Hlavní obsah

Plzeň má luxusní náskok. Liberec však promrhal ještě o gól větší výhodu

PRAHA

Mají náskok, který se snad ani nedá ztratit. Tak luxusní je postavení fotbalistů Plzně před odvetou play-off Ligy mistrů. V Kodani vyhráli 3:1, takže v pražském Edenu už by mělo ve středu jít jen o poslední krok a oslavy slavného postupu do milionářské výkladní skříně pohárového fotbalu. Jeden příklad ovšem varuje před sebeuspokojením. Liberec před dvěma lety vypadl, přestože si zvenku přivezl dokonce výhru 3:0!

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jan Nezmar (vlevo) a Radek Dejmek ze Slovanu Liberec v utkání proti Dinamu Bukurešť

Článek

Fotbalistům Slovanu se ještě dnes musí při té vzpomínce dělat zle. Kontumační výhra 3:0 z Bukurešti je v roce 2009 jaksi automaticky posouvala ze 4. předkola do hlavní soutěže Evropské ligy. Jenže v odvetě doma u Nisy „dokázali“ nemožné. Prohráli s Dinamem také 0:3 a pak na penalty 8:9, takže senzační postup nakonec slavili Rumuni.

„Abychom v zápase mohli pomýšlet na postup, bylo třeba vyhnout se dvěma aspektům. Aby nedošlo k podcenění a aby nepřišel strach z postupu. Na hřišti bylo patrné to druhé,“ líčil zklamaný kouč Ladislav Škorpil. „Na některých hráčích bylo vidět, že nejsou ve své kůži.“

Rumunští policisté dohlížejí na rozzuřené fanoušky domácího Dinama Bukurešť v utkání Evropské ligy proti Liberci, zápas byl v 88. minutě z bezpečnostních důvodů přerušen. foto: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Kontumací si Slovan ještě o gól přilepšil

Slovanu přitom vše hrálo do karet. V prvním utkání v Bukurešti vedl po trefách Lišky a Blažka 2:0, když musel být zápas v 88. minutě kvůli řádění domácích fanoušků předčasně ukončen. Liberec si pak výrokem od zeleného stolu ještě o gól polepšil, protože UEFA zápas kontumovala 3:0 ve prospěch českého týmu.

Odveta tak měla být jen zbytečnou formalitou. Jenže nebyla. Slovan prohrál poločas 0:1, celý zápas pak 0:3. Nic mu nebylo platné, že ve druhé půlce prodloužení nepustil soupeře na vlastní polovinu a nastřelil tyč. Penaltový rozstřel nezvládl a neuvěřitelně vypadl.

„To, že nás před utkáním v médiích pasovali na jasného favorita, že máme z 90 procent postup zajištěn, byl samozřejmě nesmysl,“ čílil se Škorpil. „S odvetou bychom se vyrovnali lépe, kdyby se nám podařilo vstřelit branku. Na to jsme šance měli, nastřelili i tyče... Vzhledem k nezkušenosti hráčů byl velký div, že se v penaltovém rozstřelu drželi tak dlouho. Byla to velká show. Bohužel pro nás s nešťastným koncem,“ kabonil se zkušený trenér.

Plzeňský gólman Michal Daněk (vzadu v zeleném) hypnotizuje dráhu míče po přímém kopu Fredrika Winsnese z Rosenborgu Trondheim.foto: Právo/Petr Horník

Větším varováním je první poločas s Trondheimem

Plzeň se nemusí bát, v Kodani zkušenějšího soupeře hladce přehrála. Víc než dva roky starý výbuch Liberce by ji měl varovat první poločas nedávné odvety 3. předkola s Rosenborgem. Z Trondheimu si viktoriáni sice přivezli výhru 1:0, v prvním poločase odvety se však dostavil klasický strach z postupu a prohrávali 0:1. Až po bouřce v kabině se rapidně zlepšili a výhrou 3:2 postup stvrdili.

„Byl to paradoxně nejhorší poločas za mého působení v Plzni. Až inkasovaný gól nás uvolnil. O přestávce jsem musel hráčům důrazně připomenout, že takovou šanci už možná v životě mít nebudou. A apelovat na ně, že snad probůh nechtějí všechno, co tady tři roky budujeme, shodit z mostu. Po přestávce už jsme hráli tak, jak jsem na mužstvo zvyklý, a zaslouženě postoupili,“ líčil trenér Pavel Vrba.

Viktoriáni by tak měli dobře vědět, čeho se ve středu večer vyvarovat. „Zatím jsme nic nedokázali, je to jen poločas. Bude záležet, jak zvládneme druhý zápas. Kodaň určitě není slabá a nesloží zbraně. Hrají jeden zápas o všechno. Ale věřím, že budeme připraveni a dotáhneme to,“ slibuje kapitán Pavel Horváth.

Reklama

Související témata: