Hlavní obsah

Vrbovi hoši se přiletěli do Dánska rvát o milióny

KODAŇ

S vírou, že udělají další krok k vysněné Lize mistrů, přiletěli po poledni do dánské metropole fotbalisté Viktorie Plzeň. K účasti mezi absolutní elitou jim chybí zvládnout dva zápasy s dánským šampiónem FC Kodaň. První je čeká na stadiónu Parken v úterý a nikdo z plzeňského týmu nepropadá předem panice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba a kapitán týmu Pavel Horváth na tréninku.

Článek

Všichni dobře vědí, co je ve hře. Plzeň si už v pohárech vydělala v přepočtu 50 miliónů korun, dalších 30 miliónů získá bez ohledu na výsledek po nadcházejících dvou duelech play-off. Pokud by pak svěřenci kouč Pavla Vrby postoupili do základní skupiny Ligy mistrů, což se z českých týmů naposledy poštěstilo před čtyřmi lety pražské Slavii, obohatili by klubové konto o dalších 120 miliónů. K tomu odměny za jednotlivé zápasy ve skupině.

„Pro každého je to výzva. Hlavně po sportovní stránce. Vždyť komu se poštěstí zahrát Ligu mistrů? Pro nás by to bylo až neskutečné. Když se vrátíme o dva nebo tři roky zpátky, byli jsme jen průměrný český tým. Teď jsme vyhráli ligu, pohár, Superpohár a máme šanci rvát se o Ligu mistrů. Navíc proti týmu, s nímž se dá hrát a který bude pod daleko větším tlakem než my,“ tvrdil kapitán týmu Pavel Horváth. „Budeme se snažit hrát tak, aby šance trvala i do odvety,“ doufal nejzkušenějších z plzeňských hráčů, jenž už si Ligu mistrů zahrál před lety v dresu Sportingu Lisabon.

Trenér Vrba byl rád, že se mu uzdravil slovenský stoper Čišovský, jehož přítomnost by měla přinést více klidu do zadních řad. „Doufal jsem, že se stihnu dát do pořádku. Budu připraven,“ hlásil Marián Čišovský, který si v odvetě 3. předkola s Trondheimem natáhl stehenní sval a vynechal poslední dva ligové duely.

Vrba však musel řešit jiné dilema: kvůli kartám mu chybějí pilíře základní sestavy Bakoš a Jiráček. Oba sice s týmem do Kodaně odcestovali, ale usednou jen mezi diváky. Moc možností, jak je nahradit, kouč nemá. Místo Jiráčka nastoupí defenzivněji laděný Trapp a na hrotu by se měl bít s obránci Kodaně Ďuriš. „Pokud tu šanci dostanu, nechám na trávníku všechno. Nervózní bych určitě nebyl,“ přiznal Michal Ďuriš.

Rajtoral už je v pořádku

V pořádku už je i pravý obránce Rajtoral, který ligový zápas s Teplicemi vynechal kvůli střevním potížím. Obrana tak nastoupí v nejsilnějším možném složení, ale další dvě vynucené změny v sestavě přijdou znovu. „Máme vyrovnaný kádr. Když je jedna nebo dvě změny, tak to moc poznat není. Kdyby jich ale bylo víc, šlo by o problém,“ uznal obránce David Limberský.

V brance trenér Vrba důvěřuje nové akvizici Marku Čechovi, který je od začátku sezóny už třetí jedničkou plzeňského týmu po Pavlíkovi a Daňkovi. Nemohou být časté změny brankářů pro tým handicapem? „Marek je s námi krátkou chvíli. Proti Teplicím toho moc řešit nemusel, ale čiší z něho jistota, což je pro nás důležité. Doufám, že nás svými zákroky podrží, ale také věřím, že ošemetných situací bude muset řešit co nejmíň,“ přál si Limberský.

Kouč Pavel Vrba má o soupeři dokonalý přehled, k dispozici má DVD ze všech posledních zápasů. Proto zástupci Plzně ani nevyrazili sledovat soupeře na vlastní oči. Trenér se dokonce neobrátil s prosbou o infromace na českého legionáře Zdeňka Pospěcha, který ještě v minuálé sezóně v Kodani hrál.

"Nechtěl jsem ho při srazu české reprezentace zatěžovat našimi problémy, navíc by mně byly Pospěchovy informace stejně k ničemu. Mužstvo Kodaně se po jeho odchodu totiž hodně změnilo," nechal se slyšet kouč českého mistra. "Ale bez starostí, o Kodani máme dokonalý přehled, takže moji svěřenci dostanou o soupeři i každém jeho hráči informací dost a dost," dodával Pavel vrba.

Hráči úřadujícího českého mistra spěchali po příletu do zamračené Kodaně do hotelu, trénink na stadiónu Parken pro 38 000 diváků absolvují od 20 h. Úterní duel začne ve 20.45 h.

Reklama

Související témata: