Hlavní obsah

Tottenham po bezbrankové remíze s AC Milán slaví postup, Schalke vyřadilo Valencii

PRAHA

Premiérová jízda fotbalistů Tottenhamu Ligou mistrů pokračuje. Spurs ve středeční odvetě osmifinále uhráli doma na White Hart Lane bezbrankovou remízu s AC Milán a po vítězství 1:0 v prvním duelu slaví postup mezi nejlepší osmičku. Fotbalisté Schalke 04 sice ve druhém středečním duelu pustili Valencii do vedení, pak ale otočili zápas třemi góly a vydláždili si cestu do čtvrtfinále.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Pato z AC Milán (vpravo) smutně sleduje postupové oslavy fotbalistů Tottenhamu.

Článek

Milánští s Jankulovským v základní sestavě a s vědomím jednobrankového manka neponechali nic náhodě a od úvodního hvizdu hýřili  útočnou aktivitou. Sympaticky ofenzivní partie ale v první půli postrádala koření v podobě gólu. Když už totiž mířil v 25. minutě sražený míč po Robinhově střele do sítě, stál na brankové čáře dobře postavený Gallas. A o chvíli později se Pato po parádní kolmici za obranu dostal mimo ideální střelecký úhel a pálil jen do brankáře Gomese.

Marek Jankulovski v dresu AC Milán (vlevo) atakuje Sandra z Tottenhamu.foto: Reuters/Dylan Martinez

Spurs v prvním poločase nenaplnili na White Hart Lane pověst mašiny na góly, hned v úvodu druhé půle ale mohl bilanci změnit kolohnát Crouch, který však povedený Lennonův centr za obranu nedokázal sklepnout hlavou do sítě. Ofenzivní choutky domácích pokračovaly a zejména z pravé strany létaly od Lennona zajímavé centry, hostující obrana ale nebezpečí stačila odvracet. Dopředu ale jako by se milánským nechtělo a k ohrožení branky Kohoutů se dostali až v 65. minutě, kdy se míč po Robinhově ráně odrazil od brankáře k Patovi a Ibrahimovičovi, domácím se ale v následném obrovském závaru podařilo zabránit vstřelení gólu.

Tottenham měl častěji míč na kopačkách, nikam ale nespěchal, a tak se osmělili hosté. Pato ale z nadějné pozice pálil jen do boční sítě. Aktivitu domácích neoživil ani příchod velšské hvězdy Balea a s ubíhajícím časem začal tvořit hru opět italský tým, cestu do šestnáctky ale střežila pozorná obrana Spurs. A když v nastaveném čase Robinho po jedné z mála povedených akci zamířil nad břevno, klesly šance Italů na nulu. AC tak potvrdil negativní bilanci: na anglické půdě vyhrál jedno z patnácti utkání.

Robinho z AC Milán (vpravo) lomí rukama po zmařené šanci před brankou Tottenhamu.foto: Reuters/Alessandro Bianchi

Schalke stačilo vyrovnat do přestávky 

Druhý duel večera v Gelsenkirchenu nabídl více šancí i branek. Valencie se rychle vymanila z úvodního náporu Schalke a získala v první půli převahu. Tu korunoval v 17. minutě Ricardo Costa, kterého trefil do hlavy ostrým centrem Mehmet Topal a míč se odrazil do sítě.

Pro domácí bylo důležité, že ještě do poločasu stihli srovnat. Z přímého kopu se krásně k tyči trefil Farfán. A peruánský reprezentant stál i u zrodu rozhodující situace. V 52. minutě vystřelil a Gavranovič přesnou dorážkou stylově oslavil svůj debut v soutěži. Pomohlo mu ovšem velké štěstí: míč zamířil za čáru až poté, co se odrazil od obou tyčí.

Fotbalisté Schalke 04 oslavují branku vstřelenou Valencii.foto: ČTK/AP/Frank Augstein

Domácí pak mohli děkovat brankáři Neuerovi, který zlikvidoval několik velkých šancí, především Adurizův sólový únik. V závěru Valencie riskovala a po brejku do otevřené obrany korunoval své skvělé vystoupení povedeným obloučkem Farfán.

Schalke vyhrálo teprve druhý z posledních 11 zápasů proti španělským týmům a spravilo si chuť po tápání v německé lize, v níž figuruje až na desáté příčce.

Liga mistrů – odvety osmifinále
Tottenham – AC Milán 0:0on-line
Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.). Diváci: 34.320. První zápas: 1:0, postupuje Tottenham.
Schalke 04 – Valencie 3:1 (1:1)on-line
Branky: 40. a 90.+4 Farfán, 52. Gavranovič - 17. Ricardo Costa. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 53.517. První zápas: 1:1, postupuje Schalke.

Reklama

Související témata: