Hlavní obsah

Fotbalová sláva, 226 milionů či lukrativní angažmá. To vše může Plzeň sebrat

PRAHA

Na trávníku v pražském Edenu leží 226 milionů. Fotbalová sláva také, to se ví, protože jestliže Plzeň vyřadí dánskou Kodaň a jako třetí český klub se dostane do základní skupiny Champions League, bude se o ní po Evropě vědět a i respekt si získá. A kdyby jen to – mnohým Vrbovým svěřencům se nabízí možnost upozornit na sebe natolik, že třeba některý z velkých klubů starého kontinentu projeví o transfer zájem. Vše je ovšem podmíněno jedinou věcí – postupem do nejprestižnější a nejlukrativnější evropské klubové soutěže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňští fotbalisté v čele s Pavlem Horváthem se připravují v Edenu na odvetu předkola Ligy mistrů proti Kodani.

Článek

Před týdnem rozrazili plzeňští fotbalisté  výhrou 3:1 v Kodani brány Champions League pomalu dokořán. „Ale její práh jsme ještě nepřekročili. Kodaň je silná a rozhodnuto není nic,“ varuje celý plzeňský mančaft kapitán Pavel Horváth, který si jako jediný při portugalském angažmá Ligu mistrů zahrál.

Chvíle hrůzy si prožili a poučili se z nich

„Bude to mimořádný zápas, v němž musíme myslet sami na sebe a svou hru. Bráněním výhry z Kodaně bychom nikam nedošli, o tom jsme se ostatně přesvědčili v předchozím kvalifikačním kole s norským Trondheimem, kdy jsme se v domácí odvetě v první půli k něčemu podobnému uchýlili,“ ví své i trenér Pavel Vrba.

Pavel Vrba věří, že Plzeň už si šanci na Ligu mistrů nenechá ujít.foto: Právo/Jan Handrejch

„Strašidelný výkon. Snad jsme si to nejhorší už v kvalifikaci vybrali,“ doufá i Horváth, jenž je po zánětu středního ucha už v pořádku. Stejně jako třeba slovenský stoper Čišovský a Petržela, kteří v sobotní ligové generálce na pražské Julisce v sestavě obhájce titulu rovněž absentovali. „Tentokrát mám k dispozici kompletní kádr,“ libuje si trenér, že  do sestavy může zařadit nejen zmiňované trio, ale třeba i Jiráčka a Bakoše, kteří před týdnem nemohli pro žluté karty v Kodani nastoupit.

Vyprodaný Eden Plzni pomůže

S nimi se může Vrba řídit krédem, s nímž do Plzně přišel a jež uplatňuje: Hrát svůj ofenzivní fotbal. I proto je pražský Eden, kam se musel český mistr nuceně uchýlit, počtvrté v historii vyprodaný. Třikrát to svedla Slavia, teď poprvé v roli domácího celku Plzeň. Důkaz, že český fanoušek je fotbalových zážitků pořád lačný.

Plzeňský Pavel Horváth při přípravě na odvetu předkola Ligy mistrů proti Kodani v Edenu.foto: Právo/Jan Handrejch

„A také důkaz, že diváci jsou s naší hrou spokojeni a chtějí nám k výsledku pomoci,“ dodával trenér Západočechů, který sám sháněl desítky lístků. „Jsem vlastně mezinárodní trenér, neboť jsem působil u nás na Moravě, pak na Slovensku a nyní v nejzápadnějším městě Čech, takže všude mám známé a všem jsem musel opatřovat vstupenky,“ pravil s úsměvem Vrba, neboť podobný zájem ho samo sebou těší.

Dánové na postup nerezignovali

Postupová naděje také, i když Kodaň rozhodně nepřijela do Prahy s tím, že by na účast v Lize mistrů rezignovala. „Přijeli jsme vyhrát o tři góly a poprat se o postup,“ ujišťoval před středečním duelem kapitán Mathias Jörgensen. „Bude to těžké, ale rozhodně předvedeme ofenzivnější a atraktivnější fotbal než doma,“ přidával se švédský trenér v dánských službách Roland Nilsson.

Jasně že plzeňský mančaft dánské ambice vnímá, pochopitelně že nechce dnes v noci připustit podobné komplikace, jaké zažíval v domácí odvetě s norským Trondheimem. „Hrajeme o to nejmimořádnější, co může v evropském klubovém fotbale být,“ naznačoval trenér Vrba, o co všechno v Edenu půjde.

Milióny, které stačí sebrat

Na mysli měl samozřejmě sportovní výsledek, zatímco jeho svěřenci mohou snít o tom, že si výkonem a předvedenou hrou ať již proti FC Kodaň, nebo poté v základní skupině Champions League řeknou o hodně atraktivní angažmá. A klubové vedení úřadujícího mistra zase může počítat, kolik by cesta do nejprestižnější a nejlukrativnější soutěže přinesla. Už teď Vrbův mančaft vydělal účastí ve 4. předkole 50 milionů korun, postupem do základní skupiny by zinkasoval prémii 3,9 milionu eur (asi 95 milionů korun) a za šest odehraných zápasů by měl jistých 3,3 milionu eur (asi 81 milionů korun).

Plzeňský Petr Jiráček při přípravě na odvetu s Kodaní v Edenu.foto: Právo/Jan Handrejch

Ale ve hře jsou i další peníze - za výhru ve skupině 800 tisíc eur (asi 19,6 milionu korun), za remízu polovina. A třeba za postup do osmifinále, což už je ovšem sen, který teď sní plzeňští fotbalisté v senohrabském hotelu Sen kousek za Prahou, pak prémie tři miliony eur, tedy 73,5 milionu korun.

To vše dnes večer na trávníku v Edenu leží, o to všechno bude mistrovská Plzeň v odvetě s FC Kodaň, která začíná ve 20.45 a z níž přímý televizní přenos vysílá ČT4, hrát.

Reklama

Související témata: