Hlavní obsah

Messiho dres Horváth nechce, o první příčce však žertuje: Bude to malinko těžší

Na cestě Ligou mistrů je čeká jako první soupeř běloruský Borisov, ale samo sebou že nejočekávanějším protivníkem bude pro plzeňské fotbalisty Barcelona. Došlo to tak daleko, že už dokonce i otázky, kdo si bude s hvězdným Messim měnit po zápase dres, padají. „Já to tedy určitě nebudu, protože mně by byl malý,“ rozesmál se kapitán českého mistra Pavel Horváth a raději přešaltoval na úvodní duel s Borisovem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapitán fotbalistů Plzně Pavel Horváth na tréninku před zápasem s Borisovem.

Článek

Konfrontace s běloruským mistrem na úvod Champions League je asi nejhorší variantou, jež vás mohla potkat. Začínat s Barcelonou či AC Milán a s těmito giganty prohrát, nic by se nedělo. Jenže v zápase s Borisovem a doma k tomu čekají fanoušci výhru...

Věřím, že naši fanoušci jsou rozumní a zhodnotí sílu soupeře podle toho, co uvidí na trávníku. Sledovali jsme Borisov na videu a rozhodně nemá špatné mužstvo. Každý bod v konfrontaci s ním bude úspěchem.

Jenže Borisov přijel do Prahy značně oslaben. Dva hráči základní sestavy prchli do Moskvy, čtyři další jsou zraněni.

Nemyslím, že jen proto by měli být Bělorusové slabší. Vyhráli mnohokrát tamní ligu a mají dostatečně široký hráčský kádr, aby nahradili fotbalisty, kteří odešli nebo jsou zranění.

Zápas s Borisovem je přitom o to důležitější, že právě ve vzájemných duelech s Bělorusy by se mělo rozhodnout, kdo skončí ve skupině třetí za Barcelonou a AC Milán a bude tudíž v evropských pohárech pokračovat i na jaře.

Nevím, proč všichni mluví o třetím místě ve skupině. Nám jde vždy o první příčku, i když tentokrát to bude malinko těžší.

Kapitán fotbalistů Plzně Pavel Horváth.foto: Právo/Jan Handrejch

Zkuste přeladit do vážnější tóniny. Na jaký bodový zisk si ve skupině označované často za skupinu smrti troufáte?

Máme před sebou šest zápasů se soupeři, kteří jsou všichni papírově silnější než my, proto pro nás bude každý bod úspěchem. Ale jak hlásají aktéři televizního seriálu Okresní přebor: ,Čím víc gólů dáme, tím víc bodů získáme´. Takže doufám, že góly dávat budeme.

Takže před Borisovem žádné obavy, i když jeho trenér hlásá, že se chce se svým týmem rvát o druhé místo ve skupině?

Nechám na trenérovi, aby zhodnotil sílu soupeře. My hrajeme historicky první zápas v Lize mistrů a musíme v něm odvést maximální výkon. A když ho podáme, nebudeme bez šancí ani v úvodním utkání, ani v dalších duelech naší skupiny.

Tedy žádné užívání milionářské soutěže, o němž jste mluvili bezprostředně po losu?

Já si fotbal užívám už osmnáct let, ale v Lize mistrů nejde koukat po fanoušcích a soupeři. Musíme plnit, co trenér určí a samozřejmě naplno bojovat. Jedině tak si můžeme zápas užít. Poslední ligové střetnutí s Olomoucí jsme dotáhli do vítězného konce, což bylo hodně důležité, po fyzické stránce jsme všichni také na vrcholu a teď musíme udělat vše pro to, aby se neopakoval výkon z první půle kvalifikační odvety proti Kodani.

Není důvod. V Lize mistrů jste, takže nervozita vás nemusí svírat a napětí limitovat.

Nervozita ze mě spadla už postupem přes Jerevan, který byl pro nás velkou neznámou, napětí však zůstává. To člověka provází před turnajem v Žirovníci, stejně jako před Ligou mistrů.

Proč napětí? Vždyť nastoupíte v pražském Edenu, kde jste zažili v kvalifikaci o Ligu mistrů proti Kodani fantastickou atmosféru, která vás hnala za postupem. Nebo snad pro vás Eden není stále tím pravým domovem?

Pořád je to domov náhradní, i když stadión je krásný a bude zase vyprodaný. A ve skvělou atmosféru a podporu diváků rovněž věříme. Nemáme důvod se cítit jako venku, rozhodně na tom nebudeme tak, jako když hrál nároďák s Ukrajinou.

Reklama

Související témata: