Hlavní obsah

Evropa se těší na bitvu o Anglii, Šachtar chce znovu šokovat na Nou Campu

LONDÝN

Největší rivalové posledních sezón Premier League na sebe narazí i na evropské scéně. Pohárový los svedl fotbalisty londýnské Chelsea proti Manchesteru United již ve čtvrtfinále Ligy mistrů a bitva o Anglii bude také odvetou za finále z roku 2008. Ve druhém středečním duelu je Barcelona velkým favoritem proti Šachtaru Doněck. Oba zápasy můžete od 20:45 sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Článek

Z obhajoby mistrovského titulu asi nebude nic. Fotbalisté Chelsea sice mají v Premier League pořád zápas k dobru, ovšem na vedoucí Manchester United ztrácejí po víkendu jedenáct bodů. Ale co kdyby... „Kdybychom je vyřadili v Lize mistrů, mohli by ještě v bitvě o titul znervóznět. To by pro nás byl ideální scénář. Musíme být připraveni ve chvíli, kdy oni ztratí,“ naznačuje brankář Petr Čech, že naděje umírá poslední.

Gólman české reprezentace patřil k protagonistům moskevského finále Ligy mistrů v roce 2008. V něm už „Blues“ sahali po trofeji, penaltový rozstřel však nakonec ovládli „Rudí ďáblové“. Tento duel teď ožívá na obou stranách barikády.

„Já do té doby vyhrál rozstřel snad jen jednou. Když šel Terry na poslední penaltu, už jsem nevěřil, že ještě dostaneme šanci. Ale když John podklouzl a trefil tyč, věděl jsem, že už to musíme dotáhnout,“ líčí klíčové chvilky moskevského dramatu Alex Ferguson, kouč Manchesteru.

Brankář Chelsea Petr Čech při zákrokufoto: ČTK/Jaroslav Podhorský

Chelsea se proti Manchesteru daří

„Patříme s Manchesterem k favoritům na celkové vítězství v Lize mistrů. Známe se tak dobře, že se nemáme čím překvapit. Vzájemné zápasy jsou vždy velmi vyrovnané, ale v posledních letech je naše bilance pozitivní,“ poukazuje Čech, jehož tým má v prvním duelu výhodu domácího prostředí.

Chelsea opravdu z posledních 19 zápasů s Manchesterem prohrála jen tři a doma drží proti United neporazitelnost od roku 2002. Fergusonovi hoši se zase mohou vytasit s jinou statistikou. Jako jediní v této sezóně Ligy mistrů ještě na hřištích soupeřů neinkasovali. Proto věří, že Stamford Bridge pod jejich nájezdem konečně padne.

„Základem je, abychom v první velké bitvě dali venku gól,“ přeje si záložník Michael Carrick.

Šachtar ví, jak zaskočit Barcelonu

Další český reprezentant Tomáš Hübschman nastoupí se svým Šachtarem Doněck v Barceloně v roli outsidera. Ale pozor, v předminulém ročníku Ukrajinci na Nou Campu v základní skupině vyhráli 3:2 a před další sezónou je pak Barca v Superpoháru udolala 1:0 až v prodloužení...

„Vítězství bylo samozřejmě příjemné, tím spíše, že Barcelona dokázala v tom ročníku Ligu mistrů vyhrát. My už jsme tenkrát měli po sezóně a měsíc se chystali jen na poslední zápas ve skupině, před nímž měla Barcelona jistý postup. Teď se střetneme v úplně jiné situaci, čtvrtfinále bude mít pro oba soupeře větší důležitost,“ srovnává Hübschman.

Tomáš Hübschman (vpravo) gratuluje střelci Olexandru Gladkému při vítězném zápase Šachtaru Doněck v Barceloně.foto: ČTK/AP

Hübschman a spol. nemají co ztratit

Pokud chce Šachtar na Nou Campu znovu šokovat, může vycházet i ze zmiňovaného Superpoháru, v němž v Monaku nepovolil míčovým kouzelníkům skoro nic. „Tenkrát jsme jejich hvězdy nejlépe eliminovali. Měli jsme o nich dobré informace a hlavně Xaviho vymazali. Za celých devadesát minut neměli žádnou šanci a jediný gól nám dali až pět minut před koncem prodloužení...“ vzpomíná český záložník.

Stejný výsledek by ve středu večer jeho tým bral. „Barcelona patří k hlavním favoritům na celkový triumf. Na druhou stranu se není čeho bát, nemáme co ztratit. Musíme se na ně chystat tak, jako před dvěma lety. Barcelona se od té doby moc nezměnila. Jenom doufám, že v odvetě u nás doma bude ještě o co hrát,“ přeje si Hübschman.

Barcelona sice v Lize mistrů vyhrála na Nou Campu osmkrát za sebou, s ukrajinskými týmy však z posledních deseti utkání pětkrát prohrála. „Předloni jsme získali treble a letos bychom si to mohli zopakovat. Tím spíše, že finále Ligy mistrů bude ve Wembley. Ale ještě tam nejsme. Na Šachtar si musíme dát velký pozor,“ varuje útočník Pedro.

Středeční program čtvrtfinále (začátky ve 20:45):
Chelsea - Manchester United (ČT4, on-line přenos na Sport.cz), FC Barcelona - Šachtar Doněck (Nova Sport, on-line přenos na Sport.cz).

Reklama

Související témata: