Hlavní obsah

Šutéři z Francie vládnou Lize mistrů. Čeští střelci vyklízejí pole

PRAHA

Ještě před šesti roky se český fotbalista Vladimír Šmicer podílel gólem a proměněnou penaltou na fantastickém obratu Liverpoolu ve finále Ligy mistrů proti AC Milán. V nejprestižnější evrospké klubové soutěži se ale trefilo už několik dalších Čechů, probíhající ročník však tuzemským zástupcům v Champions League v tomto směru vůbec nevychází. V kolonce střelců nefiguruje zatím ani jeden.

Článek

A to se do střeleckých statistik Ligy mistrů zapsali fotbalisté hned ze dvaačtyřiceti zemí. Českou republiku tak v tomto ohledu zastínilo například Mali nebo také Benin, Venezuela či Slovensko a Slovinsko. Například Chorvati, kteří stejně jako Češi neměli tým ze své země v hlavní soutěži, zaznamenali dosud v Lize mistrů dohromady šest gólů. Na startu Ligy mistrů stálo celkem osm českých fotbalistů včetně brankáře Petra Čecha. Momentálně jsou kromě něj ve hře ještě Tomáš Rosický, Zdeněk Pospěch a Tomáš Hübschman.

Jasnými vládci mezi kanonýry Champions League jsou Francouzi, kteří se s jednou výjimkou (Gomez v utkání Inter – Bayern) postarali zásluhou Anelky, Gomise a Benzemy o všechny góly v LM v tomto týdnu. Dohromady zatím nastříleli Francouzi 37 branek. V pomyslné tabulce je pronásledují druzí Brazilci se 34 góly.

V individuálních statistikách pak vládne se sedmi góly trio Nicolas Anelka, Mario Gomez a Samuel Eto´o.

Top 10 střelců v LM podle států:
1. Francie37 gólů
2. Brazílie34 gólů
3. Španělsko31 gólů
4. Argentina22 gólů
5. Nizozemsko15 gólů
5. Německo15 gólů
7. Anglie13 gólů
8. Itálie10 gólů
9. Portugalsko9 gólů
10. Rusko8 gólů

Reklama