Hlavní obsah

Arsenal se proti Braze chytil do pasti, postup už není formalitou

Po třech kolech a plném bodovém zisku se zdálo, že potvrzení postupu fotbalistů Arsenalu do vyřazovací části Ligy mistrů je jen formalitou. Po porážce se Šachtarem Doněck však Londýňané prohráli i v úterý v Braze 0:2 a najednou se musejí o posun mezi 16 nejlepších celků hodně strachovat.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Kouč Arsenalu Arsene Wenger nebyl spokojen.

Článek

Podle trenéra Arséna Wengera použila Braga každý trik, aby chytila jeho tým do pasti, a to se jí povedlo.

Braga šla do zápasu s tím, že jen vítězství jí udrží naději na postup. Trenér Domingos Paciencia přesto nastolil přísnou defenzivní taktiku, kterou se snažil zabránit Arsenalu v jeho kombinační hře a zamezit tomu, aby se opakoval první souboj obou týmů, který Braga prohrála 0:6.

"Proti týmům, jako je Arsenal, se hraje hodně těžko. Proto jsme Arsenalu nechtěli nechat prostor na naší polovině a naopak využívat volný prostor na jeho půlce," řekl Paciencia. "V první půli to ještě nevycházelo, ale v druhé hráči zapomněli na strach a výsledkem byly dva hezké Matheusovy protiútoky. Tušil jsem, že úterní večer bude výjimečný. Hráči i fanoušci si tohle vítězství zaslouží," dodal kouč Bragy.

Protivníkova taktika se však nezamlouvala trenérovi Arsenalu Wengerovi. "Hráli jsme proti týmu, který s námi odmítl hrát a jen se nás snažil chytit do pasti rychlých protiútoků. Použili každý možný trik, aby hru rozkouskovali a zpomalili," lamentoval Wenger. "My ale bohužel nebyli schopní vypracovat si čistou šanci," přiznal vzápětí.

Wenger kritizoval rozhodčí

Francouzský kouč ale zároveň litoval toho, že maďarský sudí Viktor Kassai upřel jeho týmu jasnou penaltu za faul na Carlose Velu jen těsně předtím, než se Braga ujala vedení. "Těžko chápu, proč to nebyl penaltový faul. Je pro mě záhadou, proč jasný faul byl potrestán jako simulace faulovaného. Rozhodčí udělali více překvapivých rozhodnutí, ale tohle byl rozhodující moment zápasu," kritizoval Wenger.

Pro Arsenal byl zápas s Bragou o to větší pohromou, že si v něm poranil stehenní sval kapitán Cesc Fábragas a bude mimo hru až tři týdny. Přijde tak nejen o rozhodující utkání s Partizanem Bělehrad, ale i o důležité boje s Aston Villou a Fulhamem a možná i s Manchesterem United v anglické lize, kde Arsenal usiluje o posun do čela tabulky. "Pro mě je to velké zklamání, zvláště s ohledem na to, že jsem Cesca dnes nechtěl nasadit, ale zariskoval jsem a nevyplatilo se to," přiznal Wenger.

Real se schválně červenal

Zato Real Madrid má postup již dávno jistý, což potvrdil výhrou 4:0 na půdě Ajaxu Amsterodam. Více než další vydařený zápas svěřenců trenéra Josého Mourinha se ale po závěrečném hvizdu řešila kontroverzní koncovka duelu ze strany Realu a červené karty pro Xabiho Alonsa a Sergia Ramose.

Obě tradiční opory Realu totiž už měly na kontě žluté karty, a jelikož týmu v posledním utkání skupiny s Auxerre o nic nepůjde, nechaly si úmyslně dát další kartu za zdržování. O souboj s Auxerre tak sice přijdou, ale do vyřazovací části půjdou s čistým trestním rejstříkem.

"Docela se mi ty karty líbily," nezapíral po zápase Mourinho. "Jsem rád, že hráči na vývoj zápasu a skupiny zareagovali takto chytře. Rozhodně je za to nebudu trestat," doplnil portugalský kouč.

Toho potěšil i fakt, jak zahráli fotbalisté, kteří většinou nenastupují v základní sestavě - Alvaro Arbeloa, Lassana Diarra, Raúl Albiol nebo Karim Benzema. "Udělali mi radost, zahráli velmi dobře. Pro mě je dobré zjištění, že i když udělám dvě tři změny v sestavě, tak výkon týmu se nezmění," dodal Mourinho.

Na Rolanda je prostě spoleh 

Znovu se však mohl spolehnout především na Cristiana Ronalda, který vstřelil dvě branky. V posledních deseti soutěžních zápasech se tak už trefil celkem patnáctkrát.

Reklama