Hlavní obsah

Dvě bouřky postrčily Plzeň dál. Vrbova v kabině i průtrž nad trávníkem

Zakoučoval si mnohem víc, než mu bylo milé. A nakonec vyburcoval mužstvo natolik, že očekávaný krok přes Trondheim (3:2) udělalo. Fotbalisty Viktorie Plzeň tak postrčily do play-off Ligy mistrů dvě bouřky. Jedna přírodní, která je po zoufalé první půli na začátku druhého dějství pokropila živou vodou. A hlavně uragán, který o přestávce v kabině rozpoutal trenér Pavel Vrba. „Nakonec jsme v podzimní části evropských pohárů, což je pro nás veliký úspěch,“ oddechl si kouč.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Pavel Vrba

Článek

O poločase to muselo v kabině vypadat… Hráči tvrdí, že takhle řvát vás ještě v Plzni neslyšeli.

Ale já nemohl zůstat klidný! Musel jsem hráčům důrazně připomenout, že takovou šanci už možná v životě mít nebudou. A apelovat na ně, že snad probůh nechtějí všechno, co tady tři roky budujeme, shodit z mostu.

Co jste to v první půli předváděli?

To prostě nebyl náš fotbal. Špatný, pasivní, bázlivý… Paradoxně to asi byl nejhorší poločas za dobu, co působím v Plzni.

A pak vám pomohl gól inkasovaný v poslední minutě první půle…

Další paradox, ale je to tak. Z Norska jsme si přivezli výhru 1:0 a hráče to asi svazovalo. Inkasovaný gól nás uvolnil. Do druhé půle jsme vstoupili tak, jak jsem na své mužstvo zvyklý. S velkou aktivitou a hodně hráči vpředu. Byly to dva rozdílné poločasy – a ten druhý nás posunul do podzimní části evropských pohárů, což je pro nás veliký úspěch.

Co jste po hráčích o přestávce vyžadoval?

Hlavně mi vadila jejich pasivita, nikdo to nechtěl vzít na sebe. Nešla nám rozehrávka ve středu pole, báli se něco pokazit. Proto jsem je nabádal, ať se vrátí ke své hře, že jim to zase přinese úspěch. A to se potvrdilo.

Čišovského jste musel vyměnit kvůli zranění. Neuvažoval jste o přestávce o dalším střídání?

Kdybych se unáhlil, mohl jsem střídat už ve 20., 30. minutě. Já ale svému mužstvu věřím. Ve fotbale není oddechový čas, musel jsem počkat na přestávku. Po ní už jsem zase nechtěl střídat vůbec nikoho – byly to dva velké extrémy.

O Ligu mistrů si zahrajete s jedním z pětice FC Kodaň, Borisov, Haifa, Dinamo Záhřeb a Apoel Nikósie. Věříte si na ně?

Již před začátkem předkol jsem říkal, že rozdělení na mistrovskou a nemistrovskou část je velkou výhodou pro menší země. Loni toho dokázala využít třeba Žilina. Pro propagaci fotbalu je to správné.

Takže si věříte?

My si věříme vždycky!

Váš stadión je v přestavbě, další pohárové zápasy možná budete muset odehrát v Edenu. Co byste stěhování do Prahy říkal?

Stále věřím, žen budeme dál hrát v Plzni. Alespoň mě všichni ujišťují, že se dělá maximum pro to, aby bylo na play-off všechno hotové. Nakonec ovšem rozhodne UEFA.

Čeká vás dlouhý podzim, minimálně si zahrajete základní skupinu Evropské ligy. Nebudete požadovat další posily?

Před startem sezóny jsem prohlásil, že jsme se v létě posílili dostatečně. Víme však, že jsou ještě hráči, kteří teoreticky angažmá shánějí. Uvidíme třeba i podle povahy zranění Čišovského. Teď nedokážu říci ano či ne.

Reklama

Související témata: