Hlavní obsah

Plzeň po střeleckém koncertu v Jerevanu nakročila do 3. předkola LM

PRAHA/JEREVAN

Fotbalisté Plzně bez zaváhání zvládli premiéru v kvalifikaci Ligy mistrů. V úterním úvodním utkání druhého předkola zvítězili na hřišti Pjuniku Jerevan jasně 4:0 a rázně vykročili za postupem do třetího předkola. Český šampión o svém triumfu rozhodl už v prvním poločase dvěma brankami Slováka Bakoše a jednou trefou kapitána Horvátha, v závěru zpečetil skóre Kolář. Odveta na stadiónu ve Štruncových sadech je na programu příští úterý od 20:15.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oslavy titulu mají fotbalisté Plzně za sebou, nyní bojují o miliónovou Ligu mistrů.

Článek

Plzeňští se v přípravě potýkali s koncovkou, ale v Jerevanu ve svém prvním soutěžním duelu nové sezony udeřili velmi rychle. V sedmé minutě po Kolářově přihrávce zacentroval ze strany Petržela a Bakoš přesnou hlavičkou záhy poprvé překonal domácího gólmana.

Rozdíl mezi českým a arménským mistrem, který je sice pohárově zkušenější, ale ještě nikdy nepřešel druhé předkolo Ligy mistrů, byl od úvodu jasně patrný. Viktoria před poloprázdným hledištěm patnáctitisícového stadionu dobře kombinovala a vytvářela si šance.

Ve dvacáté minutě mohl po Kolářově vysunutí vstřelit druhý gól Bakoš, ale sám před brankářem Israeljanem pouze napálil jeho nohy. O sedm minut později neuspěla proti domácímu gólmanovi ani letní posila Pilař.

Zvýšit skóre se českému mistrovi povedlo až o pár sekund později. Domácí stoper zahrál po Petrželově akci ve vápně rukou a kapitán Horváth se z penalty nemýlil. Ještě do poločasu přidali hosté z dalšího pokutového kopu třetí gól. Agilní posilu plzeňských zadních řad Slováka Čišovského srazil Harojan, Horváth tentokrát přenechal exekuci Bakošovi a ten nezaváhal.

Po změně stran Západočeši v třicetistupňovém vedru polevili a hlídali si náskok. Přesto mohli záhy skórovat počtvrté, kdyby si Pilař znovu nevylámal zuby na Israeljanovi. Domácí brankář byl nejlepším hráčem Pjuniku, v 71. minutě vychytal také Petrželu.

O dvě minuty později už ale kapituloval. Po Horváthově centru se hlavou prosadil Kolář a korunoval vůbec první výhru Plzně v evropských pohárech v historii. Brankáře Pavlíka navíc mohla těšit i vychytaná nula, neboť ho deset minut před koncem zachránila po Malajkanově střele tyč.

Liga mistrů - 2. předkolo
Pjunik Jerevan - Viktoria Plzeň 0:4 (0:3)on-line
Branky: 7. Bakoš, 28. Horváth z pen., 40. Bakoš z pen., 72. Kolář. Rozhodčí: Lerjeus - Wärnmark, Hallberg (všichni Švéd.). ŽK: H. Hovhannisjan, Edigarjan, Manojan (všichni Pjunik). Diváci: 4000.
Pjunik: Israeljan - Hovsepjan, Harojan, Edigarjan, Juspašjan - Alexanjan (46. Manojan), Malakjan, K. Hovhannisjan (45. Gagik Pogosjan), Voskanjan - Gukas Pogosjan (64. D. Minasjan), H. Hovhannisjan. Trenér: V. Minasjan.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Bystroň (70. Ševinský), Jiráček - Petržela (83. Fillo), Trapp, Horváth, Kolář, Pilař (73. Ďuriš) - Bakoš. Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: