Hlavní obsah

Horváth převáděl lachtana, Vrba slíbil, že obětuje vlasy. "Ale ne, abych vypadal jako hňup," smál se

zp, dosSport.cz

Vyprodaný Eden šílel, ovace nebraly konce, plzeňští fotbalisté se utápěli v euforii. Kapitán Horváth na prodělanou nemoc nehleděl a vyšvihl na trávníku parádního lachtana, čímž vyzval k následování i všechny spoluhráče. „Porazili jsme dvě mužstva, která pravidelně hrávají Ligu mistrů, takže jsme postoupili zaslouženě. A i ve skupině budeme chtít bodovat, protože naším snem je hrát Champions League,“ rozplýval se trenér plzeňského mistra Pavel Vrba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský Pavel Horváth oslavuje postup do Ligy mistrů.

Článek

„Dvanáct let hraju velký fotbal, čtyřikrát jsem se s různými kluby o postup do Ligy mistrů pokoušel, ale vyšlo to až teď, kdy kariéru pomalu končím. Právě kvůli tomu jsem do Plzně šel a my to skutečně dokázali. A to se mi smáli, že si Champions League už nikdy nezahraju,“ dostával ze sebe lámanou česko-slovenštinou slovenský obránce Marián Čišovský, který mistrovský celek Západočechů posílil před sezónou z rumunského Temešváru.

„Základ k postupu jsme položili v Kodani, kde jsme uhráli super výsledek, ale nic jistého jsme neměli, protože Kodaň i v Praze dokázala, jak výborné mužstvo má. Já ostatně i před odvetou tvrdil, že je favoritem ona. Drželi jsme se však své hry, nenechali jsme se vykolejit ani tím, že jsme prohrávali a pořád se drželi své partitury. To bylo důležité,“ přidával opitý štěstím.

Fotbalisté Plzně se radují z postupu do Ligy mistrů přes Kodaň.foto: Právo/Jan Handrejch

Švédský kouč litoval druhé půle

„Měli jsme velmi dobrou první půli, Plzeň jsme zmáčkli, dali jsme vedoucí gól a byli lepším celkem. Jenže bohužel jen do přestávky,“ truchlil švédský trenér v dánských službách Roland Nilsson.

„Ve druhém poločase už jsme kvalitu udržet nedokázali, inkasovali jsme a museli všechno vsadit na útok, za což nás Plzeň potrestala,“ dodával lakonicky.

Kouč bude vartovat v recepci

"My nehráli jen sami za sebe, ale za celý český fotbal, takže jsme šťastní, že jsme oba zápasy s Kodaní zvládli. Dosáhli jsme něčeho mimořádného a co víc – čeští fanoušci si po dlouhé době fotbal zase užívali,“ netajil neskonalou spokojenost plzeňský trenér Pavel Vrba. Hned však dodával, že nějaké bujaré oslavy postupu se konat nebudou.

„Hned z Edenu odjíždíme na hotel Sen v Senohrabech, kde si dají hráči večeři a k tomu jedno dvě piva. Víc jim nepovolím. Naopak budu vartovat ve vrátnici, aby se někomu náhodou nechtělo zmizet. V pondělí nás totiž čeká důležitý zápas se Spartou, na který musíme být dokonale nachystáni.“

Trenér Plzně Pavel Vrba se raduje z postupu do Ligy mistrů.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Vlasy klidně na oltář postupu položí

I přes panující euforii však měl kouč čerstvého účastníka Ligy mistrů k výkonu svého týmu výhrady. Hlavně za výkon v první půli. „Špatným pohybem uprostřed hřiště jsme dopřávali soupeři prostor, ale domluva v kabině pomohla. Ve druhé půli už jsme byli daleko aktivnější, vypracovali si šance, dali dva góly a zvítězili zaslouženě,“ glosoval vystoupení svých svěřenců Vrba, který i osobní oběť na oltář postupu přinese.

„Když budou hráči chtít, nechám se zase ostříhat. Ale rozhodně ne tak nakrátko jako po zisku titulu, protože to jsem vypadal dva měsíce jako hňup,“ pravil a s rozzářenou tváří přemýšlel o soupeřích, které by chtěl ve skupině potkat.

„Nejraději mnichovský Bayern. Je to blízko, mohli bychom tam jet autobusem, takže vedení by ušetřilo za letenky. A s námi by určitě cestovala spousta fanoušků,“ přemýšlel před čtvrtečním losem nahlas.

Reklama

Související témata: