Hlavní obsah

Za dva měsíce se v Plzni udělalo víc, než v Polsku za pět let, libuje si Vrba

PLZEŇ

Loni s nimi UEFA vyběhla. Když přišli se suplikou, že by chtěli hrát o účast v Evropské lize s Besiktasem Istanbul ve Štruncových sadech, delegát se jim vysmál a poslal je do letenského azylu. Letos připomíná plzeňský stadion staveniště, ale Viktoria na něm k vysněné Champions League přesto putovat může. „Poučili jsme se a dopředu na UEFA oznámili, v jakém stavu stadion bude. Neměli námitky,“ vysvětluje proměnu v postojích generality řídící evropské klubové soutěže plzeňský obchodní ředitel Jaromír Hamouz.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Fotbalisté Plzně oslavují jednu ze čtyř branek v síti Pjuniku Jerevan. K odvetě budou moci nastoupit na domácím staveništi.

Článek

Zůstala jen hlavní tribuna, jinak se plzeňský stadion proměnil ve staveniště. Na hřišti je sice položen nový trávník, ale ochozy za brankami teprve vyrůstají do výše, sedačky na nich chybí a diváci na ně samo sebou nesmí. „V srpnu by však měly být tyto tribuny dokončeny,“ ujišťuje obchodní ředitel mistrovského klubu a přidává, že v září už by měla stát a pro fanoušky být k dispozici i protilehlá tribuna, jíž v minulosti dominovala brána borců.

Za brankami už vyrůstají nové tribuny.foto: http://www.fcviktoria.cz

Vrbova poklona

„Za dva měsíce se tady udělalo víc, než za pět let v Polsku a na Ukrajině,“ složil stavbařům poklonu plzeňský trenér Pavel Vrba v narážce na problémy, s nimiž se potýkají organizátoři evropského šampionátu 2012. Ve Štruncových sadech roste fotbalový svatostánek přímo před očima.

„Je vidět, že nám město chce vytvořit mimořádné podmínky. Plzeň bude mít stadion, jímž se bude chlubit celý český fotbal. Věřím, že ho několikrát za sezónu vyprodáme,“ prožívá kouč mistrovského celku Vrba stejnou euforii, jako fanoušci i hráči.

David Limberský se už nemůže dočkat, až si na novém stadionu zahraje.foto: Právo/Jan Handrejch

„A to jsem po celá léta ze všech stran slýchával, že se nového stadionu v Plzni nedočkají ani naše děti, natož pak my. Teď si na něm zahraju dokonce už já,“ přidával se k trenérovi odchovanec plzeňského fotbalu David Limberský celý natěšený, až rekonstrukce ve Štruncových sadech skončí a mistrovský mančaft bude mít stadion odpovídající všem požadovaným parametrům v tuzemsku i pohárové Evropě.

„Vždyť tady přece nebudujeme mužstvo jen pro jeden pohárový start, ten mančaft by měl hrát evropské poháry i v budoucnu,“ ujišťoval trenér Vrba, že rekonstrukce stadionu za 360 milionů je vkladem pro sezóny příští.

UEFA supliku vyslyšela, Plzeň do azylu nemusí

Pro letošní samo sebou také, neboť plzeňská suplika byla v sídle UEFA vyslyšena a kvalifikaci o Ligu mistrů tudíž může Viktoria hrát doma. Dnes odvetu druhého předkola s arménským Jerevanem, za dva týdny duel třetího předkola s norským Rosenborgem. A pak možná dokonce i duel, v němž by jí šlo o postup do nejprestižnější soutěže – tedy základní skupiny Champions League.

Tak bude nový fotbalový stadion v plzeňských Štruncových sadech vypadat po dokončení rekonstrukce.foto: http://www.fcviktoria.cz

„Lidi z UEFA zajímalo hlavně zázemí stadionu a s tím zavládla spokojenost, proto jsme dostali výjimku,“ libuje si plzeňský obchodní ředitel Jaromír Hamouz, že se ani mužstvo, ani fanoušci nemusí letos trmácet do Prahy a hledat azyl ve vyhnanství na Letné.

„Fotbalové prostředí to tady moc nepřipomíná, ale hlavně že hrajeme doma,“ pochvalovala si i nová plzeňská akvizice Václav Pilař.

„Během trenérské štace v Žilině jsme také hráli na stadionu, kde probíhala rekonstrukce, takže protilehlou tribunu pokrývaly plachty s reklamami. Na Slovensku jsem se otevření nedočkal, v Plzni se ho snad dožiju se vší parádou,“ připomněl trenér Vrba předčasný vyhazov ze slovenského angažmá, kde působil před příchodem do Plzně.

Reklama

Související témata: