Hlavní obsah

Plzeň zná pět možných soupeřů. Naděje na postup do Ligy mistrů není malá

PLZEŇ

Z pětice týmů vzejde soupeř plzeňských fotbalistů pro čtvrté předkolo Ligy mistrů. Český šampión bude stejně jako v předešlém předkole proti Rosenborgu Trondheim mezi nenasazenými celky a o premiérovou účast v hlavní části prestižní soutěže a s ní spojené milionové zisky bude bojovat s FC Kodaň, Borisovem, Maccabi Haifa, Dinamem Záhřeb nebo Apoelem Nikósie. Losování proběhne v pátek v poledne ve švýcarském Nyonu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňští fotbalisté oslavují postup přes norský Trondheim.

Článek

Plzeňští narazí stejně jako ve třetím předkole na nasazený tým, ale rozdělení na mistrovskou a nemistrovskou část jim dává jistotu, že nepotkají žádný z velkoklubů. "Tohle je pro menší země spravedlivější způsob. Loni se toho chytila Žilina, letos bychom to rádi dokázali i my," uvedl kouč Pavel Vrba.

Západočeši již středečním postupem přes Rosenborg získali do klubové pokladny okolo 80 milionů korun, dalších přibližně sto miliónů by jim vynesla případná účast v základní skupině Ligy mistrů.

Nepříjemné vzpomínky hned na trojici možných soupeřů

Hned na trojici možných soupeřů pro Plzeň mají české kluby z poslední doby nepříjemné vzpomínky. Nejčerstvější zkušenost má Jablonec s Apoelem Nikósie, úřadující kyperský mistr vyřadil Baumit před rokem ze třetího předkola Evropské ligy po výsledcích 0:1 a 1:3.

S Kodaní se před necelými dvěma lety utkala pražská Sparta v základní skupině Evropské ligy a s dánským mistrem prohrála oba zápasy - venku 0:1 a doma vysoko 0:3. Kodaňský dres tehdy oblékali Češi Zdeněk Pospěch a Libor Sionko, ani jeden z nich už ale v severském klubu nepůsobí.

Letenští mají nepříjemné vzpomínky také na Dinamo Záhřeb, které je před třemi lety vyřadilo z 1. kola tehdejšího Poháru UEFA. S Borisovem ani s Maccabi Haifa žádný tuzemský klub v evropských pohárech dosud nehrál, izraelský celek ale v minulosti nesl hned několikanásobnou českou stopu. Tým v 90. letech trénoval bývalý reprezentační kouč Dušan Uhrin starší a v Haifě působili také Pavel Zavadil, Radovan Hromádko a Jiří Vávra.

Rozdělení týmů pro los 4. předkola Ligy mistrů:
Mistrovská část:
Nasazené týmy: FC Kodaň, BATE Borisov, Maccabi Haifa, Dinamo Záhřeb Apoel Nikósie.
Nenasazené týmy: Wisla Krakov, Sturm Štýrský Hradec, Racing Genk, Viktoria Plzeň, Malmö.
Nemistrovská část:
Nasazené týmy: Bayern Mnichov, Arsenal, Olympique Lyon, Benfica Lisabon, Villarreal.
Nenasazené týmy: Twente Enschede, Rubin Kazaň, Udine, FC Curych, Odense.

Reklama

Související témata: