Hlavní obsah

Plzeň narazí v Norsku na svůj klon. I proto má šanci si s ním poradit

PRAHA

Mají životní šanci. Dost možná i historickou. Na osmdesát miliónů korun, které v případě postupu přes norský Trondheim do čtvrtého kvalifikačního předkola Ligy mistrů zkasírují, hlavně však na další tažení pohárovou Evropou. „A to navíc proti soupeři, který vyznává podobný fotbal jako my,“ připomíná trenér Viktorie Plzeň, že jeho fotbalistům nahrává před konfrontací s norským klubem snad úplně všechno. Už před dnešním prvním zápasem, který začíná na severu Evropy ve 20.45 a přímým přenosem ho vysílá Sport2.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně si v posledních dnech a týdnech užili radosti dost a dost. V lize, Superpoháru. Teď by ji chtěli začít i v dalším díle kvalifikace o Ligu mistrů.

Článek

Právě podobná fotbalová filosofie švédského trenéra ve službách norského Rosenborgu Jana Jönssona a styl, jenž norský Trondheim praktikuje, by měl českému mistru nahrávat. „Je to takový náš klon. I Norové vyznávají kombinační fotbal, do ofenzívy se zapojuje hodně hráčů, obrana jde trochu stranou, neboť chtějí atraktivním pojetím bavit diváky,“ prozrazuje plzeňský kouč Pavel Vrba, co po studiu soupeře vypozoroval.

Trenér Plzně Pavel Vrba (vpravo) má jasno. "Norové by nás neměli ničím překvapit," opakoval v Trondheimu i řediteli klubu Adolfu Šádkovi.foto: www.fcviktoria.cz

Informací mají dost a dost

Viděl ligový i pohárový zápas Trondheimu, plánoval, že shlédne nedělní ligovou generálku, k níž měl plzeňský protivník nastoupit doma proti Fredrikstadu. Po hrůzných pátečních událostech však bylo celé víkendové kolo norské ligy odloženo, takže z cesty na sever sešlo.

„Informací mám i tak dost. Sehnali jsme všechny dostupné zprávy, proto jsem ani na odvetu Trondheimu ve druhém předkole na Island nejel,“ je kouč českého mistra přesvědčen, že domácí celek jeho svěřence nepřekvapí. "Opírají se o hrotového hráče, silnou středovou řadu a krajní obránce, kteří jsou útočně laděni. Je mi jasné, že vsadí na ofenzívu, protože si v domácím zápase budou chtít vytvořit dostatečný náskok pro odvetu."

Šanci cítí trenér i hráči

Přesto pro jistotu pověřil Martina Filla, aby oprášil staré kontakty z dob působení ve Stavangeru a pokusil se sehnat nejčerstvější novinky z tábora momentálně devátého týmu norské ligy. „Jen potvrdily, že by nám styl Trondheimu měl vyhovovat,“ pochvaloval si Vrba. „I proto cítíme šanci porvat se s ním o postup a dostat se přes ně dál.“

„A my dál chceme. Nikoli kvůli osmdesátimilionové prémii, kterou by náš klub za postup přes Trondheim zkasíroval, ale kvůli soupeři, na něhož bychom na poslední zastávce před Ligou mistrů narazili. To už by byla asi jiná sorta,“ přemítá plzeňský kapitán Pavel Horváth, s kým by se jeho Viktoria v závěrečném kvalifikačním díle asi potkala. Pro Plzeň však bude podstatné, že jestliže překoná dvaadvacetinásobného norského mistra, bude na evropské pohárové scéně účinkovat až do Vánoc.

Poslední trénink absolvovali fotbalisté plzeňské Viktorie v čele s kapitánem Pavlem Horváthem na stadiónu Lerkendal v Trondheimu.foto: www.fcviktoria.cz

V případě úspěchu v závěrečném play off ve skupině Ligy mistrů, v případě nezdaru pak „alespoň“ v základní fázi Evropské ligy. „Na co největší počet vystoupení na evropské scéně jsme mysleli hned od chvíle, co jsme získali mistrovský titul. Proto posilování a zkvalitňování kádru, proto příchod nových hráčů, kteří si říkají o místo v sestavě,“ připomíná Vrba plzeňskou politiku.

Čišovského neblahé vzpomínky

V dnešním prvním duelu bude mít jeho mužstvo možnost potvrdit její správnost, za týden při plzeňské odvetě pak nastoupenou cestu stvrdit postupem přes norského šampióna, který v minulosti Champions League pravidelně hrával, ale už není zdaleka tak obávaným protivníkem, jakým býval ještě před čtyřmi pěti lety.

"Pamatuji si, že nás před deseti lety smetl doma 4:0 a my neměli nárok. Jenže tehdejší a dnešní mužstvo Trondheimu se nedá vůbec srovnávat. Teď jsme tady proto, abychom naplnili sen, který všichni máme. Sen o Lize mistrů," vzpomínal na vystoupení ve Skandinávii letní posila Plzně Marián Čišovský, který si proti Rosenborgu zahrál ještě v barvách bratislavského Interu.

Dnešní večerní duel začíná ve 20.45, rozhoduje ho Slovinec Jug. Přímý televizní přenos vysílá Sport2, on-line reportáž budete moci sledovat na www.sport.cz.

Reklama

Související témata: