Hlavní obsah

Vrbovi se ulevilo. "Aby ne, když hrajeme o Ligu mistrů. A v Kodani máme šanci," vysvětluje

Zdeněk PavlisSport.cz

Ulevilo se mu. Nejdřív když mu z Ruska narychlo přivedli gólmana Marka Čecha, podruhé když se dali obránci Rajtoral s Čišovským zdravotně natolik dohromady, že mohli s mistrovskou Plzní do Dánska odletět a on je bude moci v úterním prvním díle kvalifikační konfrontace o Champions League proti FC Kodaň postavit. „Stačí, že se budeme muset obejít bez vykartovaného Jiráčka a Bakoše. Dva hráče ze základní sestavy lze ještě nahradit, ale dělat další rošády, to už by bylo nepříjemné,“ připomínal trenér fotbalové Plzně Pavel Vrba, proč pocítil takovou úlevu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba věří, že by se jeho svěřenci do Ligy mistrů probojovat mohli.

Článek

Tvrdíte, že se s absencí Jiráčka a Bakoše vyrovnáte, ale oba vám určitě chybět budou. Bakoš dává na podzim góly, univerzál Jiráček šel výkonnostně nahoru...

Jasně že scházet budou, protože třeba Jiráček udělal za poslední rok obrovský pokrok. Myslím, že v českém fotbale není patřičně doceněn a jsem zvědav, zda si ho někdo nahoře všimne. I Bakoš bude chybět, ale máme natolik široký kádr, že bychom si měli vědět rady.

Podle sestavy v posledních zápasech to vypadá, že by příležitost měli dostat Trapp a Ďuriš.

Ti dva skutečně nastupovali na místech, jež potřebujeme v prvním utkání v Kodani vyřešit. V ligové generálce proti Teplicím si svou roli vyzkoušeli. Ďuriš dal gól, Trapp měl sice v prvním poločase trochu problémů s pohybem, po změně stran se však zlepšil a byl živější.

Trochu překvapuje, že chcete dát příležitost brankáři Markovi Čechovi, který se k mužstvu připojil teprve v pátek a absolvoval s ním jediný zápas.

Dostávali jsme hodně branek a branek dosti laciných, takže jsme hledali gólmanskou jedničku. Pavlík je totiž stále zraněný a ještě tři čtyři týdny bude chybět. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu jsme museli rychle jednat a sehnat náhradu. S Čechem jsme se ovšem mohli dohodnout až poté, co jeho Soči zkrachovalo a on se stal volným hráčem. Ruský druholigový klub bychom s naším rozpočtem přeplatit nedokázali.

Není ale přece jen přílišným rizikem postavit ho okamžitě do brány, když se s mužstvem nezná?

Někdy prostě trenér riskovat musí a já proto do rizika jdu. Věřím, že jsem se rozhodl správně, neboť Marek Čech je natolik zkušeným gólmanem a má takové fotbalové kvality, že roli zvládne a ve dvojutkání s Kodaní nám pomůže.

Kolik informací o Kodani máte, když jste ji na vlastní oči neviděl?

Mám dost „dívídíček“ z ligových i pohárových zápasů, mohl jsem si Kodaň nastupovat v předkole Ligy mistrů se Shamrockem Rovers. Jde o tým mající obrovskou kvalitu, v němž hraje spousta zahraničních fotbalistů z Brazílie či třeba Kostariky. Navíc jde o zkušený mančaft účinkující pravidelně v Lize mistrů.

Nežádal jste při sbírání informací o pomoc třeba českého reprezentanta Zdeňka Pospěcha, který ještě na jaře v Kodani hrával?

Měl svých starostí dost, takže jsem se ani nesnažil mu zatěžovat hlavu.  Navíc hrál v Kodani v loňské sezóně a od té doby se dánské mužstvo hodně změnilo, takže jeho informace by nám k ničemu stejně nebyly. My potřebujeme ty nejčerstvější a moji svěřenci je dostanou. A bude jich dost.

Co tedy svým svěřencům řeknete?

Že nás čeká těžký soupeř, jenž nehraje klasickým skandinávským stylem. Spíše kombinuje, vychází ze zajištěné obrany a hlavně doma se snaží o ofenzivní fotbal.  Bude to opravdu těžký soupeř, ale přesto se pokusíme uhrát výsledek zajímavý pro odvetu. A v ní se pokusíme o malý zázrak, jímž by byl postup do základní skupiny Ligy mistrů.

Máte na něj?

Chceme se o něj poprat a po delší době být zase českým týmem na scéně Champions League. Kodaň má sice velkou kvalitu, přesto bychom mohli zmiňovaný úkol zvládnout.

Reklama

Související témata: