Hlavní obsah

VIDEO: Kmeta Seedorfa inspirovali staří Římané. Hvězda AC Milán teď prověří Plzeň

PRAHA

Nebudí hrůzu jako Messi, Xavi či Ibrahimovič s Inzaghim. Přesto záložník Clarence Seedorf strčí všechny spoluhráče i protivníky fotbalového světa do kapsy. Borec, s nímž se bude muset ve středu v Miláně ve 20.45 hodin popasovat fotbalová Plzeň při utkání Ligy mistrů skupiny H, jako jediný na planetě vyhrál nejprestižnější klubovou soutěž Evropy s třemi různými kluby!

Článek

Před pár týdny byl v Itálii pětatřicetiletý rodák ze Surinamu žhavým tématem. Spekulovalo se totiž o jeho odchodu z AC Milán. Nicméně nakonec o rok kontrakt prodloužil. „Možná budu v sestavě méně, než jsem zvyklý. Ale rozhodlo moje srdce,“ naznačil Seedorf v rozhovoru pro goal.com, že klubová věrnost pro něj není neznámým pojmem.

„Klidně jsem mohl při svých zkušenostech a téměř tisícovce zápasů jít za trenérem a žádat nějaké záruky. Ale nic takového jsem neudělal. Prostě chci s AC Milán vyhrát titul a také Ligu mistrů,“ pronesl s kamennou tváří rodák z Paramariba, jenž vyhrál Champions league s Ajaxem Amsterdam (1995), s Realem Madrid (1998) a AC Milán (2003 a 2007).

Záložník AC Milán Clarence Seedorf (dole) střílí gól v utkání proti Juventusu Turín.foto: Sport.cz/Tomáš Fliegl

Kromě toho vyhrál dvakrát mistrovství světa klubů a Evropský Superpohár, španělský a italský Superpohár, ligu v Nizozemsku, Španělsku a Itálii. Národní pohár zvedl nad hlavu v Ajaxu a AC Milán. V roce 2007 byl vyhlášen nejlepším záložníkem Ligy mistrů, přičemž už o rok dříve se dočkal i státního vyznamenání v rodném Surinamu. Legendární Pelé jej zařadil na seznam 125 nejlepších žijících hráčů FIFA. A Seedorf dokazuje, že i coby starý kmet je nesmírně platný. Naposledy zařídil v sobotu pro AC Milán parádní trefou první ligové vítězství v letošní sezóně.

I jako komentátor BBC uspěl

Nicméně i přes neutuchající výkonnost a stále obrovskou popularitu Seedorfa jeho sláva nepoznamenala. Obrovskou přízeň si mezi lidmi ikona AC Milán získala i díky charitě a vystupování v úloze komentátora pro BBC při mistrovství světa 2010.

„Moje srdce plakalo,“ přiznal, když sledoval tažení nizozemského týmu za stříbrnou medailí. „Vím, že nemohu mít v životě všechno. Prostě jsem pracoval pro televizi a pozitivní bylo, že jsem se mohl věnovat vlastní nadaci a rozvíjet spolupráci s Nadací Nelsona Mandely,“ vyprávěl Seedorf. A když nemohl zářit na trávníku, exceloval alespoň po boku Linekera či Klinsmana za televizním mikrofonem. „Jeho projev a postřehy byly mimořádné,“ vystřihli mu poklonu bossové BBC.

Ale Seedorfovi na lichotkách moc nesejde. Zato jeho humanitární nezisková nadace Šampión pro děti, kterou založil v roce 2005, mu leží na srdci snad až přespříliš. Prostředky nadace jsou určeny na výstavbu škol a sportovních center. „Děti se učí fyzickým dovednostem a současně zlepšují schopnosti spolupracovat, stanovovat si vlastní cíle a sebekázni, což vede k rozvoji skutečného chování. Od doby Římanů přeci víme, že cvičení je prospěšné pro tělo a mysl,“ vysvětluje Seedorf, který s brazilskou manželkou Luvianou vychovává tři dcery a jednoho syna.

„Mozek pravidelným sportováním získává větší schopnost reagovat a zvyšovat paměť. Pozitivní vliv na zdravý a tělesný vývoj je nezpochybnitelný, byť tato strategie je mnohdy přehlížená. Ale náš model byl vyvinut ve spolupráci Katolické univerzity v Miláně a Jihoafrické univerzity Western Cape,“ upozorňuje Seedorf.

Radek Malina

Clarence Clyde Seedorf se narodil 1. dubna 1976 v Paramaribu v Surinamu. Působil v Ajaxu Amsterdam, Realu Madrid, Interu Milán a momentálně hraje už desátou sezónu za AC Milán. V nizozemské reprezentaci odehrál 87 zápasů, vstřelil 11 branek. Na podzim 1992 debutoval v dresu Ajaxu proti Groningenu v pouhých šestnácti letech v nejvyšší nizozemské soutěži. Při debutu v národním mužstvu o dva roky později v zápase s Lucemburskem skóroval.

Úspěchy: Vyhrál Nizozemskou ligu (1993/94, 1994/95), Španělskou ligu (1996/97), Italskou ligu (2003/2004), Nizozemský pohár (1992/93), Italský pohár (2002/03), Italský Superpohár

Reklama

Související témata:
  Dortmund - Atlético dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Atlético
Dortmund vs. Atlético
Dortmund
Atlético
  Barcelona - PSG dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Barcelona vs. PSG
Barcelona vs. PSG
Barcelona
PSG