Hlavní obsah

Že Messi nebrání? To bych mu nejspíš odpustil, usmíval se Vrba

Kouč plzeňské Viktorie Pavel Vrba byl s výkonem svých svěřenců ve středu na Nou Campu vcelku spokojen. Vytkl jim však dvě chyby před oběma góly, ale zdůraznil, že český mistr v konfrontaci s nejlepším týmem planety nepropadl...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba na tréninku

Článek

V první půli byla Viktorie aktivní, čekal jste to?

Za první poločas musím mužstvo určitě pochválit. Bohužel jsme brzy dostali gól. I tlak domácích byl v této fázi zápasu obrovský. V první půli jsme ale měli situace na to, abychom vystřelili na bránu, což se nestalo. Chtěli jsme akce dohrávat jako Barcelona, což se nám nedařilo. Měli jsme zkoušet střelbu ze střední vzdálenosti. Pilař měl dvě docela slibné možnosti a měl to zkusit. To mě docela mrzí a hráčům jsem to vytkl. Ale nemohu přehlédnout, že v držení míče jsme v první půli na tom byli dobře, nějakých 66:34, což se tu dlouho žádnému mužstvu nepodařilo.

Ve druhém poločase vás ale Barcelona zamkla. Neměl jste obavu, že může být hodně zle?

Po změně stran už jsme nebyli tak aktivní. Příčiny vidím dvě. Jednak Barcelona presovala výš, takže jsme neměli tolik prostoru jako v první půli. A druhá, že jsme se ani nedokázali po získání míče dostat do nebezpečnějších situací. Síla Barcelony byla obrovská, jasně nás přehrávala. Určitě hráčům logicky docházely rychle síly, protože běhat bez balónu je mnohem náročnější, než si ho posouvat a hrát s ním. Počet naběhaných kilometrů je také jediný statistický údaj, který máme lepší než Barcelona.

Vaše hodnocení vyznívá dost kriticky...

Co se týká celkově našeho výkonu, vzhledem ke kvalitě Barcelony jsme zápas odbojovali. Ale to musí k profesionálnímu fotbalu patřit automaticky. Hráčům patří dík, že udělali na Nou Campu maximum, aby odehráli dobré utkání. Hráčská kvalita a rozdíl ve výkonnosti byly pochopitelně patrné. Barcelona má ve svém středu nejlepší hráče na světě. Vždyť v anketě o nejlepšího fotbalistu planety byli Messi, Xavi a Iniesta vyhodnoceni jako tři nejlepší. To mluví za vše, taková je prostě realita.

Berete tedy výsledek 0:2 z Nou Campu jako zklamání nebo je pro vás přijatelný?

Vzhledem k průběhu hry není špatný, dokonce bych řekl pro odvetu povzbudivý. Několikrát jsme měli štěstí, že nás soupeř v některých situacích nepotrestal. Na druhou stranu si myslím, že druhý gól byl velice laciný. Taková ztráta na takové úrovni se prostě nemůže stát. Kdyby to skončilo 1:0, byl bych spokojenější. Barcelona sice mohla dát góly z jiných situací, což by mě tolik nemrzelo. Třeba když se Messi dostal k zakončení mezi třemi hráči.

Kdy vám bylo vlastně v zápase nejhůř?

Nejhůř mi bylo v prvních třech minutách, kdy měla Barcelona dvě stoprocentní šance. Naši hráči je v této fázi nestačili zachytávat. Prvnímu gólu předcházela chyba, kdy si Iniesta narazil míč s Messim a prošel ze středu hřiště do šestnáctky. Měli jsme ho zablokovat. Na to jsem hráče upozorňoval před utkáním a neudělali to. Zle mi bylo i po druhém gólu. Jak už jsem řekl, bylo to po zbytečné chybě, kterou třeba v Gambrinus lize soupeř nepotrestá, ale na této úrovni naopak velmi tvrdě.

Dá se hráčům vysvětlit nebo je naučit, jak se brání Messi?

Messi se brání tak, že musíte být rychlejší a techničtější. Pokud jste v tomhle lepší, můžete mu konkurovat a ubránit ho. Ale kolik hráčů tohle dokáže, a nejen v našem mužstvu, aby se mu vyrovnali rychlostně a hlavně technicky

On ale moc nebrání. Odpustil byste mu to?

Nejspíš ano (úsměv).

Lze zkušenosti z Nou Campu nějak využít v Edenu?

Obávám se, že průběh zápasu bude stejný. Jim je úplně jedno, jestli kopou venku, nebo doma. Všude hrají aktivně a chtějí vyhrávat. My se budeme snažit v odvetě ještě víc kousat a být aktivní. Ale to jsou takové řeči před zápasem. Uvidíme, co nám Barcelona dovolí. Určitě jsme na jejím trávníku nevyhořeli a odehráli jsme první zápas důstojně. Nesmíme zapomenout, že jsme hráli proti nejlepšímu mužstvu na světě.

V čem byl Milán, který v Barceloně remízoval 2:2, lepší než vy?

Průběh zápasu byl podobný, ale Milán tu dal gól hned v první minutě a vyrovnal v samém závěru ze standardky po zbytečném rohu.

Před zápasem jste říkal, že Barcelona je jako tým z jiné planety. Potvrdila vám to zkušenost z lavičky?

Když koučujete v rovině hráčů, spoustu situací nevidíte přesně. Ale až si pořádně prohlédnu video, nejspíš konstatuji, že jsem měl pravdu.

Stihli jste si říct něco s koučem Barcelony Guardiolou, který říkal, že Plzeň nezná a pozná ji až v utkání?

Jen jsme si potřásli rukou... Ale když svoje nejlepší hráče střídal až poté, co dali druhý gól, dá se z toho vyčíst, že nás respektoval. To je pro mne potěšitelné. Asi z jednogólového vedení neměl dobrý pocit a možná se i obával, aby se nestala nějaká chyba, po níž by přišlo vyrovnání. Za stavu 1:0 se může stát cokoliv. Oni to zažili s Milánem.

Slyšeli jste z té obrovské výšky plzeňské fanoušky?

Naše fanoušky jsme slyšeli a moc jim za podporu jako tým děkujeme. Je úžasné, že s námi jedou víc než čtyři tisíce kilometrů do Milána i Barcelony. Chápu, že je asi mrzí, když si nemohou zakřičet na takových stadiónech gól, ale my se budeme snažit jim to vrátit doma a v lize. Uděláme všechno proto, abychom i na jaře hráli v evropských pohárech, i když Liga mistrů to nejspíš nebude. Věřím, že nás takhle budou dál povzbuzovat i v lize, kdy si gól zakřičí.

Reklama

Související témata: