Hlavní obsah

VIDEO: Přijde čas, kdy Ligu mistrů vyhraje můj Šachtar, šokoval miliardář Achmetov

Zdeněk PavlisSport.cz

Samotný Rinat Achmetov sestoupil z nadoblačných výšin a přišel hráčům poděkovat. Českému kapitánovi Šachtaru Hübschmanovi, Brazilcům Adrianovi, Douglasovi, Wilianovi, Chorvatovi Srnovi, ukrajinským fotbalistům také, to se ví. „Vypadli jste, i odvetu s Barcelonou prohráli, ale předvedli jste dobrý fotbal. Ale hlavně jste dokázali, že jdeme po správné cestě. Přijde čas, kdy i Ligu mistrů vyhrajeme,“ ujišťoval prezident fotbalového Doněcku a nejbohatší Evropan Achmetov své mužstvo, které skončilo pouť letošním ročníkem ve čtvrtfinále.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Hübschman (vpravo) ze Šachtaru Doněck bojuje o míč s Lionelem Messim z Barcelony.

Článek

Naivita? Bláhovost? Poblouzněné výkřiky do větru v reakci na vyřazení Barcelonou?

„Vůbec ne. Když jsem před lety stanovil úkol, že se Šachtarem vyhrajeme Pohár UEFA, všichni se mně také smáli. A smáli se ještě víc, když jsme hned následující utkání prohráli. Shodou okolností také 1:5, jako teď v prvním čtvrtfinále Ligy mistrů s Barcelonou. Netrvalo to ale tak dlouho a my v roce 2009 Pohár UEFA vyhráli,“ připomněl dvaačtyřicetiletý ukrajinský miliardář Achmetov, že jeho klub už něco na evropské pohárové scéně dokázal.

I my na pohár dosáhneme, tvrdí Achmetov

Proto teď před rumunského trenéra Lucesca postavil nový úkol – vyhrát Ligu mistrů. „Nebude to za rok. A třeba ani za dva. Ale když budeme čtyřiadvacet hodin denně tvrdě pracovat, Champions League vyhrajeme. A já tvrdě pracovat budu, to vás ujišťuji. Letos jsme se dostali do čtvrtfinále, příští rok zkusíme semifinále a když se na této úrovni budeme pohybovat pravidelně rok co rok, přijde náš čas,“ prozrazoval svou strategii boháč fotbalem přímo posedlý, který mluví s novináři zcela výjimečně.

Nejbohatší Ukrajinec a majitel fotbalového Šachtaru Rinat Achmetov.foto: www.shakhtar.com.ru

Po odvetě s Barcelonou, kterou jeho tým prohrál Messiho gólem 0:1, ovšem sestoupil z výšin mezi své hráče i žurnalisty.

Z řezníka v Gastronomu oligarchou

„Musel jsem jim přijít poděkovat. Hráčům i trenérům. Hlavně za to, že ani proti takovému soupeři, jako je Barcelona, neopustili náš styl hry a nevzdali se fotbalu, který hrajeme. Vytvořili jsme si spoustu šancí, klidně jsme mohli v konfrontaci s Katalánci dát pět, šest gólů. Zkušenosti nám ale zatím schází. I ty ale přijdou... Letos jsme vypadli se soupeřem předvádějícím nejlahodnější a nejúžasnější fotbal na světě. Přeji mu, aby trofej vyhrál. I my jí vyhrajeme,“ vykládal dobře naložený ukrajinský oligarcha, který začínal jako řezník v doněckém Gastronomu.

Má přes 30 miliard, rozhazovat však nemíní

Pro nejbohatšího Evropana Achmetova, jehož majetek je odhadován na 31 miliard dolarů, by nepředstavovalo problém skoupit nejlepší hráče a vyhlásit útok na triumf v Champions League okamžitě. Jenže touto cestou se prezident Šachtaru vydat nechce.

„Peníze problém nepředstavují, ostatně ani transfery Eduarda či třeba Čigrinskeho nebyly právě laciné. Nebudu ale nakupovat hráče za padesát milionů euro jako Chelsea jen proto, abych je přivedl do Doněcku. Konkurenčním klubům by se samozřejmě líbilo, kdybych ceny takhle šrouboval, pochybuji ale, že by to bylo po chuti samotným hráčům. Pro ně je zatím pořád nejvyšší ambicí hrát za Barcelonu, Real, Manchester United... Proto mám jinou strategii – budu nakupovat fotbalisty za deset, patnáct milionů euro, jejichž cena v našem klubu vzroste na oněch padesát milionů. A pak přijde čas, kdy i ti nejlepší fotbalisté světa přijdou do našeho klubu a země,“ předkládal Achmetov novinářům svou vizi.

Trenérovi se vize líbí

Zkušenému rumunském trenérovi Lucescovi se samozřejmě líbí. „Už v této sezóně jsme dosáhli nových výšin a všichni mohou být na naše účinkování v Lize mistrů hrdí. Navzdory všem problémům a zraněním, jež nás postihly, jsme si proti Barceloně vytvořili spoustu příležitostí a donutili ji bránit. Fanoušci jsou šťastní, my zase zkušenější. Pomůže nám to k tomu, abychom si příští rok počínali v pohárové Evropě ještě lépe a natrvalo se dostali mezi top týmy,“ byl s majitelem a prezidentem klubu Achmetovem zajedno rumunský kouč.

Reklama