Hlavní obsah

Fanoušci Spartaku řádí v Žilině na protest proti vraždě svého vůdce

ŽILINA

Zápas fotbalistů Žiliny se Spartakem Moskva v posledním kole základní části Ligy mistrů byl už po čtyřech minutách přerušen kvůli výtržnostem fanoušků ruského klubu. Po zhruba dvacetiminutové pauze utkání pokračovalo.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Fanoušci Spartaku Moskva při utkání Ligy mistrů na hřišti Žiliny.

Článek

Příznivci Spartaku začali hned po zahájení hry odpalovat ohňostroje a házet na hřiště světlice a dělobuchy. Nizozemský rozhodčí Kevin Blom nejprve na chvilku přerušil hru, pak nechal pokračovat, ale v závěru čtvrté minuty poslal obě mužstva do šaten.

Fanoušci ruského celku, kterých dorazilo do Žiliny zhruba 400, pak přelézali plot v sektoru hostů a v hledišti se strhlo několik potyček. Výtržníky se snažili uklidnit i hráči Spartaku, kteří přišli z kabiny.

Organizátoři odvádějí jednoho z fanoušků Spartaku Moskva, který vnikl na plochu v utkání Ligy mistrů proti Žilině.foto: Reuters/David W Cerny

Řádění příznivců moskevského celku bylo podle všeho plánované a souviselo s nedělní vraždou jednoho z jejich vůdců. Osmadvacetiletého Jegora Sviridova střelil do hlavy Dagestánec Aslan Čerkesov a vražda vyvolala v Moskvě napětí a výzvy k etnickému násilí. V noci na dnešek zablokovaly stovky rozhořčených fandů Spartaku na protest jednu z hlavních moskevských tříd.

Další protestní akcí byly výtržnosti v Žilině. "Včera jsme demonstrovali v Moskvě a dneska chceme přitáhnout pozornost celého evropského fotbalového společenství, protože nás beztrestně zabíjejí. To nedovolíme. I když je to pro náš tým důležitý zápas, budeme protestovat, abychom ukázali naše odhodlání," řekl jeden z ruských příznivců před zápasem reportérovi serveru Gazeta.ru.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal