Hlavní obsah

Nahrávač Petržela si teď troufá i na milánské rossoneri

Zdeněk Pavlis (Minsk)Sport.cz

Samo sebou, že si zásluhy na vítězství a postupu přičítal. Měl k tomu důvod, protože právě po jeho akci a parádní přihrávce vstřelil slovenský útočník v plzeňských službách Marek Bakoš gól, jímž rozhodl o vítězství českého mistra nad Borisovem a tudíž pokračujícím tažení na evropské pohárové scéně. „On je náš šutér, který je vždy tam, kde má být, Ale není to jen o střelci, ale i nahrávajícím hráči,“ přičítal si Milan Petržela logicky zásluhu na plzeňském úspěchu.

Foto: ČTK/AP

Plzeňský Milan Petržela uniká Maksimu Bordačevovi z BATE Borisov v 5. kole Ligy mistrů v Minsku.

Článek

Úder těsně před přestávkou Bělorusy evidentně zaskočil. Jak se vám povedlo obranu Borisova tak rozebrat, že Bakoš mohl skórovat docela pohodlně?

Od lajny jsem dostal balón od Dana Koláře, po čáře jsem se protáhl kolem stopera a dával míč před bránu. Bakoš byl naštěstí na svém místě. On je náš šutér, který je vždy tam, kde má být. Není to ale jen o střelci, ale i o nahrávajícím hráči.

Vy sám jste se mohl stát také oslavovaným střelcem, neboť ve druhém poločase jste se prodral do šance hodně slibné, ale na gólmanovi jste nakonec ztroskotal. Vyčítal vám trenér hodně zmařenou příležitost?

Naopak, on nás nabádal, abychom zkoušeli hodně střílet. Když jsme sledovali video, viděli jsme, že domácí brankář hodně vybíhá na centrované míče a proto jsme se podle trenérových pokynů měli pokoušet ho překvapit. Škoda jsem nemířil trochu výš, mohl z toho skutečně být druhý gól a klid.

Vítězství jste nakonec ubránili, i když po přestávce Borisov změnil taktiku, začal útočit a vám bylo párkrát horko.

Opravdu jsme se už hodně bránili, byli jsme stažení k vlastní šestnáctce a nic jednoduchého to nebylo. Zvláště, když i terén byl čím dál těžší a kladl větší nároky. Přitom jsme ale měli pár šancí pojistit si vedení, jenže jsme je nevyužili. Klid mohl přijít mnohem dřív. Podstatné ale je, že jsme nakonec vyhráli a postupujeme.

Jak jsem to mohl zazdít!? Milan Petržela zpytuje svědomí.foto: Reuters/David W. Černý

Takže na třetí místo Plzně ve skupině už byste si klidně vsadil...

Nemůžeme říkat hop, protože jsme zatím nepřeskočili. Ve fotbale je možné všechno, i třeba vítězství Borisova v Barceloně. A nás navíc čeká těžký domácí zápas s AC Milán. Ale i tak bych si klidně vsadil, že nakonec třetí skončíme.

Můžete být proto navýsost spokojeni. Cíl jste splnili a pohárovou Evropou budete kráčet i na jaře...

Zažíváme neskutečné pocity, nebot v Lize mistrů se nevyhrává každý den. A zvláště v tak těžkém zápase, jakým byl ten v Minsku. Po losu jsme si říkali, abychom v konkurenci Barcelony a Milána hlavně neudělali ostudu, jako třeba Žilina, která v loňském ročníku neuhrála ve skupině ani bod. Teď už máme čtyři, což je úplná fantazie.

A můžete jich mít ještě víc, protože v posledním zápase hostíte 6. prosince v Praze milánské rossoneri, kterým už o nic nepůjde, neboť mají postup do osmifinále jisté. Vrátíte jim prohru ze San Sira?

Nemyslím, že by nás Italové podcenili, nebo snad dokonce poslední utkání ve skupině vypustili. Jde přece jen o Ligu mistrů. Chtěli bychom se ale před naším publikem skutečně patřičně předvést a naším fotbalem urvat další tři body. Nesmíme se ale nechat vybláznit a strhnout k nějakému hurá ofenzivnímu pojetí, ale naopak se držet toho, co je nám vlastní a přináší nám úspěch.

Pak konečně přijdou na řadu oslavy...

Teď na ně skutečně není čas, protože náš čeká ještě domácí liga a zmiňovaný zápas s Milánem. Po skončení podzimu ale oslavovat budeme, protože úspěšný podzim si to zaslouží.

Reklama

Související témata: