Hlavní obsah

Plzeňská cesta za vysněnou Ligou mistrů začíná v horkém Jerevanu

V rozpáleném arménském Jerevanu začíná pohárová mise fotbalové Plzně. Loňské vystoupení Vrbova týmu v Evropské lize skončilo dřív, než pořádně začalo, neboť ho už v předkole zastavil Besiktas Istanbul, letošní pouť za vidinou Ligy mistrů by ovšem měla mít delší trvání. Přes Pjutnik Jerevan by úřadující český mistr postoupit měl a minimálně třetí kvalifikační předkolo Champions League by ho tudíž zajímat mělo. „Bylo by obrovským zklamáním, kdybychom i letos hráli jen s jedním soupeřem,“ přiznal před prvním duelem plzeňský trenér Pavel Vrba.

Foto: Petr Horník, Právo

Loni skončila pouť plzeňských fotbalistů pohárovou Evropou už po dvou zápasech na Besiktasi Istanbul. Na snímku Jakub Navrátil z Plzně (vlevo) bojuje o míč s Tomášem Sivokem v dresu Besiktase.

Článek

Zatímco pro Plzeň představuje dnešní zápas premiéru v kvalifikaci o Ligu mistrů, arménský celek se o postup do dalších kol milionářské soutěže uchází pravidelně. Už třináctkrát se totiž stal mistrem své země, jenže nikdy se ale nepodíval dál než do druhého kvalifikačního předkola. I letos by tam měl skončit, protože Plzeň by si s ním měla poradit. V dnešním prvním duelu, který se hraje od 17 hodin našeho času, stejně jako za týden, kdy je od 20.15 na pořadu odveta v plzeňských Štruncových sadech.

Informaci o arménském soupeři mají plzeňští fotbalisté dost a dost. Trenér Vrba nastudoval ligové jerevanské derby mezi Pjutnikem a jeho městským konkurentem Mika, k dispozici měl i video z kvalifikačního střetnutí mezi arménskou a slovenskou reprezentací, v němž Arménci vyhráli překvapivě 3:1.

„To proto, že národní tým Arménie i mistrovský celek Pjutniku vede trenér Minasjan, jehož rukopis je na hře obou celků pochopitelně patrný. Zvláště, když řada hráčů Pjutniku obléká i reprezentační dres áčka či jedenadvacítky,“ vysvětlil plzeňský kouč.

Trenér Plzně Pavel Vrbafoto: Právo/Petr Horník

I na vedro jsme nachystáni, tvrdil Vrba

Své svěřence varoval před rychlými, běhavými mladíky, kteří jsou i technicky solidně vybaveni. „Neměli by nás ničím překvapit,“ tvrdil Pavel Vrba, který ani z tropiského vedra panujícího v Jerevanu obavy nemá. „Věděli jsme, co nás čeká a proto jsme během rakouského soustředění záměrně trénovali a hráli přípravné zápasy v podobných podmínkách,“ prozradil, že neponechal nic náhodě.

Z nějakého podcenění arménských mladíků, jimž je kolem třiadvaceti let, obavy rozhodně nemá. „Po zisku mistrovského titulu cítím ze všech hráčů touhu dokázat něco i v pohárové Evropě. Skončit pohárovou misi už po dvou zápasech jako loni, byli bychom obrovsky zklamaní. Chceme na evropské pohárové scéně odehrát co nejvíc utkání,“ plánuje kouč plzeňské Viktorie.

Žádná televize z Jerevanu nevysílá

Aby se tyto představy naplnily, musí český mistr vyřadit Putnik Jerevan a dostat se alespoň do třetího kvalifikačního předkola Champions League. Jedině v tom je jeho šance na větší počet zápasů, neboť mužstvo vyřazené ve 3. předkole automaticky přestupuje do kvalifikace o Evropskou ligu, zatímco vítěz pokračuje dál. Do předkola čtvrtého, kde už narazí na protivníky těžkého kalibru. Je asi zbytečné připomínat, jak ráda by Plzeň i do těchto bojů zasáhla a o postup do základní skupiny Ligy mistrů se porvala.

Na samém začátku této mise si však musí poradit s arménským Putnikem Jerevan. Zápas se hraje od 17 hodin, řídí ho švédský sudí Lerjus, žádná z tuzemských televizních společností střetnutí nevysílá. Snahy o zajištění přímého přenosu údajně ztroskotaly na technických problémech i vysokých finančních požadavcích.

On line reportáž  ze zápasu Pjutnik Jerevan - Viktoria Plzeň však můžete sledovat na www.sport.cz.

Reklama

Související témata: