Hlavní obsah

Plzeň to dokázala, neboť Bakoš s Ďurišem rozkopli bránu Ligy mistrů dokořán

zp, dosSport.cz

Triumfálně nakonec přece jen vpochodovala fotbalová Plzeň do vysněné Ligy mistrů. Dánská FC Kodaň ji sice ve vyprodaném pražském Edenu dlouho trápila, ještě dvaadvacet minut před koncem gólem Kostaričana Bolaňose vedla, jenže pak Bakoš vyrovnal a rozkopl brány Champions League dokořán. Vítězné fanfáry pak v nastaveném čase spustil Ďuriš, takže český mistr si po čtyřech letech zase zahraje Champions League a navrch zkasíruje 226 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Plzně se radují z postupu do Ligy mistrů přes Kodaň.

Článek
Fotogalerie

Dánové slibu svého trenéra dostáli a odvážně a útočně skutečně začali. Co jim také při dvougólovém manku zbývalo, než hledat vpředu mezinárodní útočné souručenství složené ze Senegalce N´Doye a Brazilce Santina, nebo zkoušet střelbu zpoza šestnáctky, jako Kostaričan Bolaňos hned ve 2. minutě?!

Plzeň bránila, do defenzivní pasti lapala snažení soupeře proklestit si kombinací cestu k Čechově bráně, sama pak čekala na příležitost, která měla přijít. Standardní situace jí ovšem krutě nevycházely,  neboť následky prodělané nemoci a polykání antibiotik byly na kapitánovi Horváthovi patrné, pád Pilaře v šestnáctce po souboji s Ottesenem byl zase až příliš okatý, než aby ho španělský sudí posoudil jako penaltový.

Plzeňský Milan Petržela (vpravo) v souboji s Grindheimem z Plzně.foto: Právo/Jan Handrejch

Pro českého uchazeče o Ligu mistrů bylo ovšem podstatné, že byť stižen nervozitou a pocitem nesmírné důležitosti, úvodní dvacetiminutovku přečkal, neboť Čech reflexivně vyrazil střílený centr Bolaňose a nenechal se přetlačit ani při rohových kopech, jimiž chtěla Kodaň po domácích zkušenostech hrozit pochopitelně také.

Kostaričan dal Dánům křídla

Jenže když se Vrbův tým chtěl také nadechnout k ofenzivnímu snažení, k němuž ho vyzval Kolář pálící ve 25. min ve slibné příležitosti ze sedmi kroků přímo do gólmana Wilanda, přišel nečekaný úder. Samo sebou že od nesmírně aktivního Bolaňose, jenž zúročil rychlý výpad, při němž ho dva plzeňští hráči nedokázali uhlídat. Po půlhodině, kdy toho Západočeši protivníkovi nic moc nedovolili, tvrdý úder.

0:1! Plzeňští fotbalisté právě inkasovali gól od Bolaňose (není na snímku) z Kodaně.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Zvláště, když hned vzápětí pohrdl Petržela možností vyrovnat, takže Dánů bylo v tu ráno plno. Před vlastní bránou i při rychlých brejcích, do nichž vyráželi i ve třech mužích.

Norské poučení působilo

Poločas připomínající svým průběhem a hlavně pak výsledkem neblahou zkušenost s Trondheimem v předchozím kvalifikačním kole na Plzeň zapůsobil a probral ji. Nikoli k ofenzivní smršti, jako proti Norům, ale disciplinované hře, jíž drželi protivníka na distanc a hlídali si jim gól k dobru, který jim z kodaňské výhry ještě zbýval.

Marek Bakoš se raduje ze svého gólu proti Kodani.foto: Právo/Jan Handrejch

Pochopitelně se ho pokoušeli navýšit, jasně že Jiráček, Pilař či Kolář zkoušeli skóre srovnat a nedopustit případné komplikace, jenže dánská obrana byla z první duelu už natolik poučená, že veškeré snažení dlouho s přehledem likvidovala.

Bakošovo vyrovnání a ovace ve stoje

Ale jen do 68. minuty, kdy ji ekvilibrista Jiráček přelstil, předložil Bakošovi parádní přihrávku a ten prázdnou bránu minout nemohl. Plzeň v tu chvíli rozkopla brány Ligy mistrů už doopravdy dokořán.

Fotbalisté Plzně se radují z postupu do Ligy mistrů přes Kodaň.foto: Právo/Jan Handrejch

Pak už si výsledek s přehledem hlídala, zahrnována zaslouženým aplausem. Když střídal kapitán Horváth, tleskali mu diváci ve stoje, když španělský sudí odvetu ukončil, bouřil celý stadión. Zvláště, když střídající Ďuriš sice nejprve odmítl vítězný gól přidat, ale v nastaveném čase ho přece jen po Fillově přihrávce vstřelil, takže Plzeň vpochodovala do vysněné Champions League nakonec opravdu triumfálně.

.

Odveta čtvrtého předkola Ligy mistrů
Viktoria Plzeň – FC Kodaň 2:1
Branky: 68. Bakoš, 90. Ďuriš -  33. Bolaňos. Rozhodčí: Carballo – Fernández, Guadamuro (všichni Šp.). ŽK: Limberský, Jiráček - Nordstrand, Grindheim. Diváci: 19 350 - vyprodáno. Poločas 0:1.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth (85.Trapp), Jiráček - Petržela (81. Fillo), Kolář, Pilař - Bakoš (77. Ďuriš). Trenér Vrba.
Kodaň: Wiland - Thomsen (82. Sirgurdsson), Ottesen, Jörgensen, Bengtsson - Bolaňos (70. Diouf), Nordstrand, Grindheim, Delaney - Santin (63. Absalonsen), N'Doye. Trenér Nilsson.
První zápas 3:1, do Ligy mistrů postupuje Plzeň.

Reklama