Hlavní obsah

VIDEO: Řvali Magath raus, po vyřazení Valencie je nechtěný kouč Schalke za boha

Paradoxní situace. Ještě minulý týden vyvěšovali fanoušci Schalke v ochozech stadiónu transparenty s nápisem „Magath raus!“, i na osmifinálovou odvetu Ligy mistrů si je přinesli a domácího trenéra vítali demonstrativním potleskem, protože těsně před zápasem s Valencií prosáklo, že v Gelsenkirchenu končí. Teď je ovšem za boha, neboť odvetu se svým týmem zvládl, třetí tým španělské ligy 3:1 porazil a mezi posledních osm postoupil.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Fotbalisté Schalke 04 oslavují branku vstřelenou Valencii.

Článek

Málokdy se stane, aby se před tak důležitou partií, jakou byla středeční odveta Championms League mezi Schalke a Valencií, dostala na světlo světa obdobně šokující informace. Němci ji však vyšťourali...

Vyhazov ještě před odvetou

Sedmapadesátiletý Felix Magath, který přišel do Gelsenkirchenu s ambiciózním projektem, že během své smlouvy datované do roku 2013 získá s mužstvem mistrovský titul, po sezóně skončí. Desátá příčka v bundeslize, na níž jeho tým figuruje, mu srazila vaz. Klubové představenstvo krajně nespokojené s dosavadními výsledky neustálo tlak fanoušků domáhajících se, aby Magatha vyhodilo. Dokonce už se spekuluje, že Magathovým nástupcem by se měl stát buď Christoph Daum nebo extrenér Hoffenheimu Ralf Ragnick.

Předseda představenstva Clemens Tönnies sice v rozhovoru s televizní stanicí N - TV odmítl tuto zvěst komentovat, sportovní ředitel Horst Heldt se vyjádřit také nechtěl, ale zpráva byla venku. Těsně před konfrontací s Valencií. Možná že Magathovi paradoxně pomohla, neboť hráči bojovali i za něho a odvetu zvládli.

Trenér Felix Magath postoupil se Schalke do čtvrtfinále Ligy mistrů, v klubu však po sezóně skončí.foto: Reuters/Morris Mac Matzen

Magath: Pravda ležela na hřišti

„Byl to stresující zápas, jako každá takováto partie v Lize mistrů, po jejímž skončení máte všechno nebo nic. Nesmíte se zajímat o své zdraví, nemůžete se nechat unášet emocemi, protože pravda leží na hřišti,“ přiznával po utkání Magath, že duel s Valencií pro něho byl skutečně emotivní. Zvláště, když jeho bývalý svěřenec z Wolfsburgu Ricardo Costa dal už po sedmnácti minutách první gól Valencie a v tu chvíli postupovali do čtvrtfinále Španělé.

„Po inkasované brance už jsme neměli co ztratit. To už jsme prostě museli,“ dodával.

Raúl se cítil jako v nebi

Hráči ho vyslyšeli a dvěma góly Peruánce Farfána a biliárovou trefou Švýcara Gavranoviče majícího v bundeslize odehráno pouhých 216 minut partii skutečně otočili.

„Byl to těžký a vyrovnaný zápas, v němž jsme měli nakonec štěstí my. Nedovedu vylíčit, jak jsem šťastný. Podívejte, kde jsme teď my a kde je Valencie,“ jásal po naplnění devadesáti minut španělský útočník Raúl, jenž přišel do Schalke před sezónou z Realu Madrid.

Nejdřív Neuer, pak i trenér

Už během zápasu se začala nálada německého publika měnit. Nejdříve se na hlavami diváků objevovaly jen nápisy vyzývající brankáře Manuela Neuera, aby v Schalke zůstal a po sezóně neodcházel do Manchesteru United či mnichovského Bayernu, který o něho má rovněž zájem, během střetnutí však začalo publikum tleskat i Magathovi, vyvolávat jeho jméno a dožadovat se, aby zůstal.

Žádný div, když dovedl Schalke mezi osm nejlepším mužstev Evropy a zadluženému klubu vydělal jenom postupem do čtvrtfinále Ligy mistrů dalších sedm miliónů eur. A teď by ho měli po sezóně z Gelsenkirchenu vypakovat?!

Reklama

Související témata: