Hlavní obsah

Barca může být jazýčkem na vahách, musí však zlomit komplex Kazaň

PRAHA

Poklidný večer slibuje úterní program fotbalové Ligy mistrů. Ve skupinách A, B a C je již před posledními zápasy o postupu do jarního osmifinále rozhodnuto. A tak jen v „déčku“ bude Pospěchova Kodaň na dálku bojovat s Kazaní o to, kdo dál doprovodí Barcelonu. Katalánský gigant teď drtí jednoho soupeře za druhým, s ruským Rubinem však má překvapivě zápornou bilanci.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Javier Mascherano z Barcelony se pokouší obejít kazaňského hráče Sergeje Kornilenka (ležící).

Článek

Barca už zase připomíná nemilosrdného fotbalového Terminátora. Sedm výher z posledních sedmi zápasů, z toho poslední čtyři bez inkasované branky a s průměrem téměř pět vstřelených gólů na utkání... Vždyť i velký Real Madrid odešel ze slavného El Clásica potupen debaklem 0:5!

Jednu slabinu však svěřenci Pepa Guardioly v posledních dvou sezónách mají. V Lize mistrů nedokáží porazit Rubin Kazaň. Ze tří vzájemných zápasů zatím vytěžili jen dvě remízy. A loni v říjnu dokonce doma na Nou Campu prohráli 1:2.

„Byl to jeden z nejpamátnějších zápasů mého života,“ rozplývá se ještě dnes brankář Ryžikov. „Každý touží po tom, aby uspěl na Nou Campu, ale málokomu se to podaří. Ani Real to teď nedokázal... Přesto věřím, že naše nejlepší zápasy teprve přijdou,“ troufá si gólman.

Christian Noboa z Rubinu Kazaň oslavuje svoji branku z penalty proti Barceloně. foto: Reuters/Grigory Dukor

Rusové si troufají, Guardiola dal Xavimu a spol. volno

Zatímco Barcelona je v jednom kole, Rusové mají po skončení ligy před sebou poslední klíčový zápas. „Porazili jsme Barcelonu loni, tak proč bychom ji neporazili zase,“ dráždí soupeře Christian Noboa, ekvádorský útočník Kazaně.

Rozjetá Barca už má v Lize mistrů splněno, bude však fungovat jako důležitý jazýček na vahách. Kouč Guardiola povolal pět hráčů z béčka a volno dal naopak kvintetu Xavi, Pedro, Alvés, Keita a Villa.

„Svou práci jsme již odvedli, ale k utkání přistoupíme zodpovědně. Očekávám maximální nasazení od všech hráčů a když to půjde, tak i dynamickou hru s množstvím šancí,“ slibuje kouč. „Postup z prvního místa máme v kapse, ale zatím je předčasné mluvit o celkovém triumfu v Lize mistrů. Čeká nás ještě dlouhá cesta,“ říká křídelník Pedro Rodríguez.

Zdeněk Pospěch před tréninkem FC Kodaň na Parken Stadionu. foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Kodaň má postupovou režii ve svých rukou

Druhá postupová příčka zatím patří Kodani. Dánský mistr, který před rokem vyřadil v Evropské lize Spartu, má o bod víc než Kazaň, takže pokud doma porazí Panathinaikos Atény, nemusí se na výsledek utkání v Barceloně vůbec ohlížet a postoupí. Má k dobru ještě dvě záložní varianty úspěchu - pokud Kazaň jen remizuje, může remizovat i Kodaň. A když Kazaň prohraje, nebude už vůbec co řešit.

„Máme obrovskou šanci a jsme dost silní na to, abychom Atény porazili a dosáhli pro Kodaň i dánský fotbal historického úspěchu, kterým postup do jarní vyřazovací části Ligy mistrů určitě je,“ řekl český reprezentant Zdeněk Pospěch v rozhovoru pro Právo.

„Ale pozor, Panathinaikos má zkušený tým, navíc jim přišel nový trenér. Budou se chtít ukázat, i když už nemají šanci ani na postup do Evropské ligy ze třetí pozice,“ upozorňuje ofenzívní pravý obránce.

Úterní program Ligy mistrů (začátky ve 20:45)
Skupina A: Twente Enschede - Tottenham Hotspur, Werder Brémy - Inter Milán.
Skupina B: Olympique Lyon - Hapoel Tel-Aviv, Benfica Lisabon - Schalke 04.
Skupina C: Manchester United - Valencie, Bursaspor - Glasgow Rangers.
Skupina D: FC Kodaň (Pospěch) - Panathinaikos Atény (Nova Sport, on-line na Sport.cz), FC Barcelona - Rubin Kazaň (ČT4, on-line na Sport.cz).

Reklama

Související témata: