Hlavní obsah

Horváth se na Nou Campu musel smát a ani nepostřehl, že dal Messimu jesličky

Kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth odcházel po středečním střetnutí s Barcelonou na Nou Campu s dresem Xaviho a rozporuplnými pocity. Přijatelnou prohru 0:2 bral, přesto před utkáním věřil, že Viktoria bude směrem dopředu nebezpečnější. "Bohužel se nám to dařilo jen po jejich velké vápno," mrzelo jednoho ze šťastlivců, jimž se podařilo dát božskému Messimu jesličky.

Foto: ČTK/AP

Kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth na tiskové konferenci před utkáním Ligu mistrů s FC Barcelona.

Článek

S jakými pocity jste opouštěl ve středu v noci Nou Camp?

Byly hodně rozpolcené... Kdyby nám někdo před utkáním řekl, že prohrajeme jen 0:2, asi bychom to brali. Vzhledem k průběhu zápasu a skutečnosti, že jsme vůbec nevystřelili na branku, je vítězství Barcelony zcela zasloužené. Měla i další velké šance. My jsme chtěli být nebezpeční po získání míče. Bohužel se nám to dařilo jen po jejich velké vápno. Do koncovky jsme se vůbec nedostali. V prvních deseti minutách druhé půle nám vzali veškerou sílu, která nám ještě zbývala. V dalších minutách už to bylo opravdu složité, protože už jsme neměli sílu je dorážet ani k tomu, abychom si dali dvě tři přihrávky. Už to bylo z naší strany na náhodu. Jen jsme čekali, co se nám vlastně povede. Moc toho nebylo.

Během prvních tří minut zahodila Barcelona dvě tutovky, v desáté dala gól. Neměl jste obavu, že můžete odjet nakonec s debaklem?

Samozřejmě jsem koukal na tabuli, že je teprve desátá minuta, takže ten první gól přišel hodně brzy. Trochu jsem v tu chvíli strach měl. Ale my jsme první půli odehráli dobře, když si uvědomíte, proti komu jsme hráli. Ve druhé oni přidali a dorazili nás.

Vy jste ale donutili Barcelonu, aby zvýšila tempo. To je přeci pozitivní...

Určitě je to příjemné, ale já jsem vůbec neměl představu, jak ten zápas může probíhat. Z první půle z naší strany jsem byl nadšený, i když Barcelona měla převahu a měla spoustu šancí. My jsme přesto dokázali být aktivní. Měli jsme tam pár povedených akcí, kdy jsme si vyměnili párkrát balón a byli jsme i nebezpeční. Čekal jsem, že takhle budeme pokračovat i druhou půli, ale bohužel k tomu nedošlo. Jenže oni potvrdili, že jsou opravdu skvělí a nedali nám ani čuchnout.

"Božský" Lionel Messi (uprostřed) na trávníku kouzlil, gólově ale vyšel z konfrontace s Plzní naprázdno. Branka nepadla ani ze situace, po níž se Marek Čech jen bezmocně ohlížel...foto: Reuters/Gustau Nacarino

Myslíte, že obraz hry bude v Edenu 1. listopadu jiný?

Oni hrají pořád stejně, takže nejspíš ne.

Určitě ale najdete po středečním zápase pozitiva, která se dají v domácí odvetě využít?

Ano, to, co jsme hráli v první půli. Měli jsme potřebnou sílu i přesnost v rozehrávce, jen se musíme dostat k zakončení. Důležité bylo, že jsme dokázali přejít ten jejich první val, ten nepříjemný presing. Když se přes něj dostanete, už se dá hrát. To se nám třeba dařilo i v Miláně. Barcelona bude držet míč a kombinovat. My musíme být po zisku míče přesní, trpěliví a klidní, abychom ho neztráceli.

Myslíte, že Barcelona je kvalitativně výš než AC Milán, byť uhrál na Nou Campu remízu 2:2?

Když jsme hráli v Miláně, byly tam velké osobnosti Ibrahimovič a Seedorf. V Barceloně je takových borců sedm a všichni patří v současné době k nejlepším na světě.

Užil jste si vůbec zápas na Nou Campu?

Užil a považuji za velkou čest, že si proti takovým fotbalistům mohu zahrát. Těžko už zažiji lepší zápas než s Barcelonou na Nou Campu.

Kdo z nich vás nejvíc zaujal?

Když pominu Messiho, který vůbec nepatří na tuto planetu, pak Xavi. To je také fantastický hráč. Jsem rád, že jsem získal jeho dres.

Vy jste ale dal Messimu jesličky...

Fakt? Neuvědomuju si to, ale jestli to je pravda, pak je to super.

"Božský" Lionel Messi na trávníku kouzlil, gólově ale vyšel z konfrontace s Plzní naprázdno.foto: Reuters/Albert Gea

Co vám tak letí hlavou, když vidíte Messiho při práci?

Musel jsem se smát. Opravdu. Jste připravení na to, co přijde, co umí, ale stejně se nedá chytit. A to platí nejen o Messim, ale celém týmu.

Dá se naučit to, co umí Messi?

Viděl jsem ho poprvé naživo... Je to v něm a také v tréninku. On je od malička s míčem a trénuje fotbalové věci. Fyzická kondice a všechno ostatní se dá později dohnat. V tomhle je největší rozdíl mezi těmihle hráči a zbytkem Evropy... Pravděpodobně dobře pracují s mládeží (smích). Ale bylo by zajímavé, vidět jejich zimní přípravu ve Špindlu.

Odnesete si z Nou Campu ještě něco dalšího, kromě dresu Xaviho?

Splněný sen. Před touto sezónou jsme snili o tom, dostat se do Ligy mistrů. Nakonec jsme se potkali s nejlepším mužstvem planety. Pro takové zápasy se hraje fotbal. Tenhle zápas završil naši pouť za poháry. Pro mne to do budoucna už nebude mít na kariéru žádný vliv, ale pro ostatní kluky to musí být fantastický zážitek i obrovská zkušenost, kterou určitě každý z nich ještě využije.

Reklama

Související témata: