Hlavní obsah

Penalta a ještě červená? Vždy je to trochu nespravedlivé, uznal i kouč Barcelony

PRAHA

I samotnému Guardiolovi se zdála červená pro plzeňského stopera Mariana Čišovského hodně přísná. Jeho Barceloně sice nejdiskutovanější moment úterní partie Ligy mistrů nahrál, neboť faulovaný Messi nařízenou penaltu proměnil a katalánský tým i bez Xaviho, Iniesty a Villy pak oslabeného českého mistra přejel, aniž by se příliš zadýchal, ale i kouč obhájce trofeje uznal: „O penaltě sice nebylo pochyb, ale vždy je sporné nařídit penaltu a ještě vyloučit hráče. Vždy je to trochu nespravedlivé.“

Foto: ČTK/AP

Kouč Barcelony Pep Guardiola na tréninku před utkáním Ligy mistrů proti Viktorii Plzeň.

Článek
Fotogalerie

Alespoň nějaká útěcha pro frustrované plzeňské duše. Guardiolova slova o tom, že “Plzeň na mě udělala celkově dobrý dojem", zrovna tak.

Guardiola si ho všiml. Pro Pilaře je to uznání

„Jde jen o to, zda se mu hra Plzně opravdu líbila, nebo takto mluvil jen proto, že v poklidu 4:0 vyhráli,“ bral sice český kouč Pavel Vrba slova svého slavného kolegy s jistou rezervou, byť Guardiola jen u zdvořilostní fráze nezůstal.

„Byl to pro nás těžký zápas. Mnohem těžší, než doma. Plzeň hrála hlavně v úvodních minutách výborně, byla nebezpečná, útočila. Ocenil bych výkon Pilaře,“ dokonce konkrétně jmenoval jednoho z plzeňských hráčů, jenž ho svým výkonem zaujal. Pro malého "plzeňského Messiho", jak Pilařovi spoluhráči i fanoušci přezdívají, nebetyčné uznání.

Trenér fotbalistů Barcelony Josep Guardiolafoto: Reuters/Alessandro Bianchi

„Ale i po penaltě, kdy domácí hráli jen v deseti, se pouštěli stále do protiútoků a my je brali vážně. Doufám, že se jim bude dařit i nadále,“ dodával.

O tom, zda čtyřgólová prohra není pro Plzeň až příliš krutá, však Guardiola  spekulovat nechtěl. „Od penalty a vyloučení se odvíjelo veškeré další dění. Pro nás je podstatné, že jsme splnili svůj cíl, počtvrté po sobě jsme v jarním osmifinále a máme tudíž do února klid. Můžeme se soustředit na další zápasy, jež nás čekají,“ pravil trenér Katalánců trochu vyhýbavě.

Přepsané klubové rekordy

Onen cíl si jeho tým splnil už do přestávky, kdy 2:0 vedl. A nejen to, on ho i překročil. Argentinec Messi totiž vstřelil dva góly, čímž završil druhou a načal třetí stovku branek, jež v barvách Barcelony zatím dal, gólman Valdés nejenže zmařil Petrželovu vyloženou šanci a udržel čisté konto potřebných 37 minut, ale neinkasoval za celý zápas, takže nový klubový rekord v neprůstřelnosti brankáře je také na světě. Vždyť Valdés neinkasoval již v devátém zápase po sobě.

Lionel Messi měl v Edenu důvod k úsměvu. Hvězda Barcelony Plzni nastřílela hattrick.foto: Právo/Jan Handrejch

„Messi je fenomenální. Ve čtyřiadvaceti a už má tolik rekordů. Ale ono ani tak nezáleží na tom, když se stane nejlepším střelcem v barcelonské historii, podstatné bude, jak si povedeme jako tým. S Messim i třeba Valdésem, jemuž samozřejmě také gratuluji,“ nemohl Guardiola opomenout dva momenty, které budou v klubové historii Barcelony spojovány navždy s pražským Edenem a konfrontací s Plzní.

Přesto ještě jeden kompliment českému soupeři složil. To když si měl zaspekulovat, kdo skončí za Barcelonou a AC Milán ve skupině třetí a na jaře se tudíž dostane do Evropské ligy. „Rozhodovat se bude podle mého v příštím kole v Bělorusku. Oba celky mají šanci. A Plzeň, která podala své nejlepší výkony proti Trondheimu a Kodani, pak i doma v posledním zápase proti AC Milán, který to tady mít těžké. Sami jsme to poznali, tenhle stadión vyžaduje hodně přípravy a síly,“ nechal se slyšet Guardiola, jenž mimochodem slavil v Edenu rovněž jubileum.

Čtyři roky na lavičce? Na ty je hrdý nejvíc

Zápas s Plzní byl totiž dvoustým utkáním, v němž Barcelonu vedl. Samozřejmě vítězným, protože tenhle kouč je zvyklý jen vyhrávat. Však už s katalánským klubem za čtyři roky vyhrál dvakrát Ligu mistrů, třikrát španělskou ligu, k tomu Královský pohár a třeba i klubové mistrovství světa.

Trenér Barcelony Pep Guardiola s trofejí pro vítěze Ligy mistrů.foto: Reuters/Phil Noble

"Nejvíc ze všeho jsem ale hrdý na to, jak dlouho jsem na lavičce Barcelony vydržel, protože to jsem rozhodně nečekal. A stejně tak hrdý jsem na hráče, jež trénuji a kteří se neustále zlepšují. A s nimi se zlepšuji já," mávl Guardiola rukou nad všemi novými rekordy, protože kolektiv a úspěch mužstva je v jeho trenérské filosofii vším.

Reklama

Související témata: