Hlavní obsah

Spartu čeká s Besiktasem klíčový zápas o postup

Karel Felt

Středeční večerní duel Ligy mistrů s vedoucím celkem turecké ligy Besiktasem Istanbul považují fotbalisté i trenér pražské Sparty za klíčový z pohledu na postupové šance ze skupiny G. Vítěz si přiblíží nejen třetí příčku, ale vzhledem k vyrovnanosti skupiny i druhou, která byla už po losu přisuzována horšímu z dvojice Chelsea, Lazio.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

O čem přemýšlí kouč Sparty Jiří Kotrba? Možná o strategii na turecký Besiktas.

Článek

"Vítězství by nám dávalo stále naději i na druhé místo, nejen na třetí, které znamená přechod do Poháru UEFA. Remíza by už jen udržovala jakousi naději a prohra by s největší pravděpodobností naše šance přidusila. Toho jsme si plně vědomi. Svým způsobem to pro nás bude utkání podzimu. Chceme a musíme vyhrát," zdůraznil před utkáním kouč Sparty Jiří Kotrba.

:. ANKETA
Jak si podle vás povede Sparta ve středečním duelu Ligy mistrů s Besiktasem Istanbul? Hlasujte na konci článku.

Němec se vrací

Do sestavy se oproti utkání v Římě vrací Jiří Němec, který by měl vyztužit hráz před obrannou čtveřicí spolu s Radoslavem Kováčem. "Pokud se budeme snažit o rychlý útok, víme, že první přihrávka by neměla jít přes Jirku. Ale to je o spolupráci a zapojení dalších hráčů," reagoval Kotrba na námitku z řad novinářů, že Němec není typem pro rychlou kombinaci.

Na pravém okraji by se pak měl znovu objevit Pavel Pergl, který odehrál v neděli solidní utkání na Žižkově. "Flachbart si při tréninku poranil žebra, musel na rentgen a až ve středu se ukáže, jak na tom bude. V podstatě v této situaci, kdy stále není v pořádku Petráš, nemám jinou možnost," konstatoval kouč Sparty. Sestava by tedy měla odpovídat tomu, co Sparta hraje v poslední době, tedy na dva defenzívní záložníky, před nimi ofenzívní trojice a na hrotu jeden útočník, kterým bude pravděpodobně opět Kincl.

Hráči věří ve výhru

Nálada je ve sparťanské kabině velmi dobrá. Hráči si uvědomují význam zápasu a půjdou do něho s jediným cílem - vyhrát. "Kopal jsem proti nim na zimním soustředění. Jsou velice rychlí, techničtí, dokázali to i v Londýně proti Chelsea, kterou porazili. Bude jim sice chybět distancovaný Ilhan Mansiz, ale to pro nás vůbec nemusí být výhoda. Mají kvalitní útočníky, kteří ho dokáží nepochybně nahradit. Musíme vyhrát, i když to bude těžké, ale jiný výsledek by naši situaci ve skupině zkomplikoval," zamyslel se Tomáš Hübschman.

Lukáš Zelenka zdůraznil, že ani vítězství, ani prohra ještě nemusí vše rozhodnout. "Skupina je vyrovnaná, ale my potřebujeme i proto vyhrát. Naše postupové naděje by ohromně vzrostly. Minimálně na to třetí místo, které by nás po skončení skupiny přesunulo do Poháru UEFA. Škoda prohry s Chelsea a ztráty na Laziu. Mohli jsme mít o tři body víc a bylo by to o hodně veselejší, ale na to myslet nesmíme. Teď je třeba se soustředit na Besiktas, eliminovat jeho přednosti a vyhrát," dodal.

Eliminovat důraz

Kotrba má o soupeři dostatek informací. Především vychází z utkání v Londýně, kde Besiktas překvapivě vyhrál 2:0. "Důsledně hráče Chelsea napadali už na jejich půlce hřiště. Ti museli spoustu přihrávek řešit přes gólmana, který nakopával míče dopředu. V tomto herním způsobu je třeba hledat základ úspěchu Besiktasu v Londýně," nabídl Kotrba svůj pohled na dnešního soupeře.

Připomněl také, že Sparta s Besiktasem prohrála v zimní přípravě 1:3. "Slavia ho doma zdolala a dokázala v Istanbulu téměř smazat čtyřbrankovou ztrátu. Z tohoto pohledu je to mužstvo dvou tváří," dodal kouč českého mistra, podle něhož má soupeř stabilizovanou sestavu. "Věřím, že bude fungovat taktika, kterou jsme si připravili. Ještě ukážeme hráčům na videu některé sekvence z utkání s Chelsea a zvlášť je upozorníme na určité momenty," uzavřel Kotrba.

Předpokládané sestavy
Sparta: Blažek - Pergl, Hübschman, Johana, Labant - Kováč, Němec - Sionko, Zelenka, Poborský - Kincl.
Besiktas: Cordoba - Emre Asik, Ronaldo, Zago - K.Okan, Tayfur, Ibrahim, Giunti - Pancu - Sergen, Hassan.
Utkání začíná ve 20:45, jako hlavní ho řídí Španěl Gonzáles a přímo ho vysílá ČT 2.

Reklama

Související témata: