Hlavní obsah

Pršo nezadržitelně střílel a psal historii

Fantastický střelecký koncert si na středeční večer přichystal v Lize mistrů chorvatský útočník Monaka Davor Pršo. Zároveň však musel rozesmutnit své blízké - lepší dárek než čtyři jeho přesné trefy do sítě La Coruni mu k jeho devětadvacátým narozeninám totiž dát nemohli.

Článek

Pršo se tak rázem vyhoupl mezi jedinečné fotbalové celebrity, podobný kousek se v prestižní soutěži milionářů povedl jen Marco van Bastenovi a Simone Inzaghimu. Chorvat položil základ 'hokejovému' vítězství Monaka v poměru 8:3. Nikdy v historii Ligy mistrů nepadlo více branek, slavná výhra Paris St. Germain nad Rosenborgem 7:2 z října 2000 je překonána.

Kdo je vlastně Dado Pršo? Pro mnohé až do středečního galapředstavení neznámý hráč. V Monaku rodák ze Zadaru nemá na růžích ustláno. Zápas s La Coruňou měl být jen dalším, který prosedí na lavičce. Jenže zdravotní indispozice Španěla Morientese změnila trenérovy i hráčovy plány. Pršo vyběhl na trávník a Morientes si šel na tribunu popovídat s kamarádem z Realu Raúlem.

Tolik gólů ani v tréninku

Pršo dlouho neváhal a jedinečnou šanci pořádně chytil za pačesy. V rozpětí dvaceti minut rozvlnil síť soupeře třikrát, po přestávce přidal třešničku na dort. "Až těsně před utkáním jsem se dozvěděl, že nastoupím. Dal mi dárek. Jsem šťastný, v životě jsem nedal tolik branek. Ani při tréninku," rozplýval se střelec.

Pršo se ve velkém fotbale objevil poměrně pozdě. V bývalé Jugoslávii hrával za dorostence Hajduku Split, pak ale začala válka a rodina z vlasti uprchla. Nový domov našla ve Francii, kde Dado zkoušel štěstí v menších klubech. Pak se dostal do Monaka, jenže tam v tu dobu zářila hvězdná dvojička Trezeguet a Henry. Navíc Pršovu kariéru přibrzdilo zranění kolena.

Morientes má konkurenta

Až v minulé sezóně tak mohl dokázat, jak platným je útočníkem. S Nondou z Konga vytvořil výborný tandem, dal dvanáct branek a pomohl Monaku k ligovému stříbru a vítězství v Ligovém poháru. Dostal se i do chorvatské reprezentace a trenér Otto Barič na něj bude hodně spoléhat v baráži o postup na mistrovství Evropy se Slovinskem.

V létě však přišel z Realu Madrid Fernando Morientes a trenér Didier Deschamps urostlého Chorvata znovu posadil na lavičku. V Lize mistrů ho obvykle posílal na trávník až na závěrečnou čtvrthodinu, ale i tak stihl Pršo dát gól Aténám. Teď přidal další čtyři, s pěti zásahy se dotáhl na vedoucího Drogbu z Marseille. Morientesovi tak vyrostl pořádně zdatný konkurent.

Reklama

Související témata: