Hlavní obsah

Čišovský: V Rumunsku je smlouva jenom kus papíru

Do fotbalové Plzně přišel Marián Čišovský jako zkušený borec, který má pozvednout obranu. To splňuje od prvních zápasů za Viktorii Plzeň. Jednatřicetiletý stoper teď sní o tom, že si poprvé v kariéře zahraje ve skupině některého z evropských pohárů. "Bylo by pěkné mít do konce roku zajištěné poháry, každý si to uvědomuje," říká před odvetou třetího předkola Ligy mistrů s Trondheimem.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský Marián Čišovský (vpravo) se snaží připravit o míč Jana Chramostu z Mladé Boleslavi.

Článek

Věříte, že po dobrém výsledku zvenku Rosenborg vyřadíte?

Doufám, že zápas zvládneme. Vyhrát 1:0 venku je dobré, ale zdaleka není rozhodnuto. Máme to jen dobře rozjeté. U nich jsme se mohli přesvědčit, že jde o tým, který se rve do poslední minuty. Bylo by dobré, kdybychom dali brzy gól, ale hlavně musíme odehrát takový zápas jako v Norsku: výborně bránit a být nebezpeční dopředu.

Uvědomujete si, že když postoupíte, máte minimálně jistou skupinu v Evropské lize?

Bylo by to pěkné mít do konce roku zajištěné poháry, každý si to uvědomuje. Ale snažíme se jít zápas od zápasu. Teď chceme vyřadit Rosenborg, a když uspějeme, můžeme se pokusit i o něco víc.

Má Plzeň na postup do Ligy mistrů?

Byla by to nejlepší odměna pro klub i hráče. Po něčem takovém fotbalisté v našich končinách touží. Pro české ani slovenské kluby není skupina v nějakém poháru automatická věc. A byl bych moc rád, kdyby se v Plzni hrála Liga mistrů.

Jaké máte zkušenosti s poháry?

Skupinu jsem nehrál nikdy, jen předkola. Když jsme s Temešvárem hráli skupiny Evropské ligy, tak jsem se tři dny před prvním zápasem zranil. Před rokem jsme v posledním předkole dostali Manchester City a vypadli jsme. Proto mám obrovskou motivaci něco v pohárech dokázat.

Po pár týdnech v Plzni se ozývají hlasy, že budete jednou z osobností ligy. Jste rád, že se to o vás říká?

Já si nemyslím, že by to bylo až takhle. Nepřišel jsem jako hvězda. Plzeň mě angažovala, abych jí pomohl, a já se o to snažím. Na nějaké hodnocení je ještě čas.

Věřil jste si, že se prosadíte, když jste z Temešváru přišel na poslední chvíli?

Stihl jsem dva přípravné zápasy a vybojoval jsem si místo v základu. Mám z toho radost. Věděl jsem, že dostanu šanci, a bylo jen na mně, jestli ji využiju. Vážím si toho.

Proč jste se rozhodl pro Plzeň?

Temešvár byl kvůli finančním problémům přeřazen do druhé ligy a prioritou pro mě bylo zůstat v Rumunsku. Měl jsem nabídku z Rapidu Bukurešť, ale táhlo se to. Pět minut poté, co jsem se dohodl v Plzni, se z Rapidu ozvali znovu. Ale už jsem to neřešil. Vůbec nelituju, jak to nakonec dopadlo.

Co vás lákalo na Rumunsku? Lepší peníze?

Spíš vidina titulu. Já byl s Temešvárem dvakrát druhý a Rapid pro novou sezónu budoval tým, který by o titul mohl hrát. Peníze by tam lepší byly, ale v Rumunsku je to někdy složité. Smlouva je pro ně často jen cár papíru a o všechno se musíte bít jako lev. V Temešváru jsem se musel vzdát dost velké částky, aby mě pustili. Takže jsem po třech letech v Rumunsku potřeboval nějakou jistotu. A v Plzni jsem ji našel.

Proč Temešvár dopadl tak kriticky?

Po fotbalové stránce tam bylo všechno super, ale klub měl velké dluhy. Bylo jen otázkou času, kdy se něco stane. Proti Plzni tam bylo amatérské vedení. Jinak by to takhle daleko nemohli nechat dojít.

Chybí vám český parťák Lukáš Magera, se kterým jste v Rumunsku válčili?

Zvykli jsme si na sebe hodně. Z cizinců jsme tam jediní vydrželi tři roky, jinak se to strašně točilo. Jsme kamarádi, třikrát týdně si voláme. Zajímá mě, kde nakonec skončí, protože ještě nic podepsaného nemá.

Jakou jste v Plzni našel partu?

Jednu z nejlepších, jakou jsem zatím ve fotbale zažil. O tom můžu mluvit jen v superlativech. Dobrá nálada se z kabiny přenáší na hřiště a doufám, že je to znát.

Zvykl jste si na legrácky Horvátha a dalších?

Je fakt, že ještě snad nebyl den, kdy by někdo něco nezkoušel... Musím si dávat pozor, ale já mám ty srandičky rád. Atmosféra je skvělá a člověk se těší i na každý trénink.

Už jste se v Plzni stihl zabydlet?

Hledám si bydlení, zatím na to nebylo moc času. Až seženu byt, přijede za mnou rodina a věřím, že se tady manželce i dvěma synům bude líbit stejně jako mně.

Reklama

Související témata: