Hlavní obsah

Sparta věří, že přiveze z Istanbulu bod

ISTANBUL

Pětadvactistupňové vedro přivítalo v pondělí po poledni výpravu fotbalové Sparty v Istanbulu. V pekelném kotli Inönü stadiónu ji čeká v úterý večer čtvrté utkání skupiny G Ligy mistrů s Besiktasem, který doma zdolala 2:1. Zatímco domácí neberou nic jiného, než vítězství, Pražané věří v bod.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Sparťané věří, že přivezou z Turecka alepoň bod.

Článek

Čeká je jubilejní stý zápas v této nejprestižnější evropské soutěži. V Turecku však zatím Sparta nevyhrála.

"Bod by nás udržel ve hře o postup do osmifinále a případně i Poháru UEFA. Doufám, že prohra se Zlínem hráčům vydrží v hlavách v tom směru, že budou bojovat po celých devadesát minut a už nepřipustí něco podobného, co se jim stalo v sobotu. Mělo by to platit i v dalších zápasech. Nemůžeme takhle lehkomyslně ztrácet body. Především nás nesmí soupeř porazit větší vůlí po vítězství," konstatoval trenér Jiří Kotrba. Český mistr se ubytoval v hotelu Hilton a v podvečer si vyzkoušel trávník stadiónu.

Silnější ofenziva

"Domácí budou mít výrazně silnější ofenzivu než v Praze. Nejen proto, že hrají doma, kde mnohem víc útočí, ale také proto, že se oproti utkání na Letné do útoku vracejí Ilhan Mansiz a Tümer. Besiktas je ve stejné situaci, v jaké jsme byli před pražským utkáním my. Musí vyhrát. Pokud mu ale nedovolíme jeho typickou útočnou hru, můžeme uspět. Musíme být aktivní a ve snaze o brejky posílat už pokud možno druhou přihrávku kolmo dopředu. Nesmíme kombinaci rozpliznout dozadu nebo do šířky. Doředu musíme jít v pěti hráčích, aby to mělo efekt. Rozhodně nesmíme zalézt do vlastní šestnáctky," zdůraznil trenér Kotrba.

Kotrba neuvažuje o výrazných změnách v sestavě. Domácí soutěž i Ligu mistrů hrajeme prakticky ve čtrnácti lidech. Kádr je však natolik silný, že by změny neměly být znát. Problém má Marek Kincl s nakopnutou achilovkou. V neděli netrénoval, uvidíme, jak se dá do pořádku. Nastoupit by měl, ale připraven bude Igor Gluščevič, pro kterého by to měla být šance ukázat, co v něm skutečně je," dodal s tím, že hráčům zdůrazní, aby se nenechali vyprovokovat, což Turci umějí zejména doma.

Nedostat brzy gól

Na blamáž ve Zlíně se nedá hned tak zapomenout. Zápas jsme si prohráli sami vlastní blbostí. Doufám, že to v Istanbulu odčiníme a odvezeme si alespoň bod, i když lepší by byly tři," přiznal záložník Lukáš Zelenka. "Nesmíme dostat rychlý gól a držet míč co nejvíc na svých kopačkách. Oni s ním dovedou velké věci, ale bez něj tak nebezpeční nejsou. Hrát musíme my a nesmíme ztrácet balón nebo udělat nějaké fatální chyby, jako potřeba v úvodu druhé půle v Římě," dodal.

Podle Libora Sionka se na prohru nejlépe zapomíná dalším utkáním. "Nemáme alespoň čas se v tom rozebírat. To už jsme udělali a tím to skončilo. Ještě lépe by se zapomínalo, kdybychom v Istanbulu bodovali. V naší skupině je možné ledacos. Myslím si, že bod je reálný a při troše štěstí i tři. Nesmíme podlehnout atmosféře, která bude bouřlivá a musíme být zodpovědní v defenzivě. Hlavně nezmatkovat pod tlakem, který budou domácí vyvíjet od začátku, aby brzy rozhodli. To chtěli už v Praze. Naší zbraní by měla být rychlá kombinace a brejky. Ve Zlíně jsem zahodil pár šancí, snad jsem si gól schoval proti Besiktasi."

Mansize se nebojí

Sparťané už si prohlédli soupeře na videu, dokonce i jeho poslední zápasy s Galatasarayem, který skončil 0:0. Hlavní údernou zbraní Besiktasu by měl být útočník Ilhan Mansiz, který v Praze chyběl kvůli vyloučení v Londýně. "Určitě to je výborný fotbalista, ale jsme na něj připravení. Nebojíme se ho, protože víme, co by na něj mělo platit. On však není jediným nebezpečným hráčem domácích. Mají velmi kvalitní útok. Počítáme s tím, že začnou obrovským tlakem," přemýšlel nahlas obránce Petr Johana.

Zkušený Jiří Němec nemá obavy z bouřlivého prostředí. "Ono to nebude tak strašné. Všude se začíná od 0:0 a záleží, co soupeři dovolíte. Prohra ve Zlíně by nás měla víc motivovat. Tohle bude něco jiného a my máme v Lize mistrů o co hrát."

Předpokládané sestavy
Besiktas: Cordoba - Emre, Zago, Ronaldo - Tayfur, Giunti, Ibrahim, Pancu, Tümer - Sergen, Ilhan Mansiz.
Sparta: Blažek - Pergl, Hübschman, Johana, Labant - Kováč, Němec - Sionko, Zelenka, Poborský - Kincl.
Utkání začíná ve 20.45 h. SEČ, jako hlavní ho řídí Massimo Busacca (Švýc.), přímo ho vysílá ČT 2.

Reklama

Související témata: