Hlavní obsah

Senzace! Plzeň může myslet na postup, z Trondheimu veze jednobrankový náskok

PRAHA

Fotbalisté Viktorie Plzeň vyplnili v úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů na hřišti Rosenborgu Trondheim svá niterná přání a po vítězství 1:0 půjdou za týden do domácí odvety s myšlenkami na postup do play-off. Jediný gól utkání vstřelil ve 33. minutě Václav Pilař. "Rosenborg je velice zkušený tým, odveta nebude vůbec nic jednoduchého," snažil se mírnit euforii trenér Viktorie Pavel Vrba.

Foto: www.fcviktoria.cz

Poslední trénink absolvovali fotbalisté plzeňské Viktorie v čele s kapitánem Pavlem Horváthem na stadiónu Lerkendal v Trondheimu.

Článek

„Jsme v poločase, výsledek je příznivý, ale stále není konec. Je to samozřejmě hodně povzbudivé, těšíme si na odvetu, budeme si ale muset dávat veliký pozor,“ přidával plzeňský kapitán Pavel Horváth.

Do branky musel Daněk 

Gloriola mnohem slavnějšího týmu, který v minulosti pravidelně hrával Ligu mistrů a pyšní se dvaadvaceti tituly v norské lize, na hráče Viktorie nepůsobila. Úvodní čtvrthodinu, jíž předcházela minuta ticha za oběti pátečního masakru, sice měli víc ze hry domácí, pak se ale Vrbova družina začala stále více osmělovat a pouštět se do větší hloubky soupeřova území. Nepříjemnou zprávou bylo, že v 15. minutě musel spěchat do branky Plzně Daněk, protože brankář Pavlík si po střetu se soupeřem poranil koleno.

Zajímavé věci se ale děly před brankou Rosenborgu. První vlaštovku vyslal ve 22. minutě Petržela, který z dobré pozice pořádně protáhl domácího gólmana, mířil ale vedle. O chvilku později vyzval autor čtyř branek z dvojzápasu s Pjunikem Jerevan Bakoš k zakončení Bystroně, který ale nestačil zpracovat míč.

Po půlhodině hry oblehli plzeňští šestnáctku Trondheimu, a když už se zdálo, že cesta k brance norského týmu zůstane uzavřena, našel Jiráček Koláře, který sklepl míč na obranou opomenutého Pilaře a ten chladnokrevně umístil míč k pravé tyči Rosenborgu.

Šance se otevřely i na druhé straně hřiště. Unikajícího Pricu ale zastavila píšťalka pomezního sudího a čtyři minuty před přestávkou protančil míč po jemném usměrnění Svenssona těsně vedle levé tyče Daňkovy branky. Plzeň mohla v samém závěru první půle přidat druhý gól, Petrželovu parádní ránu z hranice šestnáctky ale brankář Örlund krkolomně vyškrábl na roh.

V druhé půli domácí zvýšili aktivitu a měli častěji míč na kopačkách, jejich snaha ale ke srovnání skóre nevedla. Viktoria se proti tomu nijak nesnažila betonovat obranné pásmo a s chutí vyrážela do rychlých protiútoků, jimiž dokázala soupeři pořádně zamotat hlavu. Propasírovat míč do soupeřovy branky se jí ale také nedařilo. Kolář s Rajtoralem se zjevili v dobrých pozicích v šestnáctce Rosenborgu, nestihli ale vystřelit a podobně končily i další nájezdy hostů. Čtvrthodinu před závěrečným hvizdem napřáhl k prudké ráně Petržela, opět ale neměl seřízená mířidla.

Smyčka kolem plzeňské branky se s ubíhajícím časem stahovala stále víc, čím dál nervóznější domácí ale usilovali o změnu skóre marně. Na druhé straně se zjevil v obrovské šanci Limberský, ani on ale neuspěl. V 89. minutě si celá plzeňská výprava hlasitě oddechla, když Wangberg po rohovém kopu hlavičkoval jen těsně vedle tyče.

Odveta ve Štruncových sadech se hraje za týden 3. srpna od 20:15 a v případě, že Plzeň třetí kvalifikační předkolo Ligy mistrů zvládne a přes Rosenborg postoupí, čeká ji ještě čtvrté předkolo (play-off). Pokud by i v něm uspěla, postoupí do základní skupiny Champions League, jestliže v něm ztroskotá, přestoupí do základní fáze Evropské ligy a bude na evropské pohárové scéně účinkovat až do Vánoc.  Vyřazením Rosenborgu by každopádně zinkasovala příjemných 80 miliónů korun.

Liga mistrů - 3. předkolo
Rosenborg Trondheim - Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)on-line
Branka: 33. Pilař. Rozhodčí: Jug - Ui, Kogej (všichni Slovin.). ŽK: Larsen, Moldskred, Dorsin - Bakoš, Čišovský, Jiráček. Diváci: 8028.
Rosenborg: Örlund - Lustig, Larsen, Wangberg, Dorsin - Henriksen - Svensson (73. Olsen), Skjelbred, Winsnes (82. Namugunga), Moldskred - Prica. Trenér: Jönsson.
Plzeň: Pavlík (16. Daněk) - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela (78. Ďuriš), Kolář, Pilař (88. Ševinský) - Bakoš. Trenér: Vrba.
Výsledky ostatních středečních zápasů
Mistrovská část:
HJK Helsinky - Dinamo Záhřeb 1:2 (1:1)
Branky: 14. Ring, - 19. vlastní Rafinha, 77. Sammir. Rozhodčí: Kovařík (ČR).
Kodaň - Shamrock 1:0 (1:0)
Branka: 4. Ottesen. Rozhodčí: Radovanovič (Černá Hora).
Maccabi Haifa - Maribor 2:1 (1:1)
Branky: 8. Dvalašvili z pen., 70. Yampolsky - 26. Tavares. Rozhodčí: Soares (Por.).
Nemistrovská část:
Odense - Panathinaikos Atény 1:1 (0:0)
Branky: 89. Reginiussen - 47. Leto. Rozhodčí: Clos Gómez (Šp.).
Standard Lutych - FC Curych 1:1 (0:0)
Branky: 90. Nacho González - 79. Mehmedi. Rozhodčí: Jefet (Izr.).
Benfica Lisabon - Trabzonspor 2:0 (0:0)
Branky: 71. Nolito, 88. Gaitán. Rozhodčí: Studer (Švýc.).

Reklama

Související témata: