Hlavní obsah

Real chce zlomit prokletí, Pospěch se chystá na Čecha

LYON

Teď se ukaž, Mourinho! Portugalský trenérský mág byl v létě povolán do služeb Realu Madrid mimo jiné i proto, aby zlomil prokletí Bílého baletu v osmifinále fotbalové Ligy mistrů. Již první pikantní duel v Lyonu napoví, zda se to Josému podaří... Ve druhém utkání úterního večera dojde k české bitvě Pospěch kontra Čech. Oba zápasy můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Sergio Perez , Reuters

Trenér Realu Madrid José Mourinho

Článek

Ta bilance zní až neuvěřitelně. Šestkrát po sobě galaktický Real Madrid vypadl v osmifinále Ligy mistrů! Kouč José Mourinho loni dovedl k triumfu Inter Milán a teď je na něm, aby zlomil prokletí Bílého baletu. Jenže pozor, Lyon rozhodně není pro Ronalda a spol. oblíbeným soupeřem. Přesně naopak - právě s Olympiquem loni Real překvapivě vypadl a Lyon s madridským velkoklubem neprohrál již šest zápasů v řadě!

„I loni si mysleli, že nám dají tři, čtyři góly a bude jasno. Všechno ale dopadlo jinak, zase jsme to s Realem zvládli,“ připomíná lyonský Anthony Réveillére, který spolu s Crisem pamatuje všech šest úspěšných duelů s velkým soupeřem. „Vzájemná bilance může být naší psychickou výhodou, hlavně doma. Real se však proti loňsku zase posílil a má nového kouče Mourinha, který je právě v otázce psychiky velmi silný,“ srovnává Réveillére. „Zápas bude vyhecovaný i tím, že za Real nastoupí náš bývalý spoluhráč Karim Benzema. Něco za Lyon odkopal a musíme si na něj dát velký pozor, protože umí dát gól z jakékoliv pozice,“ varuje Cris.

Mourinho dál klidně spí

Velkohubý kouč si skutečně žádné obavy nepřipouští. „Osmifinále s Lyonem mi rozhodně spánek nenarušuje. Před zápasem vždycky spím dobře, horší to bývá po něm,“ ujišťuje Mourinho, jemuž radí také Zinedine Zidane, konzultant Realu. „Jako Francouz má o soupeři dobré informace. Vím, jak Lyon porazit,“ mne si ruce Mourinho.

Karim Benzema se chystá proti svým...foto: Reuters/Alessandro Garofalo

Kanonýr Benzema si zase vybavuje své začátky v Lyonu. Veškerá nostalgie však večer půjde stranou. „Možná nenastoupím od začátku, ale ať už odehraji jakoukoliv část zápasu, budu chtít Lyon porazit a dát mu gól.“

Jeden z Čechů se do čtvrtfinále určitě podívá

Český fotbal má jednu jistotu. Alespoň jeden jeho hráč se do čtvrtfinále podívá - díky dvojici, v níž na sebe narazí Petr Čech, brankář Chelsea, a Zdeněk Pospěch, obránce FC Kodaň. „Los jsem uhodl. Kodaň postoupila překvapivě, ale zaslouží si náš respekt. Naší výhodou by měla být odveta na domácím hřišti,“ věří Čech. Jeho krajan o osmifinále málem přišel, protože v zimě chtěl přestoupit do bundesligy. Nakonec však Pospěch v Kodani zůstal a vzhledem ke klopýtání Blues není bez šance na senzaci.

Chelsea o víkendu vypadla z Anglického poháru, takže moc možností, jak zachránit mdlou sezónu, nemá. „Po vyřazení z FA Cupu je pro nás Liga mistrů poslední soutěž, kterou asi můžeme vyhrát. Chceme tu trofej, takže důležitost je jasná,“ potvrzuje Čech.

Ostře sledovanou postavou bude kodaňský mazák Jesper Grönkjaer, který prožil čtyři roky právě v Chelsea. „Určitě si o nás myslí, že jsme pro ně dobrým losem. Ale pozor, Kodaň hraje v pohárech už pět let velmi dobře. Nevýhodou je, že jsme poslední soutěžní zápas hráli 7. prosince. Jinak však máme velmi silný tým,“ varuje Grönkjaer svůj bývalý klub.

Úterní program osmifinále (začátky ve 20:45)
Lyon - Real Madrid (ČT4, on-line přenos na Sport.cz)
FC Kodaň - Chelsea (Nova Sport, on-line přenos na Sport.cz)

Reklama

Související témata: