Hlavní obsah

Francouzi svého Evru vypískali, Ferguson ho však po remíze v Marseille chválil

MARSEILLE/PRAHA

Suverénní lídr anglické Premier League nebyl schopen v první osmifinalové partii Ligy mistrů na Stade Velodrome v Marseille dát gól a vyhrát, manažer Manchesteru United však byl přesto s bezbrankovou remízou spokojen. Aby ne, když přijel do Francie hned bez sedmi hráčů! „Je to spravedlivý výsledek, který před odvetou dává výhodu nám,“ pochvaloval si Sir Ferguson.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Patrice Evra (vlevo) v souboji s Loic Remym z Marseille

Článek

Přes problémy a improvizace v sestavě si Manchester počínal ve Francii suverénně a domácí do vážnější šance nepustil. „Velice spolehlivě si počínali hlavně Smalling a Vidič. Nedopřávali soupeřovým hráčům ani prostor, ani čas, takže snad až na jednu výjimku je do žádné příležitosti nepustili,“ byl s defenzívou svého týmu očividně spokojen Alex Ferguson. „Na tomto týmu je patrné, jak odmítá porážky. A není rozdílu, kdo právě hraje. Dopředu jsme ale měli být daleko nebezpečnější. Vždyť jsme si nevytvořili vlastně žádné příležitosti,“ dodával.

Ferguson: Evra ukázal charakter

I on uznal, že středeční večer měl daleko k fotbalové zábavě. „Ale to bylo logické, když nás 15. března čeká ještě odveta nad Old Trafford. Hráli jsme tak, aby nám Marseille nezpůsobilo žádné velké problémy, což se podařilo. Po patové první partii je teď výhoda na naší straně.“

Patrice Evra (na snímku s extrenérem francouzské reprezentace Domenechem) to měl při prvním návratu domů hrozně těžké foto: Reuters/Charles Platiau

Ferguson kvitoval i výkon francouzského legionáře Evry, který to měl při návratu domů hrozně těžké. Fanoušci mu totiž neodpustili účinkování a vzpouru na loňském mistrovství světa v Jižní Africe a při každém jeho dotyku s míčem hlasitě pískali a ke všemu na něho zaměřovali laserová ukazovátka. „Vyrovnal se s tím. Ukázal charakter i temperament.“

I Deschamps si nulu pochvaloval

Na domácím mužstvu bylo po celých devadesát minut rovněž patrné, že jeho hlavním cílem je neinkasovat. „Prioritou bylo neinkasovat a uhlídat Berbatova, což se povedlo. Ke konci zápasu, kdy Manchester přešel na systém 4 - 4 - 2, jsme sice měli jisté potíže, neboť moji svěřenci měli najednou k míči daleko a všude byli druzí, ale čisté konto udrželi,“ glosoval remízovou partii domácí kouč Didier Deschamps.

„Ve druhé půli jsme měli velice dobrých pětadvacet minut, ale gól jsme bohužel nevstřelili. Manchesteru sice chyběli někteří hráči, ale mají natolik silný a kvalitní kádr, že ti, co nastoupili, je plně nahradili. Jen se znovu ukázalo, na jak vysoké úrovni jsou,“ uznával francouzský internacionál na lavičce Olympique Marseille kvalitu anglického celku.

„Pro nás není po těžké a tvrdé partii bezgólová remíza špatným výsledkem, pro Manchester je však vysloveně dobrá. Čeká nás ale ještě odveta a v ní budeme mít možnost skórovat,“ živil Deschamps v sobě i hráčích naději, že osmifinálové konfrontace s Manchesterem united ještě není ztracena.

Reklama

Související témata: