišti Spartaku Moskva. Ruský klub, za který odehrál celý zápas i český reprezentant Marek Suchý, inkasoval až příliš brzy v 18. minutě a riskantní hra po pauze jen zvýraznila hostující vítězství.

Druhého postupujícího naopak ještě nezná skupina E, kde měl od minule jistotu Bayern Mnichov. I proto možná jeho hráči podcenili zápas na půdě AS Řím, kde v poločase vedli 2:0, ale nakonec odešli poraženi 2:3. Domácí otočili utkání v poslední desetiminutovce, šest minut před koncem z penalty rozhodl Totti. Ve hře o postup však vedle římského klubu zůstává také Basilej, která dnes porazila 1:0 Kluž.

Fotbalová Liga mistrů:
Skupina E:
AS Řím - Bayern Mnichov 3:2
Branky: 49. Borriello, 81. De Rossi, 84. Totti z penalty - 33. a 39. Gomez.
Basilej - Kluž 1:0
Branka: 15. Almerares. ČK: 88. Piccolo (Kluž).
Skupina F:
Spartak Moskva - Marseille 0:3
Branky: 18. Valbuena, 54. Rémy, 68. Brandao. ČK: 64. Welliton (Spartak).
Chelsea - Žilina 2:1on-line
Branky: 51. Sturridge, 86. Malouda - 19. Bello.
Skupina G:
Ajax Amsterodam - Real Madrid 0:4on-line
Branky: 70. a 81. z penalty Cristiano Ronaldo, 36. Benzema, 44. Arbeloa. ČK: 87. Alonso, 90. Ramos (oba Real).
Auxerre - AC Milán 0:2
Branky: 61. Ibrahimovic, 90.+1 Ronaldinho.
Skupina H:
Partizan Bělehrad - Šachtar Doněck 0:3
Branky: 52. Stěpaněnko, 59. Jadson, 68. Eduardo
Braga - Arsenal 2:0
Branky: 83. a 90+3. Matheus.

Reklama