Hlavní obsah

Naděje Sparty na vysněný postup ožila

Karel Felt, Právo

Vítězný gól Karla Poborského šest minut před koncem duelu s Besiktasem Istanbul byl nejen 250. trefou Sparty v evropských pohárech, ale především letenské vrátil do hry o postup ze základní skupiny Ligy mistrů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Záložník tureckého Besiktasu Kaan v souboji s Liborem Sionkem ze Sparty v utkání Ligy mistrů

Článek
Fotogalerie

V polovině základní části na posun dál mohou pomýšlet všechny čtyři celky skupiny G. Když by se nevešli sparťané mezi dva nejlepší, reálná je pro ně vidina třetí příčky v tabulce, znamenající přestup do 3. kola Poháru UEFA.

"Zápas ukázal, že jsme schopni hrát vyrovnaně s předními evropskými celky. Skupinu jsme zamotali, ale čekají nás ještě tři těžké duely. Situace je naprosto otevřená, 9. prosince můžeme slavit postup, být spokojeni s přechodem do Poháru UEFA, ale i litovat promarněných šancí jako tým, pro který účast v pohárové Evropě končí," hodnotil trenér Sparty Jiří Kotrba.

Blažek tým podržel

Ve středu večer to ovšem dlouho vypadalo, že Spartě zůstane role outsidera skupiny. Po první půlhodině mohla prohrávat 0:2 a bylo by po všem. Ale znovu se ukázalo, co pro ni znamená gólman Jaromír Blažek... "Až později jsme se dostali k tomu, co jsme chtěli hrát. To znamená dostat soupeře pod tlak, napadat ho, nenechat mu možnost rozehrát. Fotbalisté Istanbulu jsou technicky velmi dobře vybavení, naštěstí svoje šance nevyužili. Když jsme eliminovali tuto jejich sílu, byly jsme lepším týmem," řekl Kotrba.

Jenže Sparta si dovolila luxus dalšího výpadku hned po parádním gólu Zelenky. Soupeř z prvního protiútoku vytěžil penaltu, kterou Pancu proměnil. "Hráči v euforii po vstřelené brance ztratili koncentraci. V okamžiku, kdy Besiktas rozehrával ve středovém kruhu, byli někteří záložníci ještě u postranní čáry. Byla to naše chyba! Takové věci se nám nesmějí stávat," přiznal kouč.

Sparta se naštěstí včas našla. "Věřil jsem, že když se vrátíme ke svojí hře, dokážeme znovu získat převahu a dáme gól," odmítl Kotrba jakoukoliv malomyslnost. Sparťané skutečně znovu vnutili tureckému celku svoji hru, která mu i podle slov trenéra Besiktase Mircey Luceska nevyhovovala.

Škoda ztracených bodů

Vítězství či prohra je často dílem jednoho okamžiku, jediné vydařené akce. Sparta porazila Besiktas gólem šest minut před koncem. V úvodním utkání Ligy mistrů doma právě tak ztratila bod s Chelsea, od níž inkasovala ve stejném čase. V Římě pak nekoncentrovanost v první minutě druhé půle znamenala snížení a nadechnutí Lazia, které nakonec vybojovalo remízu. Tyto tři body mohou Spartě v konečném účtování chybět a v horším případě rozhodnout i o tom, že nakonec skončí čtvrtá.

"Ty bodové ztráty mě štvou. Šanci porazit Lazio, jakou jsme měli v Římě, máte jednou za pět zápasů a my ji nevyužili. V Lize mistrů, když ji promarníte, můžete skončit v propadlišti dějin," věděl Kotrba.

Chelsea se výhrou nad římským klubem vyhoupla do čela skupiny, ale jen dva body na ni ztrácejí Lazio a Sparta. Italský tým má v tuto chvíli o gól lepší skóre. Besiktas je momentálně čtvrtý o další bod zpět.

Výhru musí potvrdit v Istanbulu

Co bude pro osud Pražanů klíčové? Zřejmě už nejbližší bitva 4. listopadu v Istanbulu. Tam je čeká úplně jiných devadesát minut než na Letné. Hustá atmosféra, možná ještě nenávistnější prostředí než v předkole na hřišti makedonského Skopje.

Pak hraje Sparta na Stamford Bridge s Chelsea a až nakonec doma s Laziem. Aby měla středeční výhra v konečném účtování význam, musí český tým přespříští týden s Besiktasem "urvat" alespoň bod. Pak se ve skupině může stát cokoliv.

Reklama

Související témata: