Hlavní obsah

Arménský kouč uplivl jedovatou slinu, ani Vrbovi, ani plzeňskému Messimu však náladu nezkazil

PLZEŇ

Pro Armény to byla tvrdá lekce. Ve dvoudílné kvalifikační konfrontaci, v plzeňské odvetě pak tuplovaně. „Zkušenost to pro nás byla velká, pro mě je ovšem ve fotbale nejdůležitější fair play, které jsem ale u domácích neviděl. Před třetím gólem nepřestali hrát, i když jeden z mých svěřenců ležel na zemi,“ plivl přesto na českého mistra jedovatou slinu jerevanský trenér Minasjan. Nebo možná ji vypustil právě proto, že jeho celek odešel ze scény zostuzen dvěma prohrami a devítigólovým přídělem...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Plzně - vlevo Petr Jiráček, vpravo úspěšný střelec Marek Bakoš - oslavují gól v síti Pjuniku Jerevan.

Článek

Však se také plzeňský kouč Pavel Vrba slovům svého kolegy moc a moc podivoval. „My že si nepočínali fér? Že jsme před třetím gólem nepřestali hrát? Pokud jsem si všiml, hodil si míč do brány sám arménský gólman. Jestliže se někdo nezachoval k Pjuniku fér, pak to byl právě on,“ kroutil hlavou nad výlevy trenéra Jerevanu a arménské reprezentace současně.

Jak jinak také mohl reagovat, když jeho svěřenci smetli Armény jako tsunami?! Lehce, hravě, rozdílem třídy. Nebo spíš dvou.

Bakoš: Z čekání už jsme byli apatičtí

„A to jsme se ještě na první gól hodně načekali. Měli jsme ho dát mnohem dřív. A to přesto, že jerevanský gólman opět dokázal, že je hodně dobrý a že z něho roste velký brankář,“ připomínal střelec dvou branek Daniel Kolář, že čekání na vedoucí trefu trvalo na jeho vkus až příliš dlouho.

„Však už jsem z toho začínal být nervózní. Ba co víc, dokonce apatický,“ přidával se nejlepší kanonýr Plzně na evropské pohárové scéně Marek Bakoš. Ke dvěma trefám z Jerevanu totiž přidal v domácí odvetě rovněž dvě branky a rázem aspiruje na nejlepšího střelce v Lize mistrů.

Marek Bakoš, alias plzeňský Messi střílí gól.foto: Právo/Jan Handrejch

„Už mě v kabině popichovali, že Messi za chvíli v Lize mistrů rovněž začne, takže je dobře, že na něho nějaký náskok mám,“ bral špičkování spoluhráčů s nadhledem slovenský útočník v plzeňských službách. Samozřejmě s úlevou, že má partii s Armény za sebou.

„Však to bylo na psychiku hrozně náročné. V posledních dnech do nás všichni horem dolem hustili, abychom si dávali pozor, neustále omílali, abychom odvetu nepodcenili, doma neudělali hanbu a potvrdili, že čtyřbrankové vítězství v Jerevanu se nezrodilo z náhody. Až jsme z toho byli na hlavu,“ vypadlo z něho doznání, jak náročné pro něho i spoluhráče dny před odvetou byly.

I v Čechách lze hrát atraktivní fotbal, liboval si kouč

„Musely takové být, protože jsme chtěli ukázat naši sílu. A my ji předvedli, protože obrovský rozdíl mezi námi a Jerevanem byl víc než patrný. Hlavně v první půli jsme vytvořili na soupeřovu bránu tlak až mimořádný, dali jsme tři góly, ale minimálně tři čtyři další měli přidat. Mezi oběma celky byl prostě markantní rozdíl,“ liboval si plzeňský kouč Pavel Vrba. „Hlavně jsme však dokázali, že i v českých podmínkách lze hrát atraktivní fotbal se spoustou gólů, což těší stejně jako postup. Nebo možná ještě víc, neboť jsme bavili sebe i diváky,“ dodával trenér mistrovského celku a spokojenost z něho přímo sálala.

Trenér Plzně Pavel Vrba mohl být s vystoupením svého celku spokojen. S jeho hrou pak tuplovaně...foto: Právo/Milan Malíček  

Dokonce taková, že doznal, že od úterní dvaadvacáté hodiny myslí na norský Rosenborg a jeho myšlenky zalétávají od norských fjordů ještě dál. K plzeňské odvetě za čtrnáct dnů, k dalšímu kvalifikačnímu předkolu, v němž už se bude klepat na skutečné brány Champions League.

Ani slina jim náladu nezkazila

„Norové hrají svou kvalifikační odvetu na Islandu ve středu, ale podívat se na ně nepoletím. Vždyť doma vyhráli pětibrankovým rozdílem a odveta by mně až tolik neřekla. Zvláště, když informací o Rosenborgu máme dost na to, abychom se s ním poprali o postup dál,“ překvapil plány, které jindy tak úzkostlivě tají.

Teď se však dívá hodně dopředu. Dokonce ke čtvrtému kvalifikačnímu předkolu, v němž už půjde o postup do základních skupin milionářské soutěže. „Nejde totiž jen o informace, které mám pro konfrontaci s Rosenborgem k dispozici, ale o fotbalovou kvalitu, jež se v Plzni sešla. O vzestup formy přesně tak, jak jsme plánovali, zrovna tak. O obrovskou motivaci rovněž. Proto se chceme s Nory o postup porvat, proto se troufáme hledět ještě dál,“ doznával, jak velkým optimismem ho výkony jeho týmu proti Jerevanu naplnily.

Ani slina vypuštěná arménským trenérem mu náladu pokazit nemohla. Hráčům v čele s plzeňským Messim Bakošem už tuplem ne.

Reklama

Související témata: