Hlavní obsah

Odveta byla formalitou a Plzeň vyhlíží Rosenborg, aby se Lize mistrů přiblížila ještě víc

PLZEŇ

Samo sebou že jen v otázku skóre se proměnila kvalifikační odveta druhého předkola Ligy mistrů. Plzeň nastřílela snaživému jerevanskému Pjuniku na svém staveništi ve Štruncových sadech pět gólů, ale popravdě řečeno, mohla jich dát alespoň dvakrát tolik, neboť arménského soupeře školila. K hladké výhře ale nakonec dokráčela, dál zamířila a už příští týden se bude snažit v první konfrontaci s norským Rosenborgem Trondheim přiblížit se ještě víc vysněné Champions League.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský František Rajtoral (vlevo) se snaží obejít Hovhannisjana z Pjuniku Jerevan.

Článek
Fotogalerie

Dvakrát břevno trefené Bystroněm a Bakošem v rozpětí minuty, střela Koláře lízající tyč, sedm rohů, šancí spousta a střel nepočítaně, prostě hotovou ofenzivní smrští přišpendlila Plzeň v úvodní čtvrthodině arménského protivníka k jeho bráně a zkoušela, jak dlouho vydrží odolávat.

Vydržel nejen čtvrthodinu, ale ještě dalších třiadvacet minut, i když se na jerevanského gólmana valil dál jeden útok za druhým a on nevěděl, kam dřív. A když už byl přece jen překonán, na čáře mu vypomohl Juspašjan, jenž vykopl míč směřující už do brány.

Plzeňský Petr Jiráček (uprostřed) se snaží obejít Alexanjana z Pjuniku Jerevan.foto: Právo/Jan Handrejch

Jerevanský gólman dlouho čaroval

Na polovině Arménů se hrálo vlastně permanentně, do šancí si domácí dostávali s lehkostí až zarážející, neboť byli všude dřív než protivník, rychleji běhali, lépe a přesněji kombinovali, nápady přímo hýřili, ale na brankáře Izraeljana si dlouho nepřišli. Až sedm minut před přestávkou ho po rychlé kombinace prostřelil hlavičkující Bakoš a pak už to šlo ráz na ráz. Plzeňský pohárový střelec přidal záhy druhou branku a s dvougólovým náskokem už mohla mistrovská Viktoria rozehrát part plný krásných akcí i dalších branek.

Fotbalisté Plzně - vlevo Petr Jiráček, vpravo úspěšný střelec Marek Bakoš - oslavují gól v síti Pjuniku Jerevan.foto: Právo/Jan Handrejch

Až Kolář Armény definitivně zmrazil

Ještě že před odchodem do kabin přidali domácí třetí gól, protože teprve když byl pro Armény zápas definitivně ztracen, odložili strach a respekt. Nejenže využili váhavého plzeňského nástupu a domácích chyb v úvodních minutách ke vstřelení čestné branky, ale několika bleskovými výpady se dostali i do dalších slibných šancí.

Plzeňský Daniel Kolář (vpravo) padá po souboji s Jedigarjanem z Pjuniku Jerevan.foto: Právo/Jan Handrejch

Až čtvrtá branka Koláře je zase zmrazila, ale Plzeň dál pokračovala v zahazování vyložených šancí. Střídající Ďuriš tři kroky před zívající bránou přestřelil, Kolář se musel smát také sám sobě, jak mohl tisíciprocentní příležitost zahodit.

Až v nastaveném čase se Pilař přece jen trefil. Takže domácí nakonec vyhráli stejným rozdílem, jako před týdnem v Jerevanu, ale i tak si vysloužili aplaus vyprodané hlavní tribuny. Podstatné je, že jsou ve třetím předkole, mohou vyhlížet norský Rosenborg Trondheim a živit v sobě naději na další cestou k branám vysněné Champions League.

Viktoria Plzeň – Pjunik Jerevan 5:1
Branky: 38. a 42. Bakoš, 45.  a 57. Kolář, 90. + 1. Pilař - 49. Malakjan. Rozhodčí: Manukka – Heininen, Aravirta (všichni Finsko). Diváci: 5400 - vyprodáno. Poločas 3:0.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Petržela (65. Ďuriš), Jiráček, Kolář (81. Darida), Horváth, Pilař - Bakoš (74. Hora). Trenér: Vrba.
Pjunik: Israeljan - Hovsepjan, Harojan, Juspašjan, K. Hovhannisjan ( 59. Gagik Pogosjan) - Alexanjan, Jedigarjan, Manojan (79.Bakaljan), Malakjan - Manučarjan, H. Hovhannisjan ( 54.  Ghukas Pogosjan). Trenér: V. Minasjan.
Výsledky ostatních odvetných zápasů 2. předkola Ligy mistrů
Flora Tallinn - Shamrock (Ir.) 0:0, první zápas: 0:1, postupuje Shamrock; Tobol Kostanaj (Kaz.) - Slovan Bratislava 1:1 (0:1) - za Slovan gól Kladrubský, první zápas: 0:2, postupuje Slovan; F91 Dudelange - Maribor 1:3 (0:1), první zápas: 0:2, postupuje Maribor; Neftči Baku - Dinamo Záhřeb 0:0, první zápas: 0:3, postupuje Záhřeb; Ekranas (Lit.) - Valletta 1:0 (1:0), první zápas: 3:2, postupuje Ekranas; BATE Borisov - Linfield (Sev. Irsko) 2:0 (0:0), první zápas: 1:1, postupuje Borisov; HJK Helsinky - Bangor City (Wales) 10:0 (2:0), první zápas: 3:0, postupují Helsinky; Litex Loveč (Bulh.) - Mogren (Č. Hora) 3:0 (1:0), první zápas: 2:1, postupuje Loveč; HB Tórshavn (Faer. ostr.) - Malmö 1:1 (0:0), první zápas: 0:2, postupuje Malmö; Wisla Krakov - Skonto Riga 2:0 (0:0), první zápas: 1:0, postupuje Wisla; Škendija (Mak.) - Partizan Bělehrad 0:1 (0:0), první zápas: 0:4, postupuje Partizan.

Reklama

Související témata: