Hlavní obsah

Nikoli Bělorusové, ale Rusové Vrbu před odvetou pořádně vytočili

MINSK

Nadzvedli je. A pořádně. Nejprve trenéra domácího Borisova Viktora Gončarenka, plzeňského kouče Pavla Vrbu na předzápasové tiskové konferenci v útrobách stadiónu minského Dinama ale zrovna tak. Běloruští žurnalisté jim totiž před vzájemným zápasem ocitovali tvrzení ruského tisku, podle něhož běloruský Borisov a česká Plzeň jsou tak slabými celky, že do Champions League rozhodně nepatří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rusové trenéra Plzně Pavla Vrbu pořčádně vytočili.

Článek

„A kdo by tam tedy měl patřit?“ položil lakonickou řečnickou otázku, kterou ovšem nechal bez odpovědi, domácí trenér Gončarenko. Do disputací na toto téma se mu ale evidentně nechtělo, do sporu s ruskými novináři už tuplem.

„My jsme s milánskými rossoneri remizovali a dali jim i gól, což byl historický úspěch klubu. A o mnohém vypovídající,“ dodával pouze.

Zato plzeňský trenér Vrba se rozpovídal. „Tak tedy fakt nevím, jestli postup z kvalifikace přes Trondheim a Kodaň byl zrovna jednoduchý, když šlo o mužstva, jež Ligu mistrů v předchozích letech pravidelně hrávala. My je porazili, a přesto nejsme v soutěži zaslouženě?! Tomu tedy nerozumím... A hlavně - kdyby hráli jen šampióni Anglie, Německa, Španělska, Itálie a Ruska, nešlo by přece o Champions League, ale o jen turnaj mistrů těchto zemí,“ netajil Vrba pobouření, jež v něm ruská invektiva vyvolala.

Trenér BATE Borisov Viktor Gončarenkofoto: ČTK/Vít Šimánek

Ležela mu v žaludku ostatně ještě notnou chvíli, takže uprostřed odpovědi na další otázku se zarazil a k tvrzení Rusů se znovu vrátil. „Byl bych moc zvědavý, jak by ruské týmy válcovaly soupeře kalibru Barcelony nebo AC Milán, s nimiž jsme se v základní skupině potkávali my,“ dodával s neskrývanou jedovatostí v hlase, aniž by tušil, že večer ruské CSKA Moskva prohraje v Lille a cesta za postupem do skupiny se mu vzdálí.

Možná mu ale hlavně šrotovala v hlavě myšlenka, že v dnešním duelu v Minsku ukáže, zda jeho tým do Ligy mistrů patří. Pro Plzeň a celý český fotbal by bylo jen dobře, kdyby mu názorná demonstrace síly v duelu s Borisovem vyšla.

Reklama

Související témata: