Hlavní obsah

Debaklu od Barcelony se nebojím, tvrdí plzeňský gólman Čech

Do Plzně přišel brankář Marek Čech (35) doslova na poslední chvíli z ruského Soči. Vzhledem ke zranění Romana Pavlíka se stal jedničkou a Viktorii několikrát podržel i v zápasech Ligy mistrů. Teď ho ale čeká skutečný křest ohněm... Ve středu večer se postaví do branky na Nou Campu proti momentálně nejlepšímu týmu planety - FC Barcelona.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Plzně Marek Čech v zápase s Kodaní.

Článek

Jak se těšíte na zápas s Barcelonou?

Samozřejmě hodně, protože na Nou Campu si zahrajete třeba jen jednou v životě nebo také nikdy. Nám se splní sen každého fotbalisty.

Neobáváte se, že může souboj s Barcelonou skončit pro Plzeň debaklem?

Na to vůbec nemyslím, takže debaklu se nebojím. Víme, proti komu hrajeme, utkáme se s nejlepším týmem planety. Nepodléháme zbytečným iluzím, ale nepůjdeme do zápasu ani s roztřesenými koleny.

Takže ze soupeře nemáte strach?

Určitě ne, ale cítíme pochopitelně velký respekt.

Může vám velký příděl branek srazit sebevědomí až k zoufalství?

Věřím, že se něco takového nestane. Ono by záleželo na tom, jaké by ty branky byly... Ale to bych jen spekuloval. O tom, že bychom měli vysoko prohrát, vůbec nepřemýšlím. Věřím, že sehrajeme důstojnou partii a zápas si užijeme.

Studoval jste nějak podrobně střelce Barcelony?

Barcelonu vidí každý z nás mnohokrát v televizi. Skoro každý týden tam jdou její zápasy z La Ligy nebo Ligy mistrů. Viděl jsem její hráče i v utkání s českou reprezentací, vím, co umějí.

Ale Messi nebo Villa jsou výjimeční fotbalový zabijáci...

Jsou to vynikající útočníci, světová top třída. U nich se stejně nemáte čeho chytit, udělají pokaždé něco jiného, reagují na situaci. Je to také o štěstí, když vystihnete jejich úmysl a chytíte jim šanci. Pak jste za hrdinu. A nebo si gólmana vychutnají... Nebyl bych první ani poslední.

Co ostatní ostrostřelci?

Z týmu Barcelony může dát gól kdokoliv. Do zakončení umějí jít všichni, včetně obránců a třeba Xavi střílí neomylně ze střední vzdálenosti.

Pavel Horváth říkal, že by si přál, aby Viktoria nastoupila se dvěma brankáři...

To on takhle vtipkuje pořád. Musím to zvládnout sám a udělám všechno proto, abych toho chytil co nejvíc. Od toho jsem v brance.

Bude ale hodně záležet i na obraně. Věříte jí?

Samozřejmě! Ale nepůjde jen o ty čtyři přede mnou. Obranná fáze je záležitostí celého mužstva. V tomhle utkání to bude platit mnohonásobně.

S jakým výsledkem byste byl spokojený?

S takovým, abychom šli z trávníku s hlavou nahoře, i když třeba prohrajeme. Rád bych i po létech na ten zápas vzpomínal v dobrém, že jsme byli Barceloně důstojným soupeřem a neudělali jsme ostudu.

Reklama

Související témata: