Hlavní obsah

Užít si Barcelony a Nou Campu? Tuhle větu Vrba plzeňským hráčům zakázal

PRAHA

To bylo řečí, že si chtějí středečního utkání s Barcelonou a hlavně pak slavného Nou Campu užít. Teď jim sklaplo. „Tu větu nechci slyšet. Jedeme do Španělska ukázat, že máme na to hrát evropské poháry, i když samozřejmě musíme brát v potaz, že proti nám vyrukuje fotbalová superkvalita. Vždyť Barcelona je ještě lepší než španělská reprezentace,“ varoval při dopoledním odletu z Prahy své svěřence plzeňský trenér Pavel Vrba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Je čas, abyste se ukázali, jako by naznačoval svým svěřencům trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba.

Článek

Posadil hráče před projekční plátno a střídavě jim pouštěl dva zápasy. Duel s Borisovem, v němž Barcelona sfoukla běloruského protivníka 5:0, ale také ligovou konfrontaci s Valencií, která s katalánským velkoklubem uhrála na svém hřišti remízu 2:2.

Valencie jako inspirace

„Právě Valencie nám svou aktivní hrou ukázala cestu, jak si proti vítězi Ligy mistrů

počínat. Dokázala soupeře napadat a atakovat hodně vysoko, vedla 2:1 a měla na to přidat i třetí branku a zápas rozhodnout. Ze záznamu je patrné, že i Barcelona je zranitelná,“ vysvětloval kouč českého mistra Pavel Vrba, proč pro projekci vybral dva zcela odlišné zápasy. Pasivní Borisov, aktivní Valencii.

„Tak aktivní jako Valencie asi nebudeme, protože na rozdíl od ní hrajem na Nou Campu, ale čekat někde na velkém vápně na ránu z milosti také nemá smysl. Stejně bychom ji dostali! Musíme hrát důsledně v bloku, nedovolit domácím kolmé přihrávky, jež jsou v jejich podání smrtící, sami pak z aktivní obrany vyrážet do přechodové fáze ve větším počtu hráčů a brejky zkusit Barcelonu překvapit,“ vykládal plzeňský trenér, jakou taktiku má na soupeře nachystanou a čím by se měl jeho tým ve středu v noci v třetím díle základní skupiny Ligy mistrů prezentovat.

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrbafoto: Právo/Jan Handrejch

„Pokud podáme kolektivní výkon a zahrajeme na hranici svých možností, nemuseli bychom mít obavy z debaklu. Ale když zahrajeme tak, že si ho zasloužíme, z Nou Campu s ním odjedeme,“ mudroval nejzkušenější z plzeňských fotbalistů Pavel Horváth.

Vrba si na prognostika nehraje

Jak trenérovi, tak i kapitánovi Západočechů je jasné, že i těsná prohra by byla úspěchem. Nahlas však žádný z nich tato slova nevyřkne. „Nebudu se bavit o výsledku, mě spíše zajímá předvedená hra, naše aktivita a fotbalová kvalita, jíž se prezentujeme. Budu mít radost, když to ukážeme a třeba i prohrajeme, naopak zklamaný bych byl, kdybychom se takto neprezentovali,“ odmítal Vrba prognózovat, jak by mohla pro jeho tým konfrontace s Barcelonou dopadnout.

Pochopitelně že si přitom bral na pomoc i dvanáct dnů starý kvalifikační zápas české reprezentace se Španěly na pražské Letné. „Reprezentace byla za předvedenou hru kritizovaná, ale to utkání nebylo jen o tom, že by naši hráči zápas nezvládli. Taková je prostě dnešní fotbalová realita,“ přiznával plzeňský trenér, že středeční duel na scéně Champions League bude mít obdobnou režii, jako utkání českého národního mužstva. „Tedy co se týče držení míče a tím, že budeme zatažení v obraně. Ale v aktivní obraně, protože my chceme s jistým počtem hráčů chodit do brejků, v nichž jsme silní,“ okamžitě dodával, že projev jeho mužstva by se měl od vystoupení Bílkova výběru zásadně lišit v aktivitě.

Marek Bakoš (vpravo) jásá, dal první plzeňský gól v hlavní soutěži Ligy mistrů proti Borisovu, radují se i Petr Jiráček (vlevo) a Václav Pilař. Podonou euforii by chtěli zažít i ve středu na Nou Campu v duelu s Barcelonou.foto: Reuters/David W Cerny

Trenérovy reminiscence na Cruyffa a Ajax

Zatímco větu „Užít si Barcelony a Nou Campu“ svým svěřencům zakázal, na jejich pocity, že si zahrají proti nejlepšímu týmu světa, apeloval.

„Každý se nedožije toho, aby si zakopal proti nejlepšímu mužstvu planety. Před lety, když jsem ještě sám hrával, jsem si představoval, jak bych asi obstál v zápase s Cruyffem a jeho Ajaxem Amsterodam, který tehdy drtil celý fotbalový svět. Vy si ten můj sen zažijete,“ vracel se Vrba v rozhovorech s hráči na přelom šedesátých a sedmdesátých let.

„Když utkání na Nou Campu zvládnete, může vás tahle zkušenost posunout klidně tři, čtyři roky dopředu. Odrazit vás úplně jinam, stát se pro vás velkým mezníkem.“

Otřesený Pilař by mohl nastoupit

Plzeňští fotbalisté se do Barcelony vydali dopoledne speciálem z ruzyňského letiště, vpodvečer je na Nou Campu čeká oficiální trénink. Ve výpravě nechyběl ani Václav Pilař, který se vrátil z kvalifikačního utkání české reprezentace v Litvě silně otřesený, se sešitým obočím a monoklem pod okem.

„Dva tréninky už s námi absolvoval, je v pořádku a může nastoupit,“ oddechl si při odletu trenér Pavel Vrba, že do ustálené sestavy nemusí zasahovat. „Tedy, pokud se nestane něco mimořádného,“ přidával kvapně.

"Budu v pořádku. Dva dny jsem byl sice otřesený a na levé oko jsem pořádně neviděl, ale teď už se cítím dobře. Horzně se na zápas proti Messimu a spol. těším," líčil malý plzeňský "Messi" Václav Pilař a moc nescházelo, aby větu o tom, jak si chce Barcelony a Noui Campu užít, z úst vypustil.

Reklama

Související témata: