Hlavní obsah

Spotřeba endiaronu u mě určitě nestoupne, nemá Horváth před Kodaní strach

Jan Krůta (Kodaň)Právo

Táhne mu na sedmatřicet, ale na hřišti pořád patří k nejlepším hráčům Plzně. Kapitán týmu Pavel Horváth povede dnes večer fotbalisty západočeského klubu v Kodani do bojů o vysněnou Ligu mistrů, kterou už si zahrál před jedenácti lety v dresu Sportingu Lisabon. „Oni nejsou zas tak velký favorit, že by s nimi nešlo hrát. Ale všichni to tady berou tak, že postup je pro Kodaň povinností. Oni musejí, my jen můžeme,“ říká Horváth.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost Pavla Horvátha

Článek

Jak na ty zápasy vzpomínáte?

Bylo to něco neskutečného, to se nezapomíná. Měli jsme ve skupině Real Madrid, Leverkusen a Spartak Moskva. Sice jsme získali jen dva body, ale dodnes jsou to nejlepší zápasy mojí kariéry. To se nepoštěstí každý den a už vůbec ne každému. Když jsme hráli s Realem, sváděl jsem jako levý záložník u lajny celkem úspěšné souboje s jejich pravým bekem Salgadem, to byla paráda.

Co pro vás znamená šance zahrát si o Ligu mistrů znovu?

Je skvělé, že o to vůbec můžeme hrát. Když se vrátím o dva nebo tři roky zpátky, byla Plzeň průměrný český tým. No a teď jsme vyhráli ligu, pohár i Superpohár a můžeme se rvát o Ligu mistrů. Budeme se snažit hrát tak, aby šance žila i do odvety.

Jak velká je naděje na postup?

Není obří, ale existuje. Oni nejsou zas tak velký favorit, že by s nimi nešlo hrát. Ale všichni to tady berou tak, že postup je pro Kodaň povinností. Oni musejí, my jen můžeme. Dobře vím, že ty zápasy, kdy člověk musí, nejsou zrovna snadné.

Jde o hodně. Jste ve svém věku ještě z tak významného utkání vyklepaný?

To ne. Je to zápas, kterej nehrajete každý týden, ale že by kvůli němu u mě stoupla spotřeba endiaronu (lék na střevní potíže, pozn. red.), to ne (směje se). Jdeme do toho s tím, že nemáme co ztratit.

Ustojí to po psychické stránce mladší hráči?

Nejsme mančaft složenej ze samých nováčků a i ti noví kluci to maj v palici srovnaný. Takže se z toho určitě nepodělaj.

Co jim jako vůdce řeknete v kabině před zápasem?

Že to pro některý z nás může být poslední takový zápas a ať si to každý užije.

Jste pořád hodně daleko od postupu?

Spíš blízko. Před prvním zápasem v Jerevanu jsem byl daleko nervóznější, protože vypadnout s nimi by se rovnalo tragédii a trapasu. Teď už ale můžeme jen získat, a když to nevyjde, pořád máme jistou Evropskou ligu.

Pokud postoupíte, co to pro vás osobně bude znamenat?

To bych asi musel skončit s kariérou, protože v nejlepším se má přestat (směje se). Těžko vyhrajeme celou Ligu mistrů nebo Evropskou ligu, byl by to historicky největší úspěch pro klub. Tak bych možná o konci přemýšlel. Ale spíš ne, končit se mi ještě nechce. . .

Smlouvu máte ještě na letošní sezónu. Co bude dál?

Zatím to nechávám otevřený, jednání o možném prodloužení kontraktu neproběhla. Ale ještě je čas. Sezóna je dlouhá, může se stát spousta věcí. Jestli mi ovšem vydrží zdraví a na hřišti budu mít týmu co dát, chtěl bych pokračovat i dál.

Jaký soupeř na vás čeká?

Kodaň stavím o malinko výš než Trondheim, se kterým jsme hráli v minulém předkole. Jsou dobří dopředu, ale vždycky záleží na tom, jak budeme hrát my. Věřím, že budeme slušně bránit, nedáme jim nic zadarmo a budeme nebezpeční.

Vadilo by vám hodně, kdybyste do Vánoc hrál „jen“ Evropskou ligu?

Určitě ne. Cíl byl dostat se do Evropy a ten jsme splnili. Záleží na tom, jaký bude průběh těch dvou zápasů. Pokud by nás soupeř převálcoval, nemůžeme říct nic. Ale kdybychom vypadli nějak smolně, asi by to všechny mrzelo.

Nezapomněl jste si přibalit konzervu tuňáka, kterou vozíte na zápasy pro štěstí?

Ne, mám ji pořád připravenou v šatně a šla do tašky s kopačkama.

Máte ji už poměrně dlouho. Není třeba prošlá?

Koukal jsem na to, má trvanlivost až do roku 2013. Až budu končit s kariérou, tak si na ní pochutnám.

Reklama

Související témata: