Hlavní obsah

VIDEO: Rudí ďáblové se chystají na Chelsea a Barcu, Mourinho Fergusonovi radit nemusí

MANCHESTER / PRAHA

I pro něho představovala semifinálové odveta Champions Laegue formalitu, neboť po výhře 2:0 před týdnem v Německu daleko víc myslel na nedělní duel Premier League proti Chelsea. Podle toho také sestava Manchesteru United vypadla. V porovnání s posledním zápasem anglické ligy na Arsenalu nechal Alex Ferguson hned devět hráčů odpočívat. „V noci před odvetou se Schalke jsem se několikrát probudil, vstal a napsal si čtyři různé sestavy. Všichni jsou to přece hráči Manchesteru, takže proč by nemohli hrát?“ prozrazoval po hladkém vítězství 4:1, že jisté dilema přece jen řešil.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Fotbalisté Manchesteru United Paul Scholes (vlevo) a John O´Shea blahopřejí svému spluhráči Darronu Gibsonovi k brance.

Článek

Po půlhodině už nemusel řešit vůbec nic, neboť jeho tým vedl v odvetě 2:0 a stál oběma nohama na trávníku v londýnském Wembley, kde se 28. května střetne ve finále Ligy mistrů s Barcelonou.

Kouč Schalke: Ověřili jsme si naši úroveň

„Ověřili jsme si, jak na tom jsme a jaká je naše úroveň. Nastoupil proti nám tzv. druhý sled Manchesteru, jehož  kvality jsou ovšem vynikající. Po takovém Berbatovovi, Andersononovi a spol. by sáhla většinu bundesligových týmů všemi deseti,“ přiznával kouč Schalke Ralf Rangnick do televizních kamer SAT1.

Staronový kouč Schalke Ralf Rangnick přiznal: Ověřili jsme si naši úroveň.foto: ČTK/AP/Antonio Calanni

Na Fergusona teď ovšem čekají dva daleko těžší úkoly – nejprve musí s Manchesterem zvládnout nedělní duel Premier League s Chelsea, v němž půjde o titul, a poté připravit svůj tým na finálovou konfrontaci s katalánským obrem. Však také hned po semifinálové výhře nad Schalke slyšel narážky, že by se měl inspirovat trenérem madridského Realu José Mourinha, jak Barcelonu porazit...

Ferguson: Katalánci nám hrůzu nenahání

„Každá informace je užitečná, od Josého, s nímž jsem mluvil a mluvím docela dost, obzvlášť. Jenže Real je jiný tým než Manchester a ve Wembley tudíž bude záležet na našich vlastnostech a schopnostech,“ pravil s nadhledem trenér Rudých ďáblů Alex Ferguson.

„Barcelonu jsem navíc sledoval v této sezóně mnohokrát a nemyslím, že bychom měli ve Wembley nastupovat bez patřičné sebedůvěry. Katalánci hrají v této sezóně velice dobře, mají fantastický tým, ale rozhodně nám nenahánějí hrůzu.“

Trenér Manchesteru United Alex Fergusonfoto: Reuters/Nigel Roddis

Oproti roku 2009, kdy se Manchester do finále Ligy mistrů rovněž dostal, ale v Římě v zápase s Barcelonou na nejcennější evropskou klubovou trofej nedosáhl, je podle Fergusona jeden zásadní rozdíl. „Tehdy nám chyběl Fletcher, tentokrát budeme kompletní a v plné síle,“ věří, že se jeho hráčům v závěru sezóny problémy a zranění vyhnou.

„Bude to fantastické finále. Champions League je nejlepší soutěží na světě, v níž hrají všechny nejlepší týmy. Už sám postup do finále je velkým úspěchem, vítězství ale představuje úspěch největší,“ vyzdvihoval skotský sir ve službách Manchesteru třetí finálovou účast svého týmu ve finále Ligy mistrů  za poslední čtyři roky.

Konstelace je oproti loňsku jiná

Ještě před konfrontací s Barcelonou musí ovšem Manchester United zvládnout jednu důležitou misi – vypořádat se s Chelsea, s níž musí v v neděli uhrát v Premier League alespoň remízu, aby měl i nadále titul ve svých rukách. Hraje sice doma, jenže loňské zkušenosti varují. Na Old Trafford ho Blues o ligový primát připravili, neboť tam v dubnu ve 33. kole vyhráli brankami Cola a Drogby 2:1.

„Jenže teď je konstelace úplně jiná. Tehdy jsme prohráli v Mnichově první čtvrtfinálový zápas Ligy mistrů s Bayernem a na mužstvu byla patrná únava. Hlavně psychická. Nehráli jsme dobře, Chelsea byla lepším týmem,“ odmítl Ferguson reminiscence na minulost a utkání, v němž se musel navíc obejít bez zraněného Rooneyho.

„Tentokrát jsme vyřadili Schalke, jsme ve finále a můžeme se nachystat na neděli. Kompletní a čerství,“ připomněl, že devět hráčů na tuto rozhodující partii záměrně šetřil.

Reklama

Související témata: