Hlavní obsah

Další překážkou Plzně na cestě do Ligy mistrů bude na 99 % Rosenborg Trondheim

PRAHA/NYON

Fotbalisté Plzně se v případě stvrzení postupu do 3. předkola Ligy mistrů s největší pravděpodobností utkají o play-off s Rosenborgem Trondheim. Zatímco Viktoriáni mají postup prakticky zaručený po vítězství 4:0 na hřišti arménského soupeře, norský celek v úvodním duelu rozstřílel doma islandský Breidablik 5:0 a k odvetě nastoupí rovněž jen z povinnosti.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Fotbalisté Plzně oslavují jednu ze čtyř branek v síti Pjuniku Jerevan.

Článek

Rosenborg patří k tradičním účastníkům Ligy mistrů. Do základních skupin se probojoval již jedenáctkrát, naposledy však v roce 2008. V minulé sezóně se o to marně snažil ve čtvrtém předkole v souboji s Kodaní.

Dvojzápas s Rosenborgem by byl zajímavý hlavně pro plzeňského záložníka Martina Filla, který do ledna hrával v Norsku za konkurenční Stavanger.

Breidablik získal islandský titul poprvé a v kvalifikaci o Ligu mistrů má premiéru. Před rokem vypadl ve 2. předkole Evropské ligy se skotským Motherwellem. I tentokrát se mu podle všeho dveře zavřou předčasně, neboť v úvodním duelu s Rosenborgem prohrál v Norsku 0:5 po gólech Skjelbreda, Dorsina, Henriksena, Prici a Olsena.

Střední cesta

V Plzni los nijak netrpělivě nevyhlíželi a informace o takřka jisté cestě do Trondheimu získávali až od novinářů. "Rosenborg? Tak to je taková střední cesta. Dokázal jsem si sice představit lehčí i těžší soupeře, ale to jsou vždy jen papírové odhady," řekl ČTK kouč Pavel Vrba.

Spíše prý měl tušení, že jeho svěřenci narazí na Glasgow Rangers. "Hrát na jeho stadionu by byl zážitek. Ale nás teď hlavně zajímá, abychom uspěli a možná je výhoda, že máme v kádru Martina Filla, který v Norsku tři roky působil a bude mít asi dostatek informací," prohlásil trenér. "Víme, že to býval pravidelný účastník Ligy mistrů, ale současnou výkonnost zatím příliš neznám," dodal Vrba, podle něhož se ale dá očekávat houževnatý soupeř, který bude praktikovat hru podobnou britskému pojetí fotbalu.

Vrba by si přál spíše běloruský Borisov, ovšem hráčům se na východ moc nechtělo. "Právě Borisov mohl být podle mě hodně nepříjemným soupeřem. Nikoho jsem sice netipoval, ale dopadlo to tak napůl. Myslím, že bychom našli papírově slabší i silnější soupeře," mínil kapitán Pavel Horváth. Podle něj hráči nemohou příliš myslet na to, že už postup ze třetího předkola znamená cestu ke slušným finančním ziskům pro klub, podobně jako se to loni podařilo Spartě. "Samozřejmě o tom víme, ale my musíme v šatně koukat spíše na sportovní stránku a na možnost přejít až do základní skupiny," prohlásil zkušený záložník.

Páry pro 3. předkolo Ligy mistrů určil páteční los v sídle Evropské fotbalové unie ve švýcarském Nyonu. První zápasy se budou hrát 26. a 27. července, odvety jsou na programu o týden později 2. a 3. srpna.

Kluby pro 3. předkolo jsou rozděleny do dvou skupin - mistrovské a ligové. V první - početnější - jsou vítězové duelů 2. předkola a mistrovské celky ze zemí na 14.-16. místě rankingu UEFA. V ligové části jsou týmy ze třetích míst (asociace s rankingem 1.-6.) a vicemistři ze zemí s rankingem 7.-15.

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů
Mistrovská část
Rosenborg Trondheim/Breidablik (Isl.) - Pjunik Jerevan/Viktoria Plzeň, Mogren Budva (Č. Hora)/Litex Loveč - Skonto Riga/Wisla Krakov, Maccabi Haifa/Borac Banja Luka (Bosna) - Maribor/F91 Dudelange, HJK Helsinky/Bangor City (Wales) - Dinamo Záhřeb/Neftči Baku, Skënderbeu Korcë (Alb.)/Apoel Nikósie - Slovan Bratislava/Tobol Kostanaj (Kaz.), Kodaň - Shamrock (Ir.)/Flora Tallinn, Genk - Partizan Bělehrad/Škendija (Mak.), Glasgow Rangers - Malmö/HB Tórshavn (Faer. ostr.), Zestafoni (Gruz.)/Dacia Kišiněv - Sturm Štýrský Hradec/Videoton (Maď.), Valletta/Ekranas (Lit.) - BATE Borisov/Linfield.
Ligová část
Standard Lutych - Curych, Twente Enschede - Vaslui, Benfica Lisabon - Trabzonspor, Dynamo Kyjev - Kazaň, Odense - Panathinaikos Atény.

Reklama

Související témata: