Hlavní obsah

Gólman Bayernu chytal na San Siru jako pánbůh, Císař však pro něj uznání neměl

MNICHOV / PRAHA

Slavný „Císař“ vytočil nejen fanoušky Bayernu, ale určitě i gólmana Thomase Krafta. Ten totiž chytal v první osmifinálové partii Ligy mistrů na milánském San Siru jako pánbůh, hráčům domácího Interu zlikvidoval spoustu jasných gólových šancí. Franz Beckenbauer se přesto hned po vítězném zápase nechal slyšet, že by do Mnichova měl přijít Manuel Neuer, s jehož přestupem ze Schalke Bayern již nějaký čas koketuje.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Brankář Bayernu Thomas Kraft patřil v zápase s Interem k hrdinům německého mužstva.

Článek

Dvaadvacetiletému Kraftovi skládali po utkání poklony všichni. Kouč Bayernu Louis van Gaal, spoluhráči s Robbenem v čele, trenér milánského Interu Leonardo zrovna tak.

„Zachytal fantasticky, předvedl spoustu zákroků z říše snů. To on má hlavní zásluhu na vítězství Bayernu, které není ani trochu spravedlivé. Hráli jsme stejně dobře jako soupeř, měli pět šest vyložených šancí, ale Krafta jsme prostě nepřekonali. Všechno zlikvidoval, my navíc neměli ani štěstí,“ složil brazilský kouč poklonu dvaadvacetiletému Kraftovi, jenž v bundeslize  odchytal zatím pouhých 496 minut.

Leonardo s dresem Interu a prezidentem klubu Massimem Morattim.foto: Reuters/Paolo Bona

Beckenbauer: Neuera musíme mít

Svůj velký den na San Siru Kraft zvládl ve velkém stylu a o čtrnáct let staršího Butta skvěle nahradil. O to víc šokovala slova čestného prezidenta Bayernu Franze Beckanbauera, který hned po zápase mluvil o Neuerovi ze Schalke, s jehož transferem koketuje mnichovský klub již nějaký čas.

„Neuer je prostě nejlepší gólman na světě a pokud máte možnost ho získat, musíte to udělat,“ nechal se slyšet Císař Franz do kamer Sat 1. Není totiž žádným tajemstvím, že nejvyšší generalitě Bayernu je proti srsti, že Van Gaal na jaře udělal jedničku právě z Krafta. Předseda klubu K.H. Rummenigge, prezident U. Hoeness, stejně jako Beckebauer mají totiž jiné plány. Odchovance Krafta, jemuž končí smlouva, chtějí v létě poslat do Gelsenkirchenu a z tamního Schalke si koupit Neuera. „Je daleko zkušenější, těžkými zápasy protřelejší, rutinovanější, má toho víc za sebou,“ argumentuje Hoeness.

Hoeness: Trenér nás vůbec neposlouchá

Jenže Van Gaal si prosadil svou a Krafta staví. V bundeslize i teď na San Siru. A odchovanec klubu se mu odměňuje výbornými výkony. „Měl by respektovat názor vedení, dělá z trenérské práce show jednoho muže. Vůbec nám nenaslouchá,“ kritizoval nizozemského kouče Hoeness. Žádný div, že i po výhře na San Siru si i Císař Franz přisadil, ke svým kamarádům v klubovém vedení se přidal a znovu mluvil o Neuerovi. Až ex post přidal: „Samozřejmě - Kraft byl na San Siru absolutní třída.“

Trenér Bayernu Mnichov Luis van Gaalfoto: Reuters/Michael Dalder

Dvaadvacetiletý Kraft na slova velkého Beckenabauera nereagoval, i když to byl právě on, jemuž vděčí Bayern za to, že se mu po 267 dnech podařila odveta za loňské finále Ligy mistrů. „Ale jen její první část, protože nás čeká ještě odveta, která bude stejně těžká, jako utkání v Miláně. Přineslo úžasný fotbal, protože obě mužstva hrála na vítězství a takové pojetí se muselo všem líbit,“ pochvaloval si kouč Bayernu Van Gaal, který musel loni překousnout hořkou finálovou prohru 0:2. „Fotbal je o paradoxech. Loni útočil Inter daleko méně a vyhrál, tentokrát měl spoustu šancí, ale branku nám nedal. I Kraftovou zásluhou.“

Reklama

Související témata: