Hlavní obsah

Byl bych obrovsky zklamaný, kdybychom na evropské scéně skončili, přiznává Vrba

Zdeněk Pavlis (Minsk)Sport.cz

Cavyky nedělá, nijak se nevykrucuje, za frázemi se už teprve neskrývá. Před vstupem do základní skupiny Ligy mistrů kouč Plzně Pavel Vrba prohlásil, že by nechtěl s českým mistrem dopadnout jako Žilina v loňské sezóně, která nezískala ani bod. Ten bod už jeho Viktoria na kontě má, ale před dnešním pátým duelem ve skupině proti běloruském Borisovu Vrba přidává: „Byl bych obrovsky zklamaný, kdybychom v konfrontaci s ním neuspěli a na evropské scéně skončili. Chceme dál, chceme do Evropské ligy.“

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Trenér Plzně Pavel Vrba netají, jak moc by byl zklamán, kdyby jeho tým nepřestoupil do Evropské ligy.

Článek

Hned po losu Ligy mistrů bylo jasné, že se utkáte s Borisovem o třetí příčku ve skupině. Po pražské remíze tedy hrajete v odvetě o všechno...

Zatímco s Barcelonou nebo Milánem jsme neměli co ztratit, teď je gard skutečně obrácený. Kdybychom v Minsku neuspěli, znamenalo by to konec naší evropské štace.

Co si představujete pod slovem uspět?

Samosebou nejraději vyhrát, protože pak bychom měli cestu do Evropské ligy volnou. Nevěřím totiž, že by Borisov dokázal v posledním zápase skupiny v Barceloně bodovat.

Přestupových variant do Evropské ligy se ale nabízí víc. I nerozhodný výsledek by vám mohl za jisté konstelace stačit...

Ale to bych pak chtěl, abychom vstřelili branku, protože jedině tak můžeme hrát v posledním domácím střetnutí s AC Milán o přestup do Evropské ligy. A my jsme schopni uhrát v Bělorusku úspěšný výsledek.

Co vás k podobnému optimismu svádí? Vždyť i milánský AC uhrál v Minsku jen remízu...

Jenže kdyby proměnil šance, jež si do přestávky vytvořil, mohl vyhrát klidně třeba čtyři jedna. Tolik příležitostí, kolik si Italové vytvořili, se v jednom zápase nevidí. Proto tvrdím, že šlo o remízu nezaslouženou. Snad si Borisov vybral svou dávku štěstí už v tomto duelu.

Plzeňský trenér Pavel Vrba odpovídá  před zápasem Ligy mistrů.foto: Právo/jan handrejch

A teď by mělo štěstí přát vám...

Musíme mu jít ovšem naproti podobným výkonem, jaký jsme podali v kvalifikačním předkole v Kodani nebo předtím proti Trondheimu. Aktivní hrou, která nám přinesla úspěch, fotbalem, jenž je nám vlastní, který dva tři roky hrajeme a jenž nám přinesl úspěch. Tím se musíme prezentovat.

Takže žádné obavy z Bělorusů? Ze soupeře, prostředí, publika?

Nevím, z čeho bychom měli mít strach. Snad trochu ze soupeře, který hraje podobným stylem jako my, je velice dobře připravený, sází na rychlé protiútoky a je hodně nebezpečný ve standardkách, což dokázal hlavně v kvalifikaci s rakouským Sturmem Graz. Ale také vím, jak těžko se mu hraje, když naráží do organizované obrany.

Obavy mohou plynout i z větších mezinárodních zkušeností, které Borisov má. Vždyť už hraje na evropské scéně pět let v jednom kuse.

Toho se bojím nejméně. Pravdou sice je, že BATE hraje poháry pravidelně a i jara se v nich dožil, ale ani my už nemáme nezkušené mužstvo. Na evropské scéně i v reprezentaci jich moji svěřenci nasbírali už dost. A navíc nejsou tak namlsaní, jako Borisov, což by mohlo být výhodou.

Vy ale zápasy, v nichž máte nůž na krku, hrát dovedete. V kvalifikaci jste to s Trondheimem i Kodaní dokázali.

Zvládáme je. A proto je důležité, abychom zvládli i střetnutí s Borisovem, i když je jiné než ty, které jsme dosud odehráli. Když to svedeme, budeme z něho těžit. Na domácí scéně i v pohárové Evropě, letos i v příštím roce.

A co když ne? Co když propadnete, prohrajete a s dalším účinkováním v pohárové Evropě se budete muset rozloučit? Budete to považovat za velký neúspěch?

Nevím, zda by to vrhalo stín na naše účinkování v Champions League, ale zklamání bych cítil. A přiznám se, že obrovské. Už proto, že nejen v domácí lize, ale i v Lize mistrů jsme dokázali, že máme dobrou formu. Fotbalová Plzeň kráčí dopředu a k tomuto posunu prostě postup patří.

Postarali jste se v Lize mistrů o jistý unikát, protože jste všechny zápasy odehráli ve stejném složení. Představuje teď pro vás velkou komplikaci, že vám ze sestavy vypadl distancovaný Čišovský?

Ve stejném složení jsme hráli jen, když nepočítáte rotace a změny gólmanů, výhoda to ale pochopitelně byla. Vždy tomu tak je, když se hráčům vyhýbají tresty a zranění a trenér nemusí do sestavy zasahovat. Proti Borisovu nám bude chybět Čišovský, jenž patřil v posledních zápasech k našim klíčovým hráčům, ale my si poradíme. Na lavičce sedí další, kteří na svou příležitost čekají.

Reklama

Související témata: