Hlavní obsah

Plzeň ponížila FC Katastrofu. Horváth je tlustší Hagi, píší v Dánsku

Fotbalisty FC Kodaň po úterní ostudné porážce 1:3 od Viktorie Plzeň překřtili dánští novináři na FC Katastrofa s tím, že do prestižní Ligy mistrů mají pořádně daleko. Z plzeňského týmu dánské novináře zaujal nejvíc špílmachr Pavel Horváth, kterého přirovnali ke slavným legendám světového fotbalu.

Foto: Thomas Sjorup, ČTK/AP

Hráči Kodaně smutně sledují radující se Plzeňáky.

Článek

"FC Kodaň stojí před velkou horou, která ji dělí od Ligy mistrů," napsal server sporten.dk s tím, že domácí sice měli v prvním poločase navrch a vypracovali si šance, ale stav zůstal bezbrankový.

Vyhrát na Parkenu se nepodařilo ani Barce

"Ponížení v Parkenu," komentuje výsledek utkání server B.T. Kodaň totiž prohrála doma před úterním duelem z posledních sedmi zápasů v evropských pohárech pouze jednou - letos na jaře v osmifinále Ligy mistrů s Chelsea. Vyhrát na stadiónu Parken se jinak nepovedlo v minulém ročníku ani Barceloně.

"Horváth vypadá jako mlsal z  McDonaldu, ale s míčem umí" 

Tým Plzně dánská média příliš nerozebírají. "Je sice docela silný, ale pořád průměrný. Jediné, co umí opravdu dobře, jsou brejky," uvedl server deníku Jyllands Posten. Prohru přičítá především špatné hře Kodaně a její nulové kreativitě. Do protikladu k tomu staví špílmachra Pavla Horvátha, prý jediného tvořivého hráče na hřišti. "Je mu 36, ale s míčem to pořád umí. Toulal se po hřišti a vypadal jako tlustší verze legendárního Hagiho a s přístupem Stoičkova. Vypadá, jakoby chodil aspoň dvakrát týdně do McDonaldu," popsal svůj dojem z Horváthova představení Jyllands Posten.

List Ekstra Bladet uvedl, že Kodaň i celé Dánsko v úterý čekalo, zda tým odchody Grönkjaera, Kvista, Wendta, Antonssona a Pospěcha výrazně oslabily a doufalo, že odpověď bude "snad ne". Místo toho však přišlo zklamání a deník vidí příčinu hlavně ve slabině v útoku, kam nový kouč Roland Nilsson postavil k N'Doyemu Claudemira. "Tenhle pokus nevyšel," napsal Ekstra Bladet k překvapivému tahu švédského trenéra a podivuje se, že sáhl k experimentu v tak důležitém utkání.

Brazilský fotbalista, nastupující obvykle v záloze, přiznal, že se v této roli necítil svůj. "V útoku jsem hrál před lety, tady jenom pár minut. Ale záleží na tom, co chce trenér," uvedl Claudemir, který si navíc v zápase poranil stehno. "Nevím, jak dlouho to bude trvat, než budu moct hrát. Ale v Česku se hraje za sedm dní, snad to stihnu," řekl. "Bude to těžké, hodně těžké, ale už jsme to zvládli předtím a může se nám to povést znovu," uvedl k vyhlídkám Kodaně v odvetě.

"Tři góly jim dáme i my"

Nevzdává se ani Sölvi Ottesen, který pomohl Plzni k výhře úvodním vlastním gólem, ale pak vstřelil i jedinou branku domácích. "Když tu dokázali dát tři góly, my to můžeme zvládnout u nich taky. Dá se říct, že jsme silnější než oni. Nijak nás nepřekvapili. Musíme hrát víc agresivně," prohlásil islandský obránce.

Podle norského záložníka Christiana Grindheima bude muset Kodaň v pražském Edenu hrát na riziko. "Musíme vstřelit pár gólů a zkusit vyhrát 3:0. Myslím, že to můžeme zvládnout. V týmu tomu věříme," prohlásila letní posila z Heerenveenu.

Švédové se poťouchle smějí trenérovi

Neúspěch Kodaně vzbudil ohlas i ve Švédsku, odkud pochází nový trenér dánského mistra Nilsson. Bývalý švédský reprezentant opustil před touto sezónou Malmö, protože chtěl zkusit angažmá v silnějším klubu s většími ambicemi. "Fiasko pro Rolleho. Teď je blízko vyřazení a Malmö ironií osudu může být jediným skandinávským zástupcem v Lize mistrů," napsal Aftonbladet. Bývalý Nilssonův tým dnes rozehraje svůj dvojzápas s Dinamem Záhřeb.

Akcie klubu klesly na burze o 13 procent

Na porážku Kodaně, která v případě vyřazení přijde o lukrativní prémii, zareagovala i burza. Akcie klubu klesly až o 13 procent, což byl podle agentury Ritzau největší propad od prosince 2009.

Reklama

Související témata: